Najpokročilejšie ďalekohľady radu Nikon Monarch predstavené

Pred nejakým časom som testoval maličký ale pritom vynikajúci ďalekohľad Nikon Monarch 7 8×30, ktorý ma sprevádzal na ceste do Dunajskej Delty. V tomto článku o nových ďalekohľadoch Prostaff 3s som popísal, prečo sa ďalekohľad stal aj mojim spoločníkom na cestách .

nikon_sport_optics_binoculars_monarch_hg_comfortable_view--original

Spoločnosť Nikon v týchto dňoch uviedla nové ďalekohľady Monarch a to nielen binokuláry ale aj pozorovacie ďalekohľady Fieldscop s naozaj veľkým priblížením. Binokuláry sú svetelnejšie ako mnou testovaný Monarch 7. Majú priemer vstupných šošoviek 42mm a vďaka jasnej optike ich môžete používať aj za šera. Nové ďalekohľady MONARCH HG 8×42 a 10×42 sú doteraz najpokročilejšie modely v histórii ďalekohľadov Monarch.

7cf6508d064ec62889882659dd61a72e

Obidva binokuláry sú v tzv. roof dizajne. Optické hranoly sú usporiadané v osi vstupnej šošovky a výstupnej pupily. Majú nový návrh optickej sústavy, v ktorej nájdete aj špeciálne skla s nízkym rozptylom svetla (ED), ktoré poznáme aj zo špičkových objektívov Nikkor. Všetky šošovky a hranoly majú viacvrstvovú úpravu a strechový hranol má viacnásobné dielektrické vrstvy s vysokou odrazivosťou. Táto kombinácia umožňuje dosiahnuť mimoriadne jasný obraz s priepustnosťou až 92 % alebo viac.

3af5da23cc13ab6342db9fbad54fcb9c

Široké zdanlivé zorné pole (60,3˚ pri modeli 8×42 a 62,2˚ pri modeli 10×42) pomáha pri hľadaní a sledovaní objektu.

Elegantná konštrukcia ďalekohľadov je kompaktná a ľahká, vďaka čomu sa ľahko nosia. Telo z horčíkovej zliatiny a povrchová úprava šošoviek proti poškriabaniu prispievajú k dlhotrvajúcej odolnosti. Veľké predsunutie výstupnej pupily okuláru zaručuje dobrú viditeľnosť celého zorného poľa aj v prípade, že nosíte okuliare. Otočné a posuvné gumové očnice uľahčujú umiestnenie oka do správnej polohy. Telo plnené dusíkom dodáva ďalekohľadom MONARCH HG výborné vlastnosti týkajúce sa vodotesnosti až do hĺbky 5 m počas 10 minút, vďaka čomu sú ďalekohľady ideálne na všetky aktivity v prírode.

nikon_sport_optics_binoculars_monarch_hg_precision_engineered--original

Vnútorné zahmlievanie optického systému je eliminované aj v prostredí s nízkym tlakom až do nadmorskej výšky 5 000 m.

Teším sa, keď sa mi niektorý z týchto modelov dostane do rúk a budem sa môcť s vami podeliť o skúsenosti s novou triedou Monarch HG.

MONARCH Fieldscope

Spoločnosť Nikon Corporation zároveň s radosťou oznamuje uvedenie nových modelov monokulárnych pozorovacích ďalekohľadov MONARCH Fieldscope, ktoré zahŕňajú štyri monokuláre Fieldscope a tri okuláre navrhnuté exkluzívne pre tento rad. Sú to monokuláre MONARCH Fieldscope 82ED-S, MONARCH Fieldscope 82ED-A, MONARCH Fieldscope 60ED-S a MONARCH Fieldscope 60ED-A a okuláre MEP-38W, MEP-20-60 a MEP-30-60W. Vďaka novej optickej konštrukcii prinášajú monokuláre MONARCH Fieldscope vysoký optický výkon a krištáľovo čistý obraz. Ako nástupné modely monokulárov ED82/EDIII prinášajú nové zážitky z pozorovania prírody.

75050ce21a803f4ac7fa2854d1ef1dc9

Vďaka použitiu optického skla Nikon ED s extrémne nízkym rozptylom svetla, monokuláre MONARCH Fieldscope zaručujú obraz s bohatým kontrastom a realistické farby. U všetkých šošoviek a hranolov sú použité viacnásobné antireflexné vrstvy na dosiahnutie vynikajúcej priepustnosti svetla. Optimalizovaný systém zaostrovania umožňuje rýchlejšie a presnejšie zaostrenie.

a3546647d61c42d3f1d96ef3b4ff04aa

Okuláre MEP využívajú novú optickú konštrukciu, ktorá umožňuje dosiahnuť konzistentnú ostrosť a čistotu obrazu v celom zornom poli. Po nasadení na monokulár Fieldscope sú okuláre MEP vodotesné, vďaka čomu umožňujú bezpečné použitie aj počas neočakávaných zmien počasia.

nikon_sport_optics_fieldscopes_monarch_optical_performance--original

Či už sa rozhodnete pozorovať vtáky alebo si vychutnať prírodné divadlo na nočnej oblohe, telo monokulárov Fieldscope vyrobené z hliníkovej zliatiny poskytuje odolnosť a robustnosť, ktorá vám nepokazí nijaký zážitok v prírode.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *