SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu – pozitívne tretie kolo súťaže

Milí priatelia,

hneď v úvode vám chcem poďakovať za vaše fotografie na tému portrét. Nahrali ste ich hodne a svedčí to o tom, že portrét je jedna z populárnych fotografických disciplín. Bodaj by aj nie, chceme mať predsa pamiatku na svojich blízkych či priateľov. To je aj prapôvodný význam portrétu. Už maliari sa snažili portrétovaných zachytiť tak, aby bolo z obrazu cítiť charakter, osobnostné črty a tak je vnímaný aj štandardný fotografický portrét. Podobne ale ako maliari, i fotografisti chcú byť kreatívni vo svojej tvorbe a tak sa aj v našej súťaži objavili kreatívne inscenované portréty.

Jedni siahli po netradičnej štylizácii iní po netradičnej úprave a niektorí po oboch. Priznám sa, že som sa pri výbere víťazných fotografií pridŕžal viac štandardnej definície portrétu, ale musím oceniť aj niektoré netradičné koncepty, ktoré sa do súťaže dostali. Asi „najinakovejšie“ poňal tému Marek Juras, ktorý do skupiny nahral niekoľko fotografií v sérii. Pravdupovediac neviem, či malo ísť o sériu alebo nie, keďže Flickr nerozlišuje, či fotky boli nahraté spolu. Tak či onak, Marekovi patrí čestné uznanie za kreatívne poňatie témy. Vytiahnem dve z jeho fotografií.

Your eyes


40W

Podobným spôsobom stvárnil portrétovanú osobu Lukas Tenario Duran. Úpravou fotky však dosiahol zvláštny, až plastový efekt. Výrazom i farebnosťou mi tak trochu pripomína Plastic World aktuálnej slovenskej fotografickej hviazdičky Márie Švarbovej.

-flow-

Myslím si, že sa všetci zhodneme na tom, že dobrá fotka nemusí byť stále ostrá. Pohybom sa dajú vyjadriť emócie, dynamika a rozostrením zas fotka získava na tajomnosti. A presne tak na mňa pôsobí aj fotografia Bohdana Mezeia s názvom Ona. Aby som bol presnejší, Bohdan nahral dve fotografie s rovnakým názvom, mne sa páči viac práva tá rozostrená a menej popisná.
Ona

Igor Stančík našu galériu obohatil o krásny portrét krásneho človeka, Pavla Branka. Niet nad tradične poňatý portrét s krásnym objektom, ktorému z očí žiari charizma, navyše ak je aj profesionálne prevedený.

pbranko01

A s krásnymi ľuďmi ostaneme až do konca. Preto som nazval toto kolo aj pozitívnym, lebo sa v ňom objavilo veľa pekných a pozitívnych tvárí. Potvrdzuje sa, že nie každému sa páčia zachmúrené tváre súčasnej módnej fotografie, či umelo našpúlené alebo zvesené pery. Pozitivizmus nám robí dobre a patrí aj ku krásnemu počasiu, ktoré k nám zavítalo a tak sa na záver lúčim víťazom marcového kola. Niežeby víťazné fotografie nemali nijakú chybičku, portrét Sandra sa mi zdá byť zdola orezaný až moc natesno, ale charizma, pozitívna energia a život týmto dvom portrétom srší „z očí“. Autorovi týchto krásnych, prirodzených a nezretušovaných fotografií Erikovi Švecovi srdečne gratulujem k drobnej výhre v marcovom kole (tričko s Nikonom D5) a hlavne k možnosti hrať o hlavnú cenu – nákup produktov Nikon v hodnote až 1111€! Stačí sa aspoň zúčastniť ďalších dvoch kôl a postupujete do finále o hlavnú cenu.

Gabriel

Sandra

A čo ďalej? V Aprílovom kole vás čaká čoraz populárnejšia téma street fotografie. Streetka, ako ju slangovo nazývame, je špecifickým žánrom, ktorý sa snaží zachytiť nefalšovaný moment zo života ľudí v našich mestách, mestečkách i dedinách. Street je mojim srdcovým žánrom, o ktorom píšem aj v niekoľkých článkoch tu na Nikonblog.sk, a preto sa veľmi teším na vaše úlovky.

Články, ktoré vám môžu pomôcť.

Pravdivá fotografia ľudi: street fotografia I

Zahoďte teleobjektív: street fotografia II

Pozor, nezabudnite označiť tagom nahraté fotografie. Tag pre ďalší mesiac je nikonblog_4_2017.

Výhrou v aprílovom kole bude hrnček Nikon, v ktorom si môžete pri čítaní blogu vychutnávať čaj alebo kávičku. 🙂 Fotografie nahrávajte do skupiny

JSEM | Fotka měsíce Nikonblogu

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Parádne portréty, mne sa tiež nepáči, že dnes je trend tzv. zachmúrených zamračených portrétov. Optimistický pohľad a výber oceňujem. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *