Najlepšie športové zábery Fotky mesiaca Nikonblogu

Súťaž Fotka mesiaca Nikonblogu pokračovala v októbri na športovú nôtu. Pri športovej fotke môžete využiť dva prístupy, ako zachytiť pohyb. Buď ho chcete zachytiť ostro jeho zmrazením krátkym časom závierky, alebo spraviť fotku dynamickejšiu predĺžením expozície a rozmazaním pohybu. Každý z týchto spôsobov má niečo do seba.

Prvá, ktorej fotku by som rád pochválil, je Lívia Belková. Opäť raz nahrala do súťaže veľmi peknú fotografiu. V tomto období nostalgickú za letom, slnkom, slobodou či bezstarostnosťou. Fotografia je ukážkou zmrazenia pohybu hráčov aj lopty. Nízke slnko, krásne protisvetlo, siluety, v diaľke človek odpočívajúci pod slnečníkom, príjemná letná atmosféra…

Foto: Lívia Belková

Podobne príjemnú atmosféru má aj fotka Tomáša Szaba. Skupinka kajakárov, jeden z nich ako hlavný objekt uprostred obrazu, zapadajúce slnko, v ktorom sa trblietajú kvapky vody padajúce z vesla. Krásna kombinácia chladných modrých a teplých oranžových tónov a vynikajúco zvolená kompozícia – veslá do uhlopriečky, osoba v strede doplnená ďalšími dvoma. Príjemná pokojná športová fotografia.

Foto: Tomáš Szabo

Krátku expozíciu umocnenú rýchlym zábleskom zozadu použil Braňo Poláček. Jeho tvorba mi je už nejaký čas známa. Pred štyrmi rokmi som s ním robil rozhovor (prečítajte si tu) a písali sme aj o jeho projekte dvojexpozícií športovcov či umelcov, ktorý nazval Dabls. Špeciálne čaro jej dodáva to, že je netradične vyfotená v noci, v neupravenom teréne a nasvietená umelým svetlom (pravdepodobne zábleskom) zozadu. Krásne v ňom vyniká poletujúci sneh. Fotka je v postate monochromatická, čierna tma, biely sneh, jediný farebný akcent je žltá bunda a čiapka snowboardistu. Mohla by z nej byť aj reklamná fotka pre Nikon 😉

Foto: Braňo Poláček

Dlhú expozíciu si naopak vybral Ladislav Lukáč. Cyklista je v peknej mierne uhlopriečnej kompozícii, dlhým časom závierky je fotka krásne rozmazaná. Výplety kolies rozmazaním pohybu vytvárajú zvláštnu štruktúru. Línie v pozadí sledujú pohyb. Dobre zvolený čas. Fotka tvrdo bojovala o prvenstvo v tomto mesačnoom kole a uniklo jej len o vlások.

Foto: Ladislav Lukáč

A ešte dve fotografie od Jozefa Fekete. Tá prvá vznikla zmrazením pohybu,  roztrieštená voda okolo športovca pôsobí skoro abstraktne. Zahaľuje ho do závoja, za ktorým vidieť len obrysy človeka. Fotka pôsobí veľmi graficky, je dynamická, vodná triešť je zvýraznená protisvetlom.

Foto: Jozef Fekete

Jozef Fekete je zároveň autorom víťaznej snímky.  Je plná energie a sily. Ako diváci nie sme ľudským zrakom schopní takto vidieť akciu. Tým sú takéto fotografie zaujímavé. Vodní pólisti v zápale hry boli vyfotení dlhším časom závierky. V zado-bočnom svetle vynikajú postavy, svaly, špliechajúca voda, výraz tváre sústredený na hru. Vodné pólo je fyzicky náročný a vypätý šport. No pri bežnom pozorovaní to tak nevyzerá. Táto fotka jeho dynamiku krásne zachytila. Víťazovi gratulujem!

Foto: Jozef Fekete

Celú galériu súťažných fotografií si môžete pozrieť tu: https://bit.ly/2UdgnM8

V novembri sme tému súťaže vymenili za oveľa pokojnejšiu, statickú a výtvarnú. Témou pre pridávanie súťažných fotografií je – zátišie. Zapojte sa aj tento mesiac a staňte sa súčasťou finálovej dvanástky, ktorá bude súperiť o hlavnú výhru, ktorou je poukaz na fototechniku Nikon v hodnote 1 111€!

Viac informácií o aktuálnom kole súťaže nájdete tu: https://bit.ly/2GRdBcA

Fotografie pridávajte ako komentár k príspevku tu: https://bit.ly/3pbYlrX

Zdieľaj

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *