Svitá na šťastnejšie dni: svetlo vo svadobnej fotografii

Obdobie svadieb je v plnom prúde, cez letné prázdniny nachvíľu trochu ustanie, aby sa znovu v septembri s nimi roztrhalo vrece. Svadobní fotografi sa presúvajú z jednej svadby na druhú, fotia nielen v sobotu, ale stále častejšie aj počas pracovných dní. Svadobná fotka je rýchla a nepredvídateľná, ale hlavne neopakovateľná. Termín dopredu určený a zostáva len na fotografovi, ako sa dokáže vysporiadať s jedinečnými podmienkami. Nevyberá miesto ani čas a momenty musí zachytiť v takom svetle, aké práve je.

Svadba Elizabeth a Robina, Španielsko. Nikon Z 6 + AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G / 1/400 s | f/1.8 | 85mm | ISO 100 © The Kitcheners

Svetlo je najlepším priateľom fotografa, ale nie vždy ho vieme alebo máme čas ho ovplyvniť. Každý skúsenejší svadobný fotograf vie, že neexistuje rovnaká svadba.

Zvládnuť akékoľvek svetlo je výzva, či už fotograf fotí počas prchavých momentov zlatej hodinky na pláži, alebo za ponurého počasia kdesi v Škótsku.

A povedzme si pravdu, najviac záleží na fotografovi, ale so správne vybranou technikou budú dobré výsledky práce istejšie alebo aspoň ľahšie dosiahnuteľné.

Pred niekoľkými mesiacmi vznikol projekt Pursuit of Light (Očarení svetlom). Fotografi sa vydávali po stopách svetla a inšpirovali nás svojou majstrovskou prácou so svetlom. Výzvu prijali aj dievčatá z kreatívnej dvojice Czech Vibes, nechali sa očariť svetlom a ukázali nám, ako oni pracujú v ťažko predvídateľných, a vždy jedinečných svetelných podmienkach.

Teraz dostali príležitosť svadobní fotografi ukázať, ako pracujú so svetlom a ako vznikajú emotívne snímky, či svetlo spolupracuje alebo nie. Fotografi opäť dostali do rúk aparáty radu Z a nové S objektívy.

Svadba Elizabeth a Robina, Španielsko. Nikon Z 6 + AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G /1/800 s | f/1.8 | 85mm | ISO 250 © The Kitcheners

 

Zlatá hodinka

Dve sestry z Nemecka Tali a Claudia tvoria fotografické duo Tali Photography. Ich svadobné fotografie sú fashion a zároveň oslavou lásky. Tali pracovala v umeleckých a módnych časopisoch. Po tom ako ju niekoľko priateľov požiadalo, aby im nafotila svadbu, zistila, že svoje umelecké videnie dokáže preniesť do svadobnej fotografie.

“Svadobné fotografovanie sa za posledných desať rokov zmenilo. Teraz je to viac o porušovaní pravidiel „normálnych kompozícií“, aby sa vytvorilo niečo jedinečné ale zároveň prirodzené. Milujeme experimentovanie so svetlom, nevestou a ženíchom a so šatami pre vznik krásnych snímok. “

Svadba Jamie a Glenna, Palm Springs, Kalifornia. Nikon Z 6 + NIKKOR Z 50mm f/1.8 S 1/3200 s | f/2.80 | 50mm | ISO 50 © Tali Photography

Táto snímka vznikla počas kalifornskej zlatej hodinky v Palm Springs.

“Ako vidíte na tejto fotografii, všetko je o šatách. Rozsah citlivosti Z 6 v rozsahu 100 – 51 200 bol neuveriteľne užitočný, keď sme chceli využiť svetla zapadajúceho slnka, aby vynikol tento nádherný pár a nevestine prekrásne šaty.”

“Tichá závierka je skvelá, pretože neodvádza pozornosť v intímnej chvíľke, ktorú snímate. Vďaka tomu sme mohli zachytiť lásku a emócie Glenna a Jamie.”

Svadba Jamie a Glenna, Palm Springs, Kalifornia. Nikon Z 6 + NIKKOR Z 50mm f/1.8 S 1/640 s | f/2.80 | 50mm | ISO 50 © Tali Photography

Jedinečné príbehy

Poďme teraz zo slnečného Palm Springs do večne sychravého Škótska. Tu svoje fotografické umenie ponúka mladomanželom iné duo – manželia Dylan a Joanna, známi ako The Kitcheners. Svadobné príbehy po celom svete zachytávajú od roku 2011.

“Milujeme skutočné emócie, úprimné momenty a zachytávať ozajstné pocity. A to nie je možné bez svetla!”

The Kitchenrs experimntujú so svetlom a tieňmi. Pre výzvu nafotili dve svadby a snažili sa pritom vo svoje prospech, čo najlepšie využiť zlatú hodinku, svetlo a tiene. Pri zachytení komplikovaných detailov im napomáhal výkonný 24,5 MP snímač Nikonu Z 6.

“Svetlo je veľmi často prchavé, pri fotení často pretekáme s časom, aby sme stihli zachytiť dokonalý moment. Toto bol aj prípad fotenia v Španielsku, keď sme mali na fotenie iba niekoľko minút zo zlatej hodinky.

Vstavaná stabilizácia obrazu umožňuje fotografovať pri nižšej rýchlosti závierky ako kedykoľvek predtým a naopak, vysoká rýchlosť závierky 1/8000 umožňuje s Nikonom Z 6 fotiť v extrémnom svetle s odcloneným objektívom. So Z 6 tak môžete zachytiť každú situáciu od jasného poludnia po súmrak.

Vďaka FTZ adaptéru sme mohli používať aj náš obľúbený F objektív NIKKOR 85mm f/1,8G. V kombinácii s Nikon Z 6 sme mohli zachytiť všetko s ostrými detailmi pri otvorenej clone F1,8. “

Svadba Laury a Adriana, Škótska vysočina. Nikon Z 6 + NIKKOR Z 50mm f/1.8 S / 1/2000 s | f/1.8 | 50mm | ISO 100 © The Kitcheners

“K našim najobľúbenejším svadobným chvíľam patrí prvý pohľad medzi nevestou a ženíchom. Táto fotografia vznikla v lese iba kúsok od miesta, kde sa konala svadba počas chladného daždivého dňa v Škótskej vysočine.

Prvý pohľad býva často plný emócií a preto je diskrétnosť v tomto momente pri dokumentovaní rozhodujúca. Je to moment, ktorý sa udeje iba raz, preto sme použili rýchly, tichý a ostrý NIKKOR Z 50 mm f /1,8 S. Mohli sme si tak byť istí ostrosťou snímky a plne otvorená clona f /1,8 oddelila vizuálne pár od pozadia. “

Technika

Pri napĺňaní výzvy mali fotografické páry k dispozícii Nikon Z 7 a Z 6 a objektívy NIKKOR Z 24-70 mm f/2,8 S, NIKKOR Z 35 mm f/1,8 S a NIKKOR Z 50 mm f/1,8 S spolu s FTZ adaptérom, aby mohli používať aj svoje obľúbené F objektívy.

Zdroj: blog.nikoneurope.com


Ušetrite až 400€ pri nákupe fototechniky Nikon. Viac informácií tu.


Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *