Nikon Monarch 7 8×30

Monarch71100002

Ešte len prednedávnom som písal o nových ďalekohľadoch Nikon Prostaff 3S aj o tom, ako som prepadol používaniu ďalekohľadu na workshopoch a výletoch do prírody. Ďalekohľad dokáže ušetriť veľa času a námahy pri fotografovaní prírody. Vieme pomocou neho rozoznať druhy zveri i rastlinstva a vyhodnotiť, či za to stojí k danému objektu sa priblížiť.

Dokonca niektorí moji priatelia, ktorí sú typickými širokouhlými krajinármi, s obľubou využívajú ďalekohľad na hľadanie zaujímavého popredia pre svoje širokouhlé zábery. Niekoľkokrát sa to osvedčilo aj mne. V prvom rade však využívam ďalekohľad pri pozorovaní vtáctva, ktoré ma vďaka workshopom v prírode fascinuje stále viac a viac. Začalo to pred niekoľkými rokmi v národnom parku Hortobágy, kde sme fotografovali ťah Žeriava popolavého. Sledovať toto divadlo cez kvalitný ďalekohľad bolo neuveriteľným zážitkom. Schválne píšem ‚cez kvalitný ďalekohľad‘, lebo pri prvom výlete do národného parku som taký nemal a z pozorovania som bol sklamaný. S menej kvalitnou optikou som na hranách videl výraznú aberáciu či purpurové prežiarenie hrán v protisvetle. Často bolo, napríklad oproti oblohe či vodnej hladine tak silné, že som objekt pozorovania nevedel ani rozoznať. Tak som si na chvíľku požičal ďalekohľad od jedného, inokedy od druhého fotografa. Cítil som ale, že ich tým obmedzujem. A tak padlo rozhodnutie zadovážiť si kvalitný ďalekohľad, ktorý ma bude na týchto cestách sprevádzať. Skúšal som rôzne značky, veľkosti a bolo to komplikované. Rozmaznaný z kvalitnej fotooptiky som mal pravdepodobne privysoké nároky ďalekohľady za cenu, ktorú som bol ochotný zaplatiť. Najďalej som sa dostal s Minoxom, ktorý za rozumný peniaz ponúkal špičkovú ostrosť. Pri kritickom pozorovaní v protisvetle alebo oproti vodnej hladine sa opäť ukázali limity jeho antireflexných vrstiev. Tie by mali zabezpečiť rovnaký lom lúčov svetla s rôznou vlnovou dĺžkou. Nakoniec som vyskúšal Nikon. Neviem, prečo mi to nenapadlo skôr, keďže spokojne využívam fotoaparáty i objektívy tejto značky už dlhé roky. Akosi som zameriaval skôr na špecializované firmy, ktoré sú známejšie výrobou ďalekohľadov. Až keď som sa začal zaujímať o Nikon, zistil som, že portfólio športovej optiky a ďalekohľadov je širšie ako u hociktorej špecializovanej firmy. 🙂

Radostnou správou bolo, že ktorýkoľvek ďalekohľad strednej triedy som chytildo ruky, pohľad cez neho bol veľmi príjemný bez výrazných aberácií. A teda padla voľba na Nikon. 🙂

_DSC2659foto: Tomáš Hulík

Na fotovýlete v Delte Dunaja som mal na test model Nikon Monarch 7 8×30. Sedmičkový rad Monarchov sa vyznačuje kvalitným spracovaním a prevedením v tzv. roof dizajne (optické hranoly sú usporiadané v osi vstupnej šošovky a výstupnej pupily). Tieto ďalekohľady (zvlášť vo verziách 8×30 a 10×30) sú extrémne kompaktné s príjemnou váhou, ktorá vás neťaží ani po celodennom nosení na krku. A to som mal ďalekohľad zavesený na naozaj tenkom popruhu.

Monarch71100007

Trochu som sa obával svetelnosti ďalekohľadu, nakoľko som bol u svojho staršieho modelu zvyknutý na 42mm predné šošovky. Prvý pohľad ma prekvapil. Bol naozaj jasný! Subjektívne dokonca jasnejší, ako z môjho modelu 8×42 v porroprizmatickom dizajne. Uveril som, že modernejší priamy dizajn je kvalitnejší. Jedna vec je totiž „priblíženie“ a svetelnosť ďalekohľadu a druhá je kvalita optických materiálov, priepustnosť šošoviek a odrazivosť hranolov.

Hranoly, ktoré nájdete aj v porroprizmatickom aj Roof dizajne, prehadzujú prevrátený obraz objektívu tak, aby sme ho videli skutočný. To je rozdiel v konštrukcii objektívu fotoaparátu a ďalekohľadu. Kým objektív na senzor fotoaparátu premieta obraz prevrátený vertikálne i horizontálne a o výsledné správne interpretovanie sa postará firmvér aparátu, do výstupných pupíl ďalekohľadu už musí prichádzať obraz nanovo prevrátený, aby zodpovedal skutočnosti. Preto okrem optickej sústavy, ktorá „približuje“, je v každom binokulári aj sústava hranolov, ktorá odrazom a lomom svetla docieli správne otočenie obrazu. No a práve toto je kľúčová záležitosť kvalitného ďalekohľadu. Komplikovaným niekoľkonásobným odrážaním svetelných lúčov a ich lomom dochádza nutne k stratám na intenzite svetla i ostrosti obrazu. Preto musí byť sústava hranolov opticky vyladená – z kvalitného skla (najlepšie BAK4), kvalitnými reflexnými vrstvami na hranoloch.

Monarch71100004

Monarch je precíznym výtvorom odzrkadľujúcim dlhoročnú tradíciu výrobcu optiky. Optická sústava obsahuje ED členy, sklá s nízkym rozptylom svetla pre čo najostrejší obraz bez aberácií. Všetky optické členy majú viacnásobné vrstvy antireflexnej úpravy a na zvýšenie odrazivosti od stien hranolov sú ich vonkajšie steny vybavené dielektrickou úpravou povrchu. Jej odrazivosť sa blíži k 99%! Všetky tieto moderné vymoženosti majú na svedomí naozaj excelentný obraz. Minimálne aberácie na hranách objektov, farebná vernosť a prenos kontrastu sú na vysokej úrovni. Nie som skúsený používateľ, ktorému prešla cez ruky stovka ďalekohľadov. No keď sme si navzájom s ostatnými fotografmi požičiavali ďalekohľady a porovnávali ich, Monarch 7 kvalitou naozaj vynikal. Vo svojej cenovej kategórii v podstate nemal konkurenta a naopak, úspešne konkuroval aj dvojnásobne drahším ďalekohľadom.

Monarch71100003

Kvalitné pogumovanie vydrží aj menej šetrné zaobchádzanie a je taktiež odolný voči stekajúcej vode a ponoru do vody (do hĺbky 1m po dobu 10min). Komfort používania zvyšuje príjemný zaostrovací valček s plynulým chodom a primeraným odporom. Zaostrenie je s Monarchom 7 intuitívne a rýchle. Keď k tomu pripočítame minimálnu vzdialenosť zaostrenia 2m, zistíme, že tento ďalekohľad je vhodný aj na blízke pozorovanie napríklad plachého hmyzu či plazov.

S ďalekohľadom som si užil krásny týždeň v Dunajskej Delte plný pozorovania vtáctva, divokých koní i obyvateľov či lodí na mori. Každému nadšencovi prírody a fotografie by som takýto malý, ľahký a výkonný daľekohľad doporučil.

produktové fotografie: BHphotovideo.com

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Aj by ma to lákalo, ale nechce sa mi nosiť na krku ďalší geret. Kámoš nosí, tak sa kukám cez jeho 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *