Ste zvedaví na jedenásteho finalistu Fotky mesiaca Nikonblogu?

Počet súťažných fotografií potvrdil, že fotografovanie zátišia nie je ani zďaleka masový žáner. Je to logické, najviac fotíme to, čím žijeme, momentky do rodinného albumu, dovolenky,  výlety, krajinu, cesty či to, čo nás živí.

Zátišie je pomerne špecifický žáner, ktorý často nabáda k akejsi nostalgii, foteniu starožitností či aspoň starých zabudnutých vecí. Je však mylné myslieť si, že len starý popraskaný džbán v opustenej chalupe môže byť zátiším. Zátišie je určitá kompozícia (nájdená alebo aranžovaná) predmetov a objektov dennej potreby či bežného stretania. Aj v meste sa dajú nafotiť pekné moderné minimalistické zátišia. Dôležité je aj farebné zladenie celého obrazu a jeho celková atmosféra. Z vašich viac ako osemdesiatich fotografií som vybral niekoľko mojich favoritov, ktorými by som vás rád inšpiroval.

Fotili ste jednoducho a stroho, alebo ste sa aj snažili zaplniť obraz viacerými predmetmi. Minimalisti zátišie poňal Lubo Kubo Kubala na fotke s vidličkami. Páči sa mi jej čistota, hra so svetlom. Dopadajúce svetlo vrhá tieň na z vidličiek na pozadie. Farby sú monochromatické, v kombinácii teplého drevného pozadia s chladným kovom vidličiek. Táto kombinácia funguje dobre a na to, že ide o kus príboru, ktorý používame denne je výsledok zaujímavý.

Foto: Lubo Kubo Kubala

Dá sa povedať, že aj džbány sú predmetom dennej potreby, aj keď už skôr historicky. Dnes už slúžia skôr na aranžovanú dekoráciu, z ktorej môže vzniknúť pekná fotografia zátišia. 😉 Blanka Mináriková si takúto priniesla predpokladám z nejakej dovolenky. Z fotky dýcha história, ale nie naša, skôr predpokladám nejaká južanská alebo juhovýchodná. Zátišie pôsobí exoticky, má pekné pastelové farby, štrukturálne a graficky je zaujímavé. Kombinácia teplých farieb s chladnou zelenou, v kombinácii s rôznymi povrchmi a rozptýleným svetlom, ktoré dodáva sýtosť pastelovým farbám.

Foto: Blanka Mináriková

Andi Párkanyová súťažila s tematickým zimným zátiším. Ľadová bábovka, v ktorej zamrzli lesné plody je ako z vianočnej rozprávky. Obraz pekne vypĺňajú šišky, vetvičky, „snehový“ poprašok a lampáše. Určite by som aspoň v jednom z nich skúsil zapáliť sviečku, myslím, že by to ešte zvýraznilo atmosféru fotky.

Foto: Andi Párkanyová

Čiernobiele zátišia, ktoré vám predstavím spája kontrastnosť, dopĺňajú sa v nich svetlá a tiene, svetlé predmety s tmavými.

Jozef Fekete sa zapojil s nostalgickým zátiším so starými husľami. Obraz je ako spomienka za časmi, ktoré sa už nevrátia. Zo štruktúry steny a okna je na prvý pohľad zrejmé, že je fotka fotená v starom dome, v ktorom ale stále je život, pretože na okne kvitne muškát. Svetlo z okna a muškát dodávajú nostalickej snímke štipku optimizmu.

Foto: Jozef Fekete

Ďalšia Jozefova fotografia je veľmi grafická až kubistická. Na tmavom pozadí sa v silnom kontraste šachovnicovo dopĺňajú odtiene biele a čiernej. Spojenie hranatých a guľatých tvarov, rôznych materiálov, lesklých a matných objektov, keramiky s pravdepodobne prírodný materiálom. Pôsobí to veľmi zaujímavo.

Foto: Jozef Fekete

Blanka Mináriková súťažila aj s čiernobielou svetelne zaujímavou fotografiou. List a pero položené na stole pod svietiacou lampou pôsobí intímne. List, ktorý sprostredkuje dôležitú, milú alebo aj smutnú správu. Písanie listov má svoje čaro ale tiež nostalgiu, ktoré táto fotka sprostredkúva. Veď kto už dnes píše listy a k tomu atramentovým perom? Na snímke je uhlopriečná kompozícia a silný kontrast svetla a tieňa.

Foto: Blanka Mináriková

A podobne veľmi peknú fotografiu pridal aj Róbert Ragan. Silné svetlo z okna svieti na makovice a na stenu dopadá ich tieň. Kompozične aj náladou sa mi toto zátišie veľmi páči a veru jeho fotka dlho bojovala o prvenstvo v tomto kole.

Foto: Róbert Ragan

Víťazom novembrového kola fotky mesiaca Nikonblogu je ale dáma – Janka Vozárová a jej na pohľad veľmi príjemné šípkové kuchynské zátišie. Všetko na tejto fotke do seba pekne zapadá farebne aj tematicky – šípky, jeseň, teplý čaj na zohriatie v rukách starostlivej domácej pani. Teplé farby, krásne prirodzené zadobočné svetlo z okna, ktoré modeluje všetky predmety. Vďaka nemu vynikajú štruktúry, tvary, ruky, čajník, šálka a pariaci sa horúci čaj. Priznám sa, že som s výberom chvíľu váhal, od začiatku sa mi táto fotografia veľmi páčila, ale nebol som si istý ľudským prvkom v zátiší. A tak som konzultoval, hľadal som a našiel veľa výtvarných diel – zátiší klasických autorov, do ktorých sú zahrnutí aj ľudia. To ma presvedčilo, že som vybral správne. 😉 Víťazke gratulujem!

Foto: Jana Vozárová

Galériu všetkých súťažných fotografií si môžete pozrieť na Facebooku Nikon tu

Pred niekoľkými dňami sme zahájili posledné tohtoročné kolo. Keď sa vás opýtam na to najlepšie, čo ste v tomto roku vyfotili, vedeli by ste povedať? A presne ten záber patrí do našej súťaže. Témou sú vaše najlepšie tohtoročné fotografie. Hľadáme posledného finalistu tohto roka, ktorý bude súťažiť o poukaz na fototechniku Nikon v hodnote 1 111€!

Viac informácii nájdete v článku tu.

Fotografie nahrávajte tu.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *