O nás

Nikonblog.sk je projektom spoločnosti Nikon.

Prečo vznikol Nikonblog.sk

Fotografia k nám ešte nikdy nebola tak blízko, ako v súčasnosti. Žijeme v dobe, kedy každý nový rok je vyhotovených viac fotografií, ako v celej doterajšej histórii fotografie (The Future Laboratory). Zároveň technika nikdy nebola tak pokročilá a rôznorodá a neponúkala tak široké možnosti tvorby a využitia obrazu. Spoločnosť Nikon chce pomocou tohto projektu prinášať komplexné informácie o vývoji a trendoch v oblasti digitálnej fotografie a videa pod svojou značkou. Ale vieme, že dobrá fotka nie je výsledkom iba kvalitnej technológie. Za fotoaparátom či kamerou stojí ČLOVEK. Pre vašu inšpiráciu i povzbudenie vám prinášame rozhovory, zaujímavé projekty a fotografie známych aj menej známych fotografov, ktorí tvoria našimi fotoaparátmi. Chceme byť v srdci obrazu, at the heart of the image…

Nie je to len o technike

Uvedomujeme si, že dobrá fotogafia nevzniká len používaním modernej a kvalitnej techniky. Fotografia vzniká v hlave fotografujúceho. Oko zachytáva scénu a posiela podklady mozgu. Ten vyhodnocuje vnemy a ak rozozná, že scéna je zaujímavá obsahom či formou, spúšťa akciu. Chytáme fotoaparát, nastavujeme parametre expozície a komponujeme scénu. Voľbou ohniska určujeme výrez z reality. Rozhodujeme o tom, čo bude v obraze a čo nie. Pozíciou fotoaparátu ovplyvňujeme perspektívu a dávame do vzťahu objekty v obraze. A jedna z najdôležitejších vecí pri väčšine fotografických žánrov – stláčame spúšť v tom správnom okamihu. A takto vzniká obraz. Jedinečný, autorský, s výpovednou alebo výtvarnou hodnotou. V tomto procese vás Nikon sprevádza svojou technológiou a podporou. Ponúka vám možnosť zachytiť obrazy podľa vašich predstáv v snahe o čo najvyššiu kvalitu výsledku a zároveň s dôrazom na príjemnosť procesu. Zaujíma sa ale aj o vás, fotografov. Aj preto je veľká časť blogu venovaná fotografom „Nikonistom“ zo Slovenska.

Kto píše Nikonblog.sk

Tvorcom nášho blogu je Julo Kotus, ktorý sa 20 rokov živí fotografiou. Začínal ako krajinár vo vlastnom medzinárodnom projekte ocenenom grantom EU, The beauty of small countries. Po dvojročnom pobyte vo Walese pôsobil ako reportážny fotograf v odborných mesačníkoch na Slovensku a niekoľko rokov pracoval v reklamnej agentúre. Fotografoval pre farmaceutické firmy, sklárne Rona, mobilného operátora T-mobile, výrobcu strún a hudobných nástrojov Warchal… Portrétoval hercov Milana Lasicu, Magdu Pavelekovú, Janka Krónera, Mariana Labudu, Oľgu Feldekovú, moderátorov, spevákov a hudobníkov.
Svojho času spoluzakladal a bol prvým šéfredaktorom portálu Ephoto.sk a tiež zakladal a šéfredaktoroval online magazínu Fotoma.sk. Niekoľko rokov pôsobil u najznámejšieho predajcu fototechniky na Slovensku, spoločnosti PRO.Laika, kde mal na starosti školiace stredisko, workshopy a fotovýlety.

Počas profesionálnej kariéry pracoval a fotografoval rôznorodou technikou, najčastejšie Nikonom. V magazínoch testoval fotoaparáty a objektívy všetkých značiek a má vycibrený zmysel pre dôležité detaily a nadhľad nad nepodstatnými či preceňovanými vlastnosťami techniky.
Stále aktívne fotografuje, najradšej street fotografiu a dokument. Vedie workshopy a je neúnavným propagátorom street fotografie na Slovensku. V súčasnosti fotografuje Nikonom Z 6 II a objektívmi NIKKOR Z.

Ak máte nápad, čo by ste na našich stránkach chceli čítať alebo vidieť, napíšte nám.

euro cup 2016 kits  |
euro cup 2016 kits  |
euro cup 2016 kits  |
euro cup 2016 kits  |
euro cup 2016 kits  |
euro cup 2016 kits  |