Čiernobiele zátišie: Už len týždeň do uzávierky prvého kola fotky Nikonblogu

Zátišie bolo oddávna témou nielen fotografie, ale aj maliarstva, sochárstva, vlastne akéhokoľvek vizuálneho umenia. Aj preto sme túto nesmrteľnú tému zaradili medzi 6 súťažných, ktoré nás čakajú počas roka 2024 v súťaži Fotka Nikonblogu 2024.

No a ja iba pripomínam, že je už iba týždeň do uzávierky tohto kola. Do súťaže ste už nahrali vyše dvesto fotografií a mnohé sú naozaj krásne. Ja si ale myslím, že do troch stovák to s touto klasickou témou dáme.

Chcem vás k tomu povzbudiť. Čiernobiele zátišie môže byť klasické tvorené tradičnými predmetmi, ktoré v zátiší používali napríklad maliari, ale môže byť aj hypermoderné, minimalistické. Zátišie si môžete vytvoriť sami, vašej kreativite sa medze nekladú, no môžete nahrať aj fotku nájdeného zátišia.

Pozor, nemýľte si zátišie s makro fotografiu alebo close up fotografiou. Zátiším tiež nemôžeme veľmi považovať scénu so zahrnutým človekom v nejakej aktivite. Medzi nahranými fotkami sa totiž niekoľko takých objavilo. Zátišie je v podstate scéna tvorená neživými nehybnými predmetmi, ktoré môžu byť predmetmi dennej potreby alebo dekoratívnymi predmetmi, ale aj zariadením či architektonickými detailmi. Je to výsek z reality, nie je to celá krajinná kompozícia. Dom na lúke tiež nebude zátiším, ale skôr krajinárskym záberom.

Nech sa páči, pár fotografií z vašich príspevkov, ktoré môžu poslúžiť ako inšpirácia.

Svoje súťažné fotografie na tému Čiernobiele zátišie (maximálne 7 v tomto kole) nahrávajte ako komentár do príslušného príspevku vo facebookovej skupine Nikon, uzávierka je 29. februára – máte teda dostatok času so svojim čiernobielym zátiším venovať.

Zdieľaj

3 komentáre

    1. Do konca tohto týždňa verím. Mali sme problém so skriptom, ktorý sťahuje fotky a navyše súťažiaci pridali fotky aj pod iné príspevky, takže to sťahujeme postupne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *