100 miliónov objektívov Nikkor!

Áno, to je celkový počet vyrobených objektívov NIKKOR pre fotoaparáty s vymeniteľnými objektívmi Nikon k júnu 2016!

100million2

Spoločnosť v tom čase oslavuje 99. narodeniny a zároveň predstavuje unikátny objektív Nikkor AF-S 105mm f/1,4 E ED, ktorý je výsledkom špičkového vývoja optických zariadení.

Už ste sa zamysleli nad tým, ako z mena spoločnosti Nikon došlo k označeniu objektívov Nikkor? NIKKOR vznikol pridaním „R“ k názvu „NIKKO“. Je to skratka japonského názvu spoločnosti prevedeného do latinky – Nippon Kogaku K.K. Tak sa nazývala firma v čase vzniku prvých objektívov Nikkor. Ochranná známka Nikkor bola registrovaná v roku 1932 a už v nasledujúcom roku boli predstavené prvé letecké fotoobjektívy Aero-Nikkor.

V súčasnosti tvorí portfólio objektívov Nikon takmer stovka modelov pre digitálne zrkadlovky formátu FX (Full Frame) a filmové zrkadlovky, pre digitálne zrkadlovky formátu DX (APS-C) a kompaktné fotoaparáty s výmennými objektívmi Nikon 1.
V nasledujúcom videu z roku 2013 uvidíte, ako sa vyrábajú objektívy Nikkor.

Čo je charakteristické pre značku, je vernosť bajonetu Nikon F. Ten bol predstavený s prvou filmovou zrkadlovkou Nikon F v roku 1959 a od tohto času sa bajonet fyzicky takmer nezmenil a to ani na ďalších pokročilejších telách kinofilmových prístrojov, ani na najmodernejších digitálnych zrkadlovkách (DSLR). Na digitálnych zrkadlovkách Nikon tak možno používať aj 57 rokov staré objektívy a využívať ich špecifický charakter.

NikonF

Od toho času ubehlo takme 6 dekád a technológie sa posunuli vpred. Nikon sa snažil svojim výskumom a neustálou inováciou ponúknuť fotografom to najlepšie, čo bolo v danej dobe k dispozícii. Aj preto sa radí medzi priekopníkov vo výrobe objektívov pre fotoaparáty.

Pred časom sme na stránkach Nikonblog.sk zverejnili článok o vývoji a skratkách objektívov Nikon z pohľadu mechanických inovácií a automatického zaostrovania. V ďalšom článku sme sa zaoberali optickými charakteristikami a skratkami, ktoré označujú použitie špeciálnych optických členov a technológií za účelom dosiahnutia čo najvyššej optickej kvality.

Nasledujúce video vám názorne objasní viacero technológií, ktoré značka využíva vo svojich objektívoch Nikkor. Uvidíte, ako pracuje stabilizátor obrazu VR, ako funguje tichý zaostrovací motor SWM, ako fungujú rôzne optické prvky a povrchy (Asp., ED., Fluorit, NANO…)

Pre svoje najnovšie návrhy profesionálnych objektívov používa spoločnosť Nikon špeciálny prístroj nazvaný OPTIA, ktorý meria všetky druhy aberácií a nedokonalostí objektívov. Spolu so softvérovým simulátorom obrazu tak verne simulujú reálne objektívy a umožňujú presnejšiu kontrolu ich optických kvalít (bokeh, reprodukcia štruktúr a efekt priestorovej hĺbky).

2f8a065f-918b-4e8c-b14c-c976b2f03100

Jedným z objektívov navrhnutých aj pomocou zariadenia OPTIA je aj nový objektív NIKKOR AF-S 105mm f/1,4 E ED. O objektíve sme prednedávnom zverejnili článok TU.

Naše čísla, úspechy a vývoj by ale nemohol existovať bez vašej podpory a lojality. Spoločnosť Nikon si cení záujem fotografickej verejnosti o jej produkty a naďalej bude pracovať na pokroku technológií určených pre čo najvernejšie či najexpresívnejšie zachytávanie obrazu. Chceme byť v srdci obrazu, at the heart of the image…

Tešíme sa z krásneho výročia 99 rokov spoločnosti Nikon a z výroby 100 000 000 kusov objektívov Nikkor. Už teraz očakávame jubilejný rok 2017, kedy značka Nikon oslávi svoje sté narodeniny. Ďakujeme vám, fotografom, za vašu priazeň!

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *