Nový kandidát na titul majstra portrétu, Nikkor AF-S 105mm f/1,4 E ED

Spoločnosť Nikon dnes uvádza nový objektív, ktorý poteší portrétnych fotografov, fotografov detailu, zátišia a milovníkov krásne rozostreného pozadia za fotografovaným objektom. Nikkor AF-S 105mm f/1,4 E ED rozširuje rad objektívov Nikon s pevnou ohniskovou vzdialenosťou a špičkovou svetelnosťou f/1,4. Je milé, že značka tak robí práve vo chvíli, keď oslavuje svoje 99 narodeniny. 🙂 Už sa teším, čoho sa dočkáme o rok na sté výročie spoločnosti Nikon.

644528e8-d811-4b98-8bbb-e108147e5473

Musím povedať, že keď som dostal tlačovú správu, srdce sa mi rozbúchalo o kúsok rýchlejšie. Portrét je jedným z mojich obľúbených žánrov a vždy som inklinoval práve k ohnisku okolo 100mm. Áno, fotografoval som aj 85mm portréťakom, aj legendárnym 135mm portrétnym objektívom s funkciou Defocus Control, ale uhlom záberu mi vždy vyhovovala stopäťka. Nedávno som písal recenziu na 105mm objektív AIS so svetelnosťou f/1,8 a charakter obrazu vyhotoveného pomocou neho sa mi veľmi páčil. Zaostriť s týmto objektívom na oko portrétovanej osoby však nebolo stále jednoduché. Pri clone F1,4 to môže by ešte ťažšie, no na pomoc prichádza automatické zaostrovanie pomocou tichého motora SWM (Silent Wawe Motor).

2f8a065f-918b-4e8c-b14c-c976b2f03100

Aj ďalšie špecifikácie naznačujú, že tento objektív sa bude uchádzať o titul portrétneho majstra. Pre perfektnú kresbu aj pri otvorených clonách spoločnosť navrhla optickú sústavu s troma prvkami zo špeciálneho ED skla s nízkym rozptylom svetla.

78c76cf2-15c8-43e2-83e4-965bf172a3e7

Antireflexné vrstvy najvyšších kvalít sú doplnené aj povrchom z nanokryštálových vrstiev. Tie by mali minimalizovať vznik nechcených odleskov alebo pokles kontrastu pri fotografovaní v protisvetle. Objektív má deväť lamiel clony polkruhového tvaru a tie majú zabezpečiť hladké rozostrenie popredia i pozadia za fotografovaným objektom. Taktiež rozostrené svetlá by mali mať tvar kruhu a mali by pôsobiť hladko a príjemne. Pri odclonenom objektíve tak fotografi dosiahnu špeciálny 3D efekt, kedy portrétovaná osoba alebo predmet akoby vystupovala z obrazu. Pozornosť je tak sústredená na objekt, ktorý je zaostrený a dotvorený atraktívne rozostreným prostredím.

Mechanizmus elektromagneticky ovládanej clony je spoľahlivý a presný aj pri rýchlych sekvenčných snímaniach a je menej hlučný ako štandardné mechanické ovládanie clony. Oceníte to hlavne pri natáčaní videa, kedy vás hluk mechanicky ovládanej clony nebude vyrušovať.

996f628d-2890-4289-b45d-14a953d5815f

MTF krivky naznačujú, že ide o objektív s perfektne ostrou kresbou aj na veľkých clonách (malé clonové číslo). To umožňuje naplno využiť jedinečnú svetelnosť tohto objektívu či už pri fotografovaní v kritických svetelných podmienkach alebo pri naháňaní najkrajšieho bokehu.

Dirk Jasper, Product Marketing Manager, Nikon Europe, povedal: „Objektív AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED je pozoruhodný prírastok do legendárneho radu objektívov so svetelnosťou f/1,4 od spoločnosti Nikon. Tento objektív stavia na odkaze vynikajúcej kvality, ktorý siaha späť až k celkom prvým objektívom s bajonetom Nikon F. Jeho celkový optický výkon a rozlíšenie sú výnimočné. Dokonca prekonáva špičkový 85-milimetrový portrétny objektív od spoločnosti Nikon. Od detailov jemných štruktúr až po prechody farieb vo vlasoch objektu tento skutočne osobitný objektív umožní fotografom dať portrétom veľmi osobný punc.

Najkratšia vzdialenosť zaostrenia je 1m, čo plne vyhovuje pre zachytenie portrétu hlavy bez nutnosti obraz orezávať.

Fluórové vrstvy na prednej i zadnej šošovke objektívu odpudzujú prach, špinu, vodu a ľahko sa čistia.  Nikon porovnáva tento objektív s legendárnym Nikkorom AIS 105mm f/2,5, mne omnoho viac pripomína vyššie spomínaný Nikkor AIS 105mm f/1,8. So zameraním na portrétnych a módnych fotografov umožní tento objektív na fotoaparátoch s FX senzorom dosiahnuť špeciálny charakter s perfektnou kresbou v rovine ostrosti a s dokonalo rozostreným popredím i pozadím mimo nej.

Špecifikácie

Objektív          Nikkor AF-S 105mm f/1,4 E ED
Ohnisková vzdialenosť          105mm
Svetelnosť objektívu Fmax          f/1,4
Najkratšia vzdialenosť zaostrenia          1m
Optická konštrukcia          14 optických členov z toho 3 ED sklá
Clona          elektromagneticky ovládaná
Lamely clony          9, okrúhleho tvaru
Filtrový závit          82mm
Dodávané          Objektív, krytky, bajonetová slnečná clona, mäkké puzdro
Odhadovaná cena          2276€

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Tak na toto som zvedavý.Špecifikácie TOP aj cena, tak uvidíme, či to tomu bude zodpovedať. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *