Cestovateľské a dovolenkové kombo pre náročných. Nikon D7200 + Nikkor AF-S 16-80mm f2,8-4 E ED VR.

Na nie úplne nový model Nikon D7200 sa už popísalo dosť recenzií, ktoré ste si určite mohli prečítať. Recenzie, ktoré počítajú pixely, merajú dynamický rozsah senzora a úroveň šumu pri vysokých citlivostiach ISO… V týchto testoch vyšiel model D7200 veľmi dobre, dalo by sa povedať že ako jeden z najlepších APS-C fotoaparátov vo svojej triede. Preto nebudem opakovať tie isté zistenia, ale chcem sa zamerať na jeho využitie v praxi.

D7200_16_80a

Nikon D7200 som si vzal na týždňovú rodinnú dovolenku do Rakúskych Álp a nafotil som s ním aj západ slnka na Neziderskom jazere. Priznám sa, že aj preto, že som si chcel vyskúšať nový objektív AF-S 16-80mm. Mnohí si poviete, že na dovolenku by ste si takúto zrkadlovku nevzali, že chcete radšej menší a ľahší fotoaparát, no verte mi, za tie fotky a bezstarostnosť s výmenou batérií mi to stálo. Váhu D7200 som očakával, čo ma milo prekvapilo, bola váha objektívu. Dávnejšie som používal podobný objektív Nikkor AF-S 16-85mm f/3,5-5,6 so svetelnosťou o jeden expozičný stupeň slabšou a predpokladal som, že zlepšenie svetelnosti so sebou prinesie aj nárast váhy, no opak je pravdou. V skutočnosti je svetelnejší objektív ešte ľahší ako jeho prechodca. Pritom je spracovaním a materiálmi kvalitatívne na rovnakej úrovni.

DSC_6644

Detail prírodnej sklalky.

Vedel som, že na rodinnej dovolenke s dvoma malými deťmi (2r. a 4r.) sa veľmi k fotografovaniu počas zlatej hodinky nedostanem, a tak som šiel s minimálnym príslušenstvom. K fotoaparátu s objektívom som prihodil iba ofukovací balónik, čistiacu handričku a pre každý prípad statív. To posledné som ani nevytiahol z kufra a čistiace potreby som použil s minimálnou námahou a perfektným výsledkom. Predný člen objektívu je totiž chránený fluoritovou vrstvou, ktorá odpudzuje vodu a nečistoty a ľahšie sa čistí. Potvrdzujem. Predná šošovka bola zahmlená pri extrémnej zmene teploty, bola ohádzaná topiacim sa snehom z ľadovca pri letnej „guľovačke“, poprskaná bublinkami z malinovky a ofúkaná jemným pieskom z pieskoviska. Stačilo fúknuť balónikom a jemne zotrieť a bolo po probléme. Predná šošovka sa naozaj udržuje ľahko.

DSC_7173Minimálny zoom 16mm.

DSC_7171Maximálny zoom 80mm.

Rozsah objektívu je výborný pre bežné fotografovanie. 16Mm na širokom konci znamená populárnych 24mm a 80mm v prepočte 120mm. Objektív tak zodpovedá Full Frame ekvivalentu 24-120mm, na ktorý som zvyknutý z plného formátu FX. Zachytíte ním ako širokouhlé scenérie, tak i výseky z krajiny či portréty. Objektív má na širokouhlom konci pomerne výrazné skreslenie súdkovitého charakteru. Fotoaparát v JPG ho úspešne reguluje, v RAW (NEF) formáte si môžete pomôcť softvérom na vyvolávanie RAW. Ja som používal Adobe Photoshop Lightroom. Prídete ale o okrajové časti obrazu. Tak či onak, ak chcete široký záber bez skreslenia na kritickú širokouhlú fotografiu architektúry, tento objektív nebude ideálna voľba. Tento objektív ale na majstra architektúry ani neašpiruje. Skôr je to všetstranný reportážno-dokumentárny objektív s akurátnym rozsahom na to, aby vystačil pre väčšinu situácií a zároveň si zachoval dobré optické vlastnosti. A objektív ich má. Je výborný ostrou kresbou na všetkých ohniskách, málinko mäkší na dlhom konci. Odclonený má v rohoch trochu slabšiu kresbu, čo je prirodzené u takýchto zoom objektívov, ale stačí pricloniť o jednu dve clony a má perfektnú kresbu aj do strán. Je tak vhodný aj pre fotografovanie portrétov a detailov, ako i krajiny. Chromatickú aberáciu môžete zbadať iba v nekomprimovanom formáte, v JPG sa o ňu postará firmvér fotoaparátu. Aberácia je pomerne malá a postihuje len okrajové časti obrazu, ale ak fotíte do RAW, ste pravdepodobne dosť skúsený, aby ste si ju všimli. Dá sa veľmi jednoducho odstrániť v počítači jedným klikom.

DSC_7125

Nemal som problém so zaostrovaním s týmto objektívom. Zaostrovanie bolo konštantne presné. Objektív som skúšal aj na Nikone D7200 aj na D500. S najnovším fotoaparátom D500 bolo o poznanie rýchlejšie. Nie že by bolo na D7200 obmedzujúco pomalé, to nie, je na úrovni ostatných zoom objektívov v podobnom rozsahu. Profesionálne objektívy typu 17-55mm f/2,8 sú ale rýchlejšie. Na dovolenkovú reportáž bol objektív viac ako dostatočne rýchly.

DSC_7346

DSC_7319

DSC_7309

V čom objektív naozaj vyniká je odolnosť voči protisvetlu. Môžete ho namieriť na zapadajúce slnko a výsledok je krásne prekreslený obraz bez nežiadúcich odleskov. Je to vďaka perfektným antireflexným vrstvám a povrchu s nanokraštálovou úpravou. Zároveň fotoaparát má vynikajúci dynamický rozsah a vďaka nemu budete mať v obraze množstvo detailov ako vo svetlách tak aj v tieňoch. Super!

DSC_6914

DSC_7199Neuveriteľný dynamický rozsah fotoaparátu zachytáva detaily v protisvetle.

Ešte jedna vec ma na tomto objektíve potešila a bol ňou stabilizátor obrazu. Je účinný v situáciách, kde nemôžete použiť statív. Nezriedka som fotografoval na dlhšie časy 1/30 či 1/15s a fotografie boli vždy ostré. Vynikajúci výkon!

Dovolenku s Nikonom D7200 a objektívom Nikkor AF-S 16-80mm som si naozaj užil. Fotenie bolo radosťou a priniesol som si domov množstvo nádherných fotografií, ktoré uchovajú naše spomienky nielen v počítači, ale znesú aj prísne kritérie tlače na veľké formáty na stenu. Určite si nechám niekoľko fotografií zhotoviť aj takto. Video nie je mojou silnou stránkou, no niekoľko klipov som si s D7200 natočil. Prístroj dokáže natáčať Full HD vo frekvencii 30obr./s a v crop móde x1,3 aj 60 obr./s.

DSC_6008Minimálny zoom 16mm.

DSC_6010Maximálny zoom 80mm.

Nikon D7200 v tejto kombinácii odporúčam všetkým, ktorí nechcú na cestách meniť objektívy a chcú jednoducho bezstarostne fotografovať. Rodinná dovolenka, cestovateľská fotografia, krajina, to všetko je s touto kombináciou fotografická báseň. A to nielen pre tých, čo chcú spracovávať svoje fotky v počítači, ale aj pre tých, ktorí chcú iba fotiť a nestarať sa o nekomprimovaný formát. JPG priamo s fotoaparátu je super.

A vy? S akým fotoaparátom radi cestujete?

V galérii sú fotografie spracované z RAW (NEF) formátu v plnom rozlíšení. Nebola aplikovaná redukcia šumu, doostrenie na minimálnej úrovni.

Zdieľaj

6 komentáre

  1. Vdaka za dobru recenziu s peknymi fotkami. Co sa tyka dovolenkovej vybavy, beriem najlepsie co mam doma, teda FullFrame, v poslednych rokoch doplneny o mobilny telefon s kvalitnym fotoaparatom. FF mi pokryva 70-200 a nocne foto, na cca 30mm za denneho svetla mam mobil. Obidva systemy maju nieco do seba. 🙂

  2. Kedze nemam na FF takyto univerzal taham 18-35mm, 50mm f1,8, 85mm f1,8 blesk a brasna je plna.

  3. Aj ja som sa dal na : Nikkor AF-S 16-80mm / 2,8-4 VR DX ,, na moje fotenie s D 7500 spokojný ,, možno že pevne skla by boli fotky ešte ostrejšie , nevie ma niekto skúsenosti ….??

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *