Víťazi Čiernobielej témy Fotky NIKONBLOGU 2021

Svet je nádherný aj preto, že je pestrofarebný. A napriek tomu ho my fotografi radi meníme na čiernobiely, ale určite nie fádny. Aspoň nie vtedy, keď sa prevod do čiernobielej urobí zo správnej fotky a správnym spôsobom. Čiernobiela je pre nás výrazový prostriedok, spôsob akým umocníme dojem z nášho diela. Pri čiernobielej je dôležitý cit, vystihnúť kedy sa hodí a kedy fotke pomôže získať ten správny výraz a atmosféru. Nie je to ľahké, určite nestačí jednoducho hocakú fotografiu prehodiť do BW. Takto nemusíte získať skutočný pozitívny efekt a naopak, môže to skôr fotografii uškodiť.

Vaše súťažné fotografie, ktoré ste mesiac a pol pridávali na Facebook @NikonSlovakia boli veľmi pestré, teda nie farebne ale žánrovo. Bolo ich 538, celú galériu všetkých fotografií nájdete TU. Bolo to náročné rozhodovanie. Mnohé skrývali silné príbehy, iné vystihovali pekné momenty, mali skvelé svetlo. Niektorým sa viac, iným menej podarilo odhadnúť, či sa fotke odtiene šedej hodia, či jej pridajú na kvalite alebo nie. Viackrát som prešiel každú jednu fotografiu. Pozorne som sledoval, ako sú komponované, ako sú prevedené do šedej škály. Veľa fotiek sa mi naozaj páčilo. Veľa ich bolo aj jednoducho prevedených do čiernobielej a to zvyčajne nestačí. Treba sa pohrať s aj s kontrastom, lokálnymi úpravami tak, aby bol výsledok šťavnatý. Do výberu sa dostalo 36 fotiek a z týchto vybrať iba tri nebolo vôbec jednoduché a užší výber som niekoľkokrát zmenil. Ale konečne som spokojný a pripravený predstaviť vám troch víťazov prvého tohtoročného kola Fotky Nikonblogu 2021 na tému Čiernobiela fotografia, ktorí sa zároveň stávajú prvými finalistami v súťaži o Nikon Z 50 s objektívom Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR.

Prvým výhercom je Róbert Ragan s fotografiou, ktorá vznikla v Huncovciach pri Poprade v hrobke slávneho rabína na židovskom cintoríne. Výbornú atmosféru dodáva fotografii vekom poznačené prostredie a bodové svetlo, ktorým je modliaci sa Žid nasvietený. Jediné, čo naznačuje, že fotka nevznikla v minulosti je práve zdroj svetla, ktorým je mobil. Tradičná intímna chvíľa osobnej modlitby s moderným prvkom.  Róbert bol na túto židovskú udalosť pozvaný ako hudobník. Mal so sebou iba malý foťáčik. Odvážil sa ho vybrať, ale rýchlo sa mu vybil a tak dofotil peknú sériu požičaným Nikonom D40. Vznikla naozaj krásna séria, z ktorej pochádza aj táto fotografia.

Foto: Róbert Ragan

Druhou výherkyňou sa stáva Gabriela Teplická s dvojportrétom dvoch sestier. “Fotografia mojej mamky, ktorá sa stará o svoju sestru s Downovým syndrómom. Je súčasťou dlhodobého dokumentárneho projektu, v ktorom zaznamenávam jej silu a odhodlanie pomôcť tým najzraniteľnejším.”, približuje obsah svojej fotografie jej autorka. Portrét je veľmi silný nielen obsahovo, ale aj spracovaním. Z oboch žien vyžaruje blízkosť, odovzdanosť aj odhodlanosť a sila v očiach starostlivej sestry. Nasvietenie prirodzeným svetlom spredu zhora pekne kontrastuje s tmavým interiérom v pozadí, Portréty sú vyfotené akoby pred čiernym plátnom v čiernom oblečení a tak do popredia vystupujú iba výraz a sila v tvárach.

Foto: Gabriela Teplická

A treticu uzatvára fotografia Milana Uhrina, ktorá dobre vystihuje dnešnú dobu, keď ľudia trávia voľné chvíle najmä v prírode, osamote, v bezpečnej vzdialenosti od ostatných. Aj keď v tomto prípade sa zdá, že ide o jednu rodinku. Kŕdeľ vtákov letiacich na oblohe ako nádej, že príde jar, teplo a bude lepšie.

Foto: Milan Uhrin

Prvým tohtoročným víťazom gratulujem! Získavate od nás malý darček v podobe diára Nikon 2021 s perom, ale hlavne sa stávate finalistami a hráte o celoročnú výhru v podobe Nikonu Z 50 s objektívom NIKKOR Z 16-50 mm.

Pre vás všetkých je tu ďalšia príležitosť stať jedným z troch víťazov 2. kola Fotky NIKONBLOGU 2021 a dostať sa do finálového výberu súťaže. Tentokrát súťažíme na tému Svetlo a Tieň. Viac informácií nájdete TU. Súťažné fotografie pridávajte na Facebook @NikonSlovakia TU.

TIP: Na záver by som vám ešte rád poradil, aby ste zbytočne svoje fotografie nepreostrovali. Ale ešte dôležitejšie je to, aby ste vkladali dostatočne veľké fotografie, ktorých dlhšia strana má ideálne 2048 px. Je to rozmer, ktorý Facebook už ďalej nezmenšuje. Keď fotku zmenšíte na 2048 px a uložíte tak, aby nemala viac ako 1 MB, Facebook by s ňou už nemal nijak manipulovať, zmenšovať ani resamplovať ani komprimovať. Na vyhodnotenie kvality fotka, ktorá má 1000 – 1200 px nestačí.

Galéria semifinálových súťažných fotografií 1. kola Fotky NIKONBLOGU 2021:

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *