O vernisáži sa dozviete skôr z facebooku… Branislav Poláček

Branislav Poláček pred rokom vyhral účasť na festivale Desperados High Jump. Nešlo ale o hocijakú účasť. Stal sa oficiálnym fotografom tejto jedinečnej udalosti vďaka tomu, že sa zapojil fotografiami do súťaže o VIP foto vstupenky Nikon. Bol jedným z pätice fotografov, ktorých Nikon odmenil za snahu a povzbudil do ďalšej práce.

A príležitosť je tu opäť. Môžete a stať oficiálnym členom tímu, ktorý bude zachytávať priebeh veľmi známeho hudobného festivalu Colours Of Ostrava. Viac informácií o súčasnej súťaži nájdete tu: https://www.nikonblog.sk/stante-sa-vip-fotografom-kou-colours-of-ostrava/

A teraz už rozhovor s Braňom Poláčkom:


Braňo, vy ste sa dostali v minulom roku do výberu pätice fotografov, ktorí dostali od spoločnosti Nikon VIP fotovstupenky na vzrušujúcu akciu Desperados High Jump. Mali ste zdokumentovať i užiť si skoky do vody z výšky vyše 30m ale aj ďalší sprievodný program. Čo to pre vás znamenalo dostať sa do tímu piatich vyvolených a ako sa vám fotilo?

Super, jednoducho všetko klapalo ako malo. Dobrý pocit úplne zo všetkého. Od supportu Nikonu v podobe techniky ku ktorej som nemal možnosť sa dovtedy dostať, až po uvolnenú atmosféru a úplne voľnú ruku ohľadom fotiek.

highjump (4)

Bola táto skúsenosť prínosom pre vašu kariéru?

Určite áno. Ja by som to nazval skôr super výletom, kde som mal možnosť si zafotiť medzi fajn ľuďmi na neuveriteľne dobrej akcii.

Ako ste sa dozvedeli o možnosti zafotiť si na Desperados High Jump?

Z Nikonblogu. Veľmi ma tá akcia oslovila, poslal som pár fotiek a podarilo sa mi to.

highjump (1)
Odkedy fotografujete? Ako ste sa k foteniu dostali?

Po narodení syna pred 8 rokmi mi kamarát požičal zrkadlovku a tak ma to oslovilo, že sme domov kúpili Nikon D60. Tým to začalo a už vtedy som vedel že budem blýskať :).

Na vašej webovej stránke možno nájsť mix žánrov od športovej fotografie až po svadobné fotografie či fotografie detí. Ktorý žáner je ten najobľúbenejší? Ktorým z nich sa dá najlepšie uživiť?

Najobľúbenejší je určite skateboarding a iné extrémne “športy“. U nás je to tak menšinový žáner, že to v podstate robím iba pre svoj dobrý pocit. Rád fotím aj svoje deti, ale je to taká klasika “obuvníkové deti chodia bosé“ a dostanem sa k ich foteniu len zriedka. Na uživenie sú u nás na Slovensku ťažké asi všetky žánre fotografie 🙂

sport (5)

Vo vašom portfóliu ma zaujali viaceré zábery skateboardistov či bikerov vo výskoku. Blýskate externými systémovými bleskami, alebo máte štúdiové záblesky do exteriéru?

Mám malé blesky ktoré mi maximálne vyhovujú. Používam Nikon SB-600 a SB-700. Nad zábleskami som zatiaľ neuvažoval, sú ťažké a zle prenosné.

V takejto situácii s doblysnutím postavy vo výskoku pravdepodobne nepoužívate sériové snímanie. Stojí to veľa cviku, kým fotograf zachytí skokana v pozícii, v ktorej chce?

Pre neskúseného to je asi ťažké a chce to aj veľa cviku. Ja skateboarding milujem a pohybujem sa okolo neho viac ako 20 rokov, preto sa mi tak ľahko fotí. Ale všetko je to o inšpirácii a naštudovaniu si informácii o tom ktorom športe. U mňa to boli skateové časopisy, kde som si to všetko “naštudoval“.

skateboarding (4)

Sám skateujete alebo bikujete?  Vidieť totiž, že k týmto témam máte blízko.

Skatujem, už len “rekreačne“ v skateparku. Na ulici skateboarding už len fotím.

Máte nejakú inšpiráciu, pozeráte si niektorých autorov? Knihy, časopisy alebo internet?

Môj prvý vzor boli určite Dan Vojtech z boardmag.cz a Matúš Rendek z boardlife.sk. Teraz je to rozhodne pre mňa neprekonateľný Lorenz Holder. Je toho veľmi veľa a inšpiruje ma všetko okolo mňa, nie len športová fotografia.

skateboarding (6)

Mnohí vravia, že v dnešnej dobe je nutné byť na sociálnych sieťach i fotoportáloch, aby bol fotograf úspešný a aby o ňom vedelo čo najviac ľudí. Využívate sociálne média, prípadne online galérie a fotostránky?

Dnes už asi áno, lebo aj o vernisáži sa dozviete skôr z facebooku a internetu ako s tlačeného média. Ja sám mám “photography“ profil na facebooku, instagram a pridávam fotky na flickr. Ale nemyslím si,že je dobré si platiť za lajky.

skateboarding (5)

Akú techniku používate? Čo sa vám najviac osvedčilo?

Mám Nikon D700 a D3200 ako kompakt. Sklá Nikkor 24-70mm 2.8, 50mm 1.8, 85mm 1.8 a tilt shift Photex 80mm 2.8, blesky Nikon SB-600, SB-700, ktoré odpaľujem pomocou CLS systému. Stále čakám kedy ma Nikon prekvapí fullframe kompaktom s pevným 50mm 1,4f objektívom, super autofokusom a dobrou výdržou baterky. Už sa mi nechce vláčiť s ťažkou technikou a to by sa mi najviac osvedčilo, inak mi všetko vyhovuje 🙂

skateboarding (2)

Aké sú vaše plány, ambície do budúcnosti? Týkajú sa fotografie?

Mám veľmi veľa plánov ohľadne “akčnej“ fotografie. Rád “prinášam“ akčné športy tam, kde by to nikto nečakal. Najbližšie to bude séria čiernobielych dvojexpozícií.

sport (2)

Ďakujem za rozhovor a za seba i čitateľov Nikonblog.sk vám prajem veľa zdaru do ďalšej práce.
Ďakujem aj ja a prajem všetkým dobré svetlo 🙂

Stránka autora: https://www.branopolacek.com/

Zdieľaj

2 komentáre

  1. Hm, uživiť sa na Slovensku fotkou je ťažké, ale svadobným fotografom sa zväčša darí, či nie? Aspoň mám taký pocit, že pre fotografov je to istý chlebíček…

  2. Mám sb700 na nikone d610 zaujala ma vec odstala som filter cerveny zlty a zele ny je niekde alebo poznate stranku kedy a jaky sa naco pouziva ? 2.otazka dostala som aj taku bielu kritku nato to je aby lepsie zvyraznilo tiene oplati sa to pouzivat ano tak kde dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *