Foto Nikon kalendára 2018, apríl podľa Lukáša Ďúrana

Keďže jedna z najčítanejších rubrík nikonblogu sú inšpirácie, rozhodol som sa ju trochu rozšíriť.
O čo? O to, čo denne inšpiruje aj mňa. Je to náš Nikon kalendár. Visí nad mojim pracovným stolom a pripomína mi vaše odhodlanie a zanietenosť pre fotografiu. Krásne a umne skomponované fotografie naozaj dokážu povzbudiť, vyvolať pocit. Záležitosť nielen krásna, ale aj dobrá, či dobročinná. Výťažok z predaja fotografií z Nikon kalendára totiž spríjemní život deťom s telesným postihnutím a rodinám, ktoré sa o ne starajú. Kalendár je tak naozaj tým, aký slogan nesie – MOJA SRDEČNÁ ZÁLEŽITOSŤ.

Rozhodol som sa, že skúsim každý mesiac osloviť autora aktuálnej fotografie a dozvedieť sa niečo viac o fotke, ktorá sa prebojovala medzi 12 najlepších a má tak miesto v kalendári. Prvé tri mesiace urobím spätne, no aktuálne začíname aprílom.

Fotografia Nikon Kalendára Apríl 2018Flowers / Lukáš Ďúran / Nikon D810

Keď som sedel s ostatnými porotcami Nikon kalendára a diskutoval o fotografiách, táto mi bola tak trochu povedomá. A naozaj, keď som poriadne zalovil v pamäti, spomenul som si, že tieto fotky som už videl v inej fotosúťaži s témou experiment. A keď sme si nakoniec prečítali mená finalistov Nikon kalendára, zistil som, že je to u náš „starý známy“ a niekoľkokrát si už vyslúžil uznanie v našej súťaži Fotka mesiaca Nikonblogu. Je to Lukáš Ďúran, v našej Flickr skupine známy aj ako Lukas Tenario Duran. Porotcom sa na fotografii páčila kompozícia, farebnosť a tak trochu aj tajomná nálada. Jednak nepoznáme tvár dievčiny pod klobúkom a jednak svetlo, sfarbenie okolia do modra a lesky naznačujú, že fotka bola urobená tesne po daždi. Kombinácia hlavnej modrej farby a doplnkovej oranžovej je ako z učebnice o komplementárnych farbách. Poslal som Lukášovi pár otázok, aby sme sa o tomto dielku dozvedeli viac.

Flowers / Lukáš Ďúran / Nikon D810, druhá z rovnakej série fotografií na Flickri 

Lukáš, koľko máš rokov a ako dlho už fotografuješ?

K prvému fotoaparátu som sa dostal cca pred 9 rokmi od vtedy s prestávkami fotím a photoshopujem. Mám 29 rokov.

Takže v 20tich si začal. Prezraď nám, kto je to pod klobúkom na tvojej atraktívnej fotografii?

V deň, keď som odfotil fotografiu Flowers, som sestre Kristíne u mňa v domácom atelieri robil „klasické“ portréty. Nakoniec som si nechal túto fotografiu, ktorú som mal už dávnejšie premyslenú. Neďaleko môjho bydliska je repkové pole na ktorom som bol odtrhnúť pár kvietkov. Miesto fotenia je z môjho okna druhé poschodie. Vonku je klasický panelákový betón. Sestre sa moc do dažďa nechcelo, ale nakoniec som ju prehovoril. 🙂

Ja som si myslel, že fotka bola urobená tesne po daždi a ono to bolo počas. 🙂

Práve dážď spravil na betóne výraznú a zaujímavú štruktúru.

Poznám ťa aj ako zdatného kolážistu či retušéra z inej súťaže. Ako veľmi si (ne)upravoval túto fotografiu?

Fotografia nie je nejak zvlášť upravovaná, skôr je to o vyvážení farieb do chladnejších tónov. Vyretušoval som aj pár rušivých prvkov, keďže som sa snažil o minimalistický pohľad.

A čo svetlo. Príjemne padá zhora jemne rozptýlene a vykresľuje jemne detaily vo fotke. Je prirodzené, alebo si niečim prisvietil?

Zdroj svetla je prirodzený. Bez použitia zábleskov či iných svetiel.

S Lukášom sme týmto konverzáciu neskončili. Pri zhliadnutí jeho tvorby som sa rozhodol urobiť s ním veľký rozhovor a inšpirovať nás krásnymi fotografiami. Teším sa naň a vám všetkým prajem, aby nás inšpirácia a chuť fotiť neopúšťala ani v daždi, práve naopak, vtedy nám môže ako Lukášovi zapriať svetlo a vyfotíme fotku, ktorá sa možno umiestni v súťaži a ak nie, určite nás aspoň poteší.

Tak fotografujte a tešte sa z vašej srdečnej záležitosti…

Súvisiace články

Vyhlásenie výsledkov súťaže NIKON KALENDÁR 2018

Každoročná súťaž NIKON KALENDÁR 2018 otvorená!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *