Ďalekohľad, najlepší priateľ wildlife fotografa a fotografa prírody?

Počas organizovania workshopov a expedícii so známym fotografom prírody Tomášom Hulíkom, som sa neustále stretával s fotografmi, ktorí boli ovešaní pre mňa enormne veľkou a ťažkou technikou. Predsa len, ako typický street fotograf a milovník dokumentu som zvyknutý skôr fotografovať „naľahko“. Nemám cvik v nosení dlhých a ťažkých objektívov či mohutných statívov. Na moje udivenie, väčšina z týchto milovníkov prírody a živočíchov nosila na krku ešte jedno závažie. Bol to ďalekohľad.

156018_prostaff-7

Keď som zisťoval, prečo je pre wildlife fotografa ďalekohľad taký dôležitý, dostal som jednoduchú odpoveď. Vyskúšaj a uvidíš.

A tak som skúsil. Výsledok bol, že som už na žiadnu výpravu a workshop v prírode nevyrazil bez ďalekohľadu.

NikonDalekohlad
Na workshopoch a fotovýletoch ma ďalekohľad stále sprevádza. WS v národnom parku Hortobágy.

dalekohlady
Aj na našej výprave do Dunajskej delty nás sprevádzali ďalekohľady.

Pohľad, ktorý dobrý ďalekohľad sprostredkuje, je nenapodobiteľný. Myslím teraz na klasický binokulár pre dve oči, ktorý umožňuje obrovské priblíženie a zároveň „stereo“ videnie. Pre mňa, ktorý na workshopoch v prírode nepoužívam tak excesívne teleobjektívy, to bol nový pohľad, že som mu úplne prepadol. Nazerať na zvieratá a vtáky zblízka ma dodnes fascinuje. Fotografujem ich pohľadom a niektoré scény si dodnes živo uchovávam v pamäti. No nielen o tom je ďalekohľad. Pre fotografa prírody je nevyhnutným príslušenstvom, aby z diaľky rozoznal druh zvieraťa a zvolil vhodný postup pri priblížení sa k nemu „na dostrel“ objektívu. Inak, vedeli ste, že 10x ďalekohľad má uhol záberu rovnaký ako 500mm objektív?

156016_prostaff-6

A poznám ešte jedného fotografa prírody, ktorý zásadne používa širokouhlé objektívy a ten tvrdí, že bez ďalekohľadu si fotografovanie poriadne skomplikuje. Ďalekohľadom totiž sleduje široké okolie a hľadá vhodný objekt do popredia fotografovanej scény. V niektorých situáciách si tým ušetrí mnoho času a kilometrov, ktoré by musel prejsť po svojich.

156015_prostaff-5

Tak či onak, tento úvod som nenapísal len tak. Nikon práve predstavil dva nové ďalekohľady PROSTAFF 3S určené na pohodlné nosenie a vysokokvalitné pozorovanie nielen prírody.

Ďalekohľady majú zväčšenie 8x a 10x a priemer prednej šošovky 42mm. Preložené do našej fotografickej reči, zobrazujú uhol ako 400mm a 500mm objektívy. Ďalekohľady sú odolné. Pri páde do vody vydržia tlak vody v hĺbke 1m po dobu až 10 minút. Ani po takej zaťažkávacej skúške by nemalo dôjsť k zníženiu komfortu pozorovania, nakoľko utesnené telo ďalekohľadov je plnené tekutým dusíkom proti zahmlievaniu povrchu šošoviek. Ako viete, zahmlievanie má na svedomí zrážanie sa vody zo vzduchu na chladných povrchoch pri výraznejšej zmene teploty.

156012_prostaff-2

Povrch šošoviek z ekologického skla (bez prímesi olova či arzénu) je ošetrený kvalitnými antireflexnými vrstvami, rovnako ako optický hranol. Jeho vnútorná strana (odrazná) má kvalitné zrkadliace vrstvy pre čo najčistejší lom (odraz) svetelných lúčov.

Predné pupily sú predsadené pre zlepšenie pozorovacích uhlov. Tomu napomôžu aj vysúvacie gumové očnice so záskokmi v jednotlivých polohách pre ich rýchle a presné nastavenie. Ak budem mať príležitosť nový PROSTAFF 3S vyskúšať, rád vám prinesiem podrobnejšiu recenziu.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *