Daniel Kordan, Lina Kayser a Mikko Lagerstedt očarení svetlom

Traja fotografi sa vydávajú po stopách svetla. V každom prostredí je iné a ponúka iné predstavenie. Výsledný efekt na nás je ale podobný – očarení nemo obdivujeme, až kým ticho nepreruší zvuk závierky fotoaparátu…

Krása a výzva prirodzeného svetla

Práca s prirodzeným svetlom je pre krajinárskych fotografov alfou i omegou. Je to veľká výzva. Vyžaduje si zručnosť, ktorá má mnoho foriem a vyžaduje roky cibrenia citu.

Majstrovstvo práce so svetlom je v podaní každého fotografa jedinečné, je ovplyvnené prostredím a krajinou, ktorú zobrazuje. Fotenie polárnej žiary si vyžaduje iný prístup ako fotenie slnečných lúčov pretínajúcich vidiecku krajinu a to zas iný prístup ako kreatívne fotenie roja svetlušiek.

Svetlo a Nikon Z 7

Iba 16 mm vzdialenosť delí bajonet od full-frame senzora fotoaparátu, vďaka čomu na senzor dopadá viac svetla. V kombinácii so 45,7 MP full-frame rozlíšením, obrazovým procesorom EXPEED 6, 493 zaostrovacím bodmi a 4k videom je predpokladom pre dokonalé zaznamenanie svetla.

Fotografi môžu zachytávať svetlo ako nikdy pred tým.

Po stopách svetla

Traja skúsení európski fotografi sa s nami podelia o skúsenosti, ako hľadali a zachytávali rôzne typy svetla v rozdielnom prostredí a pomocou neho vytvorili dych berúce snímky. Od japonského vidieka až k fjordom západného Nórska, fascinujúce svetlo možno objaviť kdekoľvek. Sledujte v najbližších týždňoch na Instagrame #PursuitOfLight a uvidíte úžasné fotografie nasnímané Nikonom Z 7.

Japonský sen s Danielom Kordanom

Známy fotograf Daniel Kordan vyrastal a spoznával prírodu v nádhernej oblasti jazier v blízkosti Moskvy. Študoval na Inštitúte fyziky a technológie, ale blízka mu nebola iba veda. Krásu nachádza v horolezectve, pri sprevádzaní turistov, ale hlavne v rôznorodosti farieb a kompozícií v prírode.

Jeho práce boli publikované v prestížnych médiách od National Geographic až po Photoworld China.

Hľadanie svetla zaviedlo Daniela až na japonský vidiek. Cestoval z Fuji-san, kde peši prešiel ponad jazero Kawaguchiko a pokračoval do Japonských álp, do údolia Kiso. Nakoniec si to namieril do Shirakawa-go a Ainokura, aby zachytil ‘modrú hodinku’ v miestnych farmárskych dedinkách.

Svoju skúsenosť komentuje Daniel takto: “Fotografovanie v hlbokom snehu pri nízkych teplotách bolo veľkou skúškou pre Nikon Z 7. Ľahká kombinácia tohto fotoaparátu a objektívu NIKKOR Z 24-70mm f/4 S dosahuje výnimočný dynamický rozsah a detailnú kresbu. Pri fotení krajiny zvyčajne používam clonu f/8 – f/9, objektív s clonou f/4 mi poskytol excelentne ostrý obraz až do rohov snímky. Vďaka dynamickému rozsahu som mohol zachytiť jasné svetlá v dedine aj atmosféru šera jediným záberom. A hoci som fotil a natáčal video pri teplote -15°C, fotoaparát vydržal na jedno nabitie celý deň.“

‘Shirakawa-go’ Nikon Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 5 sec | f/9 | 27mm | ISO 100 © Daniel Kordan

‘Tsumago-juku’ Nikon Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 1/20 sec | f/8 | 30.5mm | ISO 500 © Daniel Kordan

Daniel pokračuje: “Počas môjho hľadania svetla sa ukázalo, v akom súžití s prírodou ešte stále žijú niektoré japonské komunity. Veľa som fotografoval v chrámoch, kde je použitie statívov zakázané. Musel som so Z 7 s nasadeným NIKKOR Z 24-70mm f/4 S fotografovať z ruky. Vďaka väčšiemu bajonetu a 5-osovej vstavanej stabilizácii obrazu som zachytil dostatok svetla aj pri 1/20s, F8 a ISO 500.Clonu F8 som použil, aby oheň, lúče svetla aj pozadie boli ostré a citlivosť ISO 500 zaručila perfektnú kvalitu obrazu. Čas 1/20s je ďaleko od môjho zvyčajného limitu, ktorý dokážem udržať z ruky, ale výkonná stabilizácia v Z 7 mi to umožnila.”

Divy prírody s Linou Kayser

Lina Kayser má svoju základňu v nórskom Bergene, ale jej vášňou je Arktída a krehký život v geograficky blízkych oblastiach. Jej fotografovanie sa točí okolo chladných vzdialených oblastí, ale zároveň zobrazuje teplo a život.

Fotila na Islande, Lofotoch, v severnom Nórsku, Špicbergoch a Faerských ostrovoch, ale pre svoje hľadanie svetla si vybrala fjordy západného Nórska.

Obklopená dramatickou krajinou, týčiacimi sa vrcholmi hôr, divokými riekami a majestátnymi vodopádmi, Lina práve na tomto mieste cítila inšpiráciu. Počas zimy je tu krajina zahalená oblakmi, preto Lina svoje hľadanie svetla zamerala na jemné tieňovanie a textúry v krajine a zriedkavé okamihy, keď sa cez oblaky prederú slnečné lúče.

Lina vysvetľuje: “Často fotografujem pri slabom svetle, v zime, snehu a upršanom počasí. To znamená, že každá sekunda sa počíta. So Z 7 som si mohla nastavenia upraviť rýchlo bez toho, aby som musela skláňať fotoaparát. Telo a uchopenie fotoaparátu je ergonomické a tlačidlá uľahčujú navigáciu. Znamená to, že môžem rýchlo a jednoducho nastaviť čas závierky, clonu a ISO a pracovať bleskovo pri meniacom sa svetle.“

‘Sneženie’ Nikon Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 1/500 sec | f/4 | 24mm | ISO 400 © Lina Kayser

‘Aurlandsfjord’ Nikon Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 1/160 sec | f/5.6 | 24mm | ISO 100 © Lina Kayser

Lina pokračuje: “Na túrach som najradšej s čo najľahšou výbavou a bez statívu. Vstavaný stabilizátor Z 7 uľahčuje fotenie z ruky pri nízkej hladine osvetlenia. Aj pri nízkej clone sú snímky ostré od okraja po okraj a rozpätie ISO 64-25600 (rozšíriteľné na 102400) je úžasné. Navyše elektronický hľadáčik ponúka náhľad výslednej fotografie s použitými nastaveniami, ktorý mi pomáha lepšie bojovať v náročných severských podmienkach, aby som získala záber, ktorý chcem.”

Stratení v atmosfére s Mikkom Lagerstedtom

“Zachytenie emócie miesta fotografiou.” Mikko Lagerstedt je samouk, fine art fotograf z Fínska, ktorý fotografuje nočné scény a zachytáva atmosféru krajiny.

Mikko hľadal svetlo na južnom pobreží Fínska. Navštívil Emäsalo, Loviisa a Inkoo a pri tom skúmal možnosti, ako využiť svetlo vo svojich snímkach.

Mikko o projekte: “S mirrorless fotoaparátom Z 7 som mohol nafotiť skutočnú atmosféru krajiny. Uľahčil mi prácu večer i uprostred tmy. Pri ISO 6400 si počínal skvele a manuálne zaostrovanie bolo v tme veľmi nápomocné. Vďaka jemnému a veľkému hľadáčiku a možnosti nastavenia vysokej citlivosti ISO je možné jednoducho sa zamerať na hviezdy.“

“NIKKOR Z 24-70mm f/4 S je vynikajúci objektív pre snímanie takýchto fotografií a pomocou FTZ adaptéra som mohol použiť aj ostatné obľúbené objektívy NIKKOR.”

‘Emäsalo’ Nikon Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 20 sec | f/4 | 24mm | ISO 6400 © Mikko Lagerstedt

‘Kopparnäs’ Nikon Z 7 + NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 1/125 sec | f/8 | 24mm | ISO 64 © Mikko Lagerstedt    

Použité fotografické vybavenie

Fotografi pri práci používali Nikon Z 7 a objektív NIKKOR Z 24-70mm f/4 S. Tento kompaktný zoom objektív vytvára ozajstné plno-formátové snímky plné detailov.

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť iba 0,3 m v celom rozsahu zoomu ponúka fotografovi kontrolu nad obrazom od blízkeho detailu až po nekonečno. Konštantná clona f/4 zaisťuje stálu expozíciu v celom rozsahu zoomu a v kombinácii so stabilizovaným snímačom aj použitie aj v slabších svetelných podmienkach.

Pre viac informácií navštívte: www.nikon.sk

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *