Prvé fotenie s Nikon Z 6II

O novej Z 6II som už písal. Najskôr to bolo ohlásenie a neskôr recenzia predprodukčného prístroja. V recenzii som nový model opísal z hľadiska funkčnosti, dizajnu, pocity zo zaostrovania… Obrazovú kvalitu a reálnu rýchlosť zaostrovania som nemohol vyhodnocovať, pretože nešlo o finálny produkt, aký sa neskôr dostal na trh. Dnes vám prinášam doplnenie predchádzajúcej recenzie a moje prvé skúsenosti s ostrým kusom Z 6II, ktorý sa mi práve teraz dostal do rúk.

Zapaľovanie parafínových sviec. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II
Dnes zapaľujeme všetko... Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II

Musím sa priznať, že okrem trochu vylepšeného autofokusu, ktorý sa chytá aj v slabšom svetle, je celý fotoaparát akýsi svižnejší. Štartovacie časy sú rýchlejšie. Milo prekvapilo že (pravdepodobne vďaka dvom procesorom) rýchlejšie posiela signál do monitora. Keď máte pripojený externý monitor alebo rekordér, signál pri pôvodnej verzii Z 6 akoby mierne zaostával za reálnym obrazom. Síce iba na zlomok sekundy, ale bolo to citeľné. Teraz je to lepšie. Znamená to, že aj pomocou externého monitora môžete svižne reagovať na meniacu sa situáciu. Podobne je to aj s ovládaním menu. Pri stlačení tlačidla MENU signál v Z 6 zaostával a tak sa na chvíľu monitor akoby stratil zo signálu. Teraz reaguje omnoho svižnejšie.

Rozdúchavanie piecok. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II

Čo sa týka zaostrovania v ťažších svetelných situáciách– v noci pri svetle z faklí alebo sviec – pohybujúcich sa ľudí, ľudí v protisvetle, ktorí nemajú dobre osvetlenú tvár fotoaparát nemal problém zaostriť. Mal som úprimnú radosť (nie škodoradosť), keď pri mne stál fotograf(ka) s fotoaparátom inej značky a videl som, ako sa autofokus preháňa hore-dole. Nevravím, že môj bol stopercentne úspešný, ale bolo to oveľa lepšie, určite som viac fotil ako zaostroval. Vylepšenie autofokusu oproti Z 6 nie je mega veľké, ale je citeľné, rovnako ako zvýšenie rýchlosti a rýchlejší prenos do externého monitoru.

Pri šume a výkone pri vysokých citlivostiach ISO neviem, či sa dalo niečo vylepšiť. Senzor je v princípe rovnaký, úroveň odstupu šumu od signálu je veľmi dobrá. Ostáva minimálne tak dobrá ako u Z 6. Chcelo by to exaktnejšie porovnanie a dlhšie skúsenosti.

Kontrola teploty v sade. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II

Toto má byť iba malá ochutnávka, z dlhodobého hľadiska sa ku Z 6II určite ešte vrátim so skúsenosťami po dlhšom používaní. Z 6 II mám k dispozícii zatiaľ iba necelý jeden deň, toto sú iba prvé postrehy a prvé fotky, ktoré sa mi s ňou podarili nafotiť. Nech sa páči, vychutnajte si ich.

Na fotkách je zdokumentovaná ochrana ovocných sadov v Dunajskej Lužnej. Proti jarným mrazom sa sady chránia viacerými spôsobmi. Stromčeky sa polievajú vodou, ktorá mrzne na ľad, pri tom vzniká skupenské teplo, ktoré udržiava v ľadovej škrupinke minimálne 0° C. Ďalším vizuálne zaujímavým spôsobom je zapaľovanie sviec a piecok, ktoré vyhrievajú sady a zvyšujú teplotu aj o niekoľko stupňov. Iba vďaka týmto opatreniam je v súčasnosti  možné u nás dopestovať ovocie. Klimatická zmena spôsobuje príliš skoré otepľovanie v závere zimy, v dôsledku vyšších teplôt stromčeky a rastliny skoro vypučia. Keď prídu jarné mrazy ohrozia celoročnú prácu pestovateľov a budúcu úrodu. Keď zmrzne piestik v kvete alebo aj púčiku, kvet sa síce krásne rozvinie, ale nemôže byť opelený a nevyrastie z neho plod. Aj pri tomto článku vás vyzývam, aby sme sa správali zodpovedne a prispievali k zmene klímy čo najmenej. 😉

Oddych a zohrievanie sa pri ohni. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II
Ohrievanie sa nadránom pred posledným výkonom. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II
Oddych po nočnej. Starosti, nadránom teplota najrýchlejšie klesá. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II
Kontrola púčikov kvetov. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II
Takto vyzerá zdravý púčik so zeleným piestikom. Keď zmrzne piestik v kvete alebo aj púčiku, kvet sa síce krásne rozvinie, ale nemôže byť opelený a nevyrastie z neho plod. Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II
Foto: Julo Kotus | Nikon Z 6II

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *