Look Deeper: Pozrite sa s Nikonom hlbšie pod povrch

Priznám sa, že Tomáša Sentpeteryho som nepoznal, až kým som si neprečítal o jeho projekte. Tento slovenský fotograf žijúci a pracujúci v Londýne dostal ako dlhoročný Nikon fotograf priestor odprezentovať prácu s Nikon technikou pri aktuálnej cestovateľskej téme. Leto je už totiž tu a mnohých z nás čakajú dovolenky a cestovateľské zážitky. Lenže väčšina z nás cestuje do notoricky známych destinácií a určite sa nám zíde zopár typov, ako priniesť originálnejšie fotky z miest, na ktorých vzniknú denne stovky možno tisícky fotiek.

V spolupráci so spoločnosťou Nikon vznikol zaujímavý fotografický seriál o cestovateľskej fotografii. Tomáš vycestoval do piatich európskych destinácií s úlohou vytvoriť originálne snímky. Rozhodol sa nazrieť pod povrch. Doslova. Do útrob, do podzemia Londýna, Paríža, Krakova, Neapolu a južného pobrežia Španielska. Svojimi fotografiami vás prevedie opustenými chodbami londýnskeho metra, či najrozsiahlejším komplexom troglodytových jaskýň v Európe v španielskom Barrio de Cuevas.

Kontrast londýnskeho Big Benu a opustenej stanice metra Aldwych v podzemí mesta. Snímka na povrchu zhotovená objektívom AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8E ED, snímka v podzemí objektívom AF-S NIKKOR 14 – 24 mm f/2,8G ED.
Historický hotel Renaissance stojí nad nepoužívanou poštovou železnicou Londýnskeho poštového múzea v blízkosti stanice Kings Cross. Snímka na povrchu zhotovená objektívom AF-S DX NIKKOR 10 – 24 mm f/3,5 – 4,5G ED, snímka v podzemí objektívom AF-S NIKKOR 14 – 24 mm f/2,8G ED.
Barrio de Cuevas v španielskom meste Guadix ukrýva najväčší jaskynný komplex v Európe, v ktorom žije 3 000 ľudí. Snímka na povrchu zhotovená objektívom AF-S DX NIKKOR 16 – 80 mm f/2,8 – 4E ED VR, snímka v podzemí objektívom AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8E ED VR.
Starodávne bourbonské podzemné tunely vinúce sa pod malebným okolím Neapola. Snímka na povrchu zhotovená objektívom AF-S DX NIKKOR 10 – 24 mm f/3,5 – 4,5G ED, snímka v podzemí objektívom AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8E ED VR.
Mestské scenérie Paríža sa nachádzajú priamo nad parížskym múzeom Parížske katakomby – podzemnými kostnicami, v ktorých sa nachádzajú pozostatky niekoľkých miliónov ľudí. Snímka na povrchu zhotovená objektívom AF-S DX NIKKOR 10 – 24 mm f/3,5 – 4.5G ED, snímka v podzemí objektívom AF-S NIKKOR 20 mm f/1,8G ED.
Kontrast budov na povrchu Krakova s podzemnými priestormi soľných baní Wieliczka v blízkosti mesta. Snímka na povrchu zhotovená objektívom AF-S DX NIKKOR 10 – 24 mm f/3,5 – 4,5G ED, snímka v podzemí objektívom AF-S NIKKOR 14 – 24 mm f/2,8G ED.

„Všade okolo nás sú skryté svety a ja som chcel ukázať, že populárne turistické destinácie ukrývajú viac, než by sme čakali. Pred vycestovaním si zistite informácie o danej oblasti a nebojte sa ísť hlbšie. So správnym vybavením a túžbou po dobrodružstve môžete vytvoriť výnimočné cestovateľské fotografie.”

Technika použitá pri práci na projekte Look Deeper

Tomáš bol na prácu vyzbrojený dvomi telami Nikon D7500, ktoré mu poslúžili pri fotení pamiatok nad zemou a Nikon D850 s vynikajúcim výkonom pri fotení v tmavých podzemných priestoroch a niekoľkými objektívmi NIKKOR.

Nikon D850 

Najnovší fotoaparát formátu FX ponúka neprekonateľnú kombináciu rozlíšenia, rýchlosti a citlivosti na svetlo. Snímač s rozlíšením 45 MP umožňuje zachytiť  jemné detaily a poskytuje ostré a čisté snímky, na ktorých sú viditeľné aj tie najjemnejšie štruktúry. Rozsah citlivosti ISO od 64 do 25 600 je vhodný na zachytenie jasných farieb v prostredí so slabým svetlom, čo je ideálne na skúmanie temných miest pod povrchom.

Test fotoaparátu Nikon D850 nájdete tu.

Nikon D7500

Fotoaparát stvorený pre vycibrených dobrodruhov. Nikon D7500 je ľahký, má dynamický snímač formátu DX s rozlíšením 20,9 MP a tenký zvislo vyklápateľný monitor, ktorý umožňuje fotografom zaostrovať a snímať z netradičných uhlov. Vďaka citlivosti ISO rozšíriteľnej až na hodnotu 1 640 000 dokáže fotoaparát Nikon D7500 maximálne využiť všetko dostupné svetlo na scénach, na ktoré pri cestovaní narazíte.

Test fotoaparátu Nikon D7500 nájdete tu.

Objektívy formátu FX:

AF-S NIKKOR 14 – 24 mm f/2,8G ED  

Tento vysoko svetelný a extrémne širokouhlý objektív poskytuje vysokú ostrosť v celom obrazovom poli, ktorá sa smelo môže porovnávať s ekvivalentnými objektívmi s pevnou ohniskovou vzdialenosťou. Vysoká svetelnosť objektívu a antireflexná vrstva Nano Crystal Coat zamedzujú vytváraniu reflexov a závojov, vďaka čomu sa objektív dokáže bez problémov prispôsobiť akémukoľvek prostrediu pri cestovaní.

„Objektív je vhodný na fotografovanie v stiesnených priestoroch, alebo ak chcete fotiť širokouhlé zábery.“

AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8E ED VR

Najpoužívanejší profesionálny objektív radu NIKKOR. Tento širokouhlý objektív zaručuje výnimočný výkon aj v slabom svetle a nemennú expozíciu v celom rozsahu priblíženia vďaka konštantnej clone. Fluórová vrstva na prednom a zadnom prvku objektívu odpudzuje vodu, prach a nečistoty, čo je praktické v náročnejších podmienkach, ktoré vás môžu na cestách postretnúť.

„Môj obľúbený cestovateľský objektív, ak si chcem zobrať iba jeden objektív. Pokrýva veľmi dobrý rozsah ohniskových vzdialeností.“

Test objektívu AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8E ED VR nájdete tu.

AF-S NIKKOR 20 mm f/1,8G ED

Tento ľahký a všestranný objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou je ideálnou voľbou pre kreatívnych fotografov, ktorí chcú zdôrazniť perspektívu a ukázať iný pohľad. Ultraširoká ohnisková vzdialenosť 20 mm, vysoká svetelnosť objektívu f/1,8 a kompaktné rozmery znamenajú, že bez ohľadu na to, či snímate tesné interiéry alebo reportážne fotografie, tento objektív zvládne každú výzvu.

„Skvelý objektív pre street fotografa, pretože je ľahký a malý. So svetelnosťou f/1,8 je ideálny na nenápadné fotografovanie na ulici.“

Objektívy formátu DX:

AF-S DX NIKKOR 10 – 24 mm f/3,5 – 4,5G ED

Ultraširokouhlý objektív s 2,4-násobným priblížením a vysokokvalitnou optickou konštrukciou pomáha vytvárať snímky s vynikajúcim rozlíšením, kontrastom a minimálnym skreslením. V prípade cestovateľských fotografov sa ideálne hodí na zachytenie krajiny, zdôraznenie perspektívy alebo snímanie v tesných priestoroch.

„Ideálny objektív, ak chcete do záberu zahrnúť čo najviac bez toho, aby ste fotili panorámu. Je veľmi ľahký a prenosný so slušnou svetelnosťou f/3,5.“ (na širokom konci)

AF-S DX NIKKOR 16 – 80 mm f/2,8 – 4E ED VR

Neprekonateľný prenosný objektív pre fotografov, ktorí chcú zachytiť dokonalé výhľady. Vďaka ľahkému telu, vysokej svetelnosti f/2,8 – 4 a systému stabilizácie obrazu je priam stvorený na jednoduché snímanie z ruky.

„Je to výborný cestovateľský objektív so širokým rozsahom priblíženia a vysokou svetelnosťou f/2,8 pri 16mm, ktorá sa pri 80mm zvýši iba na f/4, takže nestratíte veľa svetla.“

Test objektívu AF-S DX NIKKOR 16 – 80 mm f/2,8 – 4E ED VR nájdete tu.

AF-S DX NIKKOR 18 – 300 mm f/3,5 – 6,3G ED VR 

Tento výkonný objektív so 16,7-násobným priblížením a rozsahom až po superteleobjektív je dokonalým objektívom na snímanie cestovateľských fotografií. Je všestranný, pýši sa kompaktným telom bez negatívneho vplyvu na kvalitu snímky a má praktický prepínač aretácie zoomu, ktorý udržiava objektív v bezpečí, keď ste v pohybe.

„Umožňuje priblížiť a oddialiť objekty. S rozsahom ohnísk 18-300mm máte k dispozícii širokouhlý objektív, stredný teleobjektív až po extrémny teleobjektív pre fotografovanie vzdialených objektov.“

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *