Skratky objektívov Nikon II, optické vlastnosti

Pred časom sme na stránkach Nikonblog.sk zverejnili článok o vývoji a skratkách objektívov Nikon z pohľadu mechanických inovácií a automatického zaostrovania. V dnešnom článku sa budeme zaoberať optickými vlastnosťami a skratkami, ktoré označujú použitie špeciálnych optických členov a technológií za účelom dosiahnutia čo najvyššej optickej kvality.

AsphericalAF-S_14-24_lJeden z najvydarenejších ultraširokých zoom objektívov na svete, Nikkor AF-S 14-24mm f/2,8 G ED, má komplexnú optickú sústavu využívajúcu najnovšie technológie.

Asp. (Aspherical)

Skratka informuje o použití špeciálnych asférických optických členov, ktoré nemajú jednoduchý polguľový povrch. Jednoduchý polguľový povrch (sférický) spôsobuje zmäkčenie kresby v okrajových oblastiach obrazu, tzv. sférickú aberáciu. Je spôsobená komplikovanejšou cestou lúčov svetla v okrajových oblastiach, ktoré sa lomia pod ostrejšími uhlami a pod ostrejšími uhlami aj dopadajú na senzor. Asférické optické členy potláčajú tieto optické chyby typické pre širokouhlé objektívy alebo extrémne svetelné objektívy. Výroba asférickej šošovky je pomerne náročná a nákladná, preto sa asférické členy nenachádzajú v každom objektíve. V lacnejších objektívoch sa sférická aberácia potláča kombináciou spojných a rozptylných šošoviek. U drahších objektívov môžeme nájsť asférické členy rôzneho typu. Môžu to byť manuálne brúsené sklené optické členy, ktoré sú veľmi drahé, alebo členy z lisovaného skla, optického plastu, či dokonca hybridné zo štandardného skla s nalepeným asférickým povrchom z optického plastu.

14_24_konstrukciaPoužitie troch špecifických optických členov / povrchových úprav u objektívu Nikkor AF-S 14-24mm f/2,8 G ED.

ED (Extra-low Dispersion)

Sú to drahé optické členy zo skla s nízkym rozptylom svetla. Neutrálne svetelné lúče sa pri prechode cez štandardné sklo často rozložia na farebné. Spôsobuje to iný index lomu pre rôzne vlnové dĺžky svetla. To má za následok optickú chybu, tzv. sekundárnu chromatickú aberáciu. Prejavuje sa farebnými kontúrami (najčastejšie zelenými z jednej a purpurovými z druhej strany) na kontrastných hranách v obraze. Postihuje najčastejšie svetelné teleobjektívy. Práve ED optické členy túto chybu redukujú tým, že majú presnejší lom všetkých vlnových dĺžok svetla (farieb).

200_400Vynikajúci zoom Nikkor AF-S 200-400mm používa vo svojej konštrukcii ED členy a na zoom dosahuje vynikajúcu ostrosť. Recenziu na tento objektív si môžete prečítať tu.

N, Nano (Nano Crystal Coating)

Špeciálna povrchová antireflexná úprava optických členov pomocou nanotechnológií, ktorá má minimalizovať nechcené odlesky, závoj a stratu kontrastu spôsobenú nedokonalým prechodom svetla cez povrch optických členov. Majú ju drahé a špičkové objektívy. Sú to vrstvy miliárd submikroskopických častíc o veľkosti menšej ako vlnové dĺžky svetla!

NIKKOR_LENSES-LINE-UPDnes už Nikon vyrábavšetky objektívy s viacvrstvovou povrchovou úpravou. Poznáte ju podľa farebného premenlivého lesku na povrchu optických členov.

NIC (Nikon Integrated Coating) a SIC Nikon Super-integrated Coating)

Viacvrstvová antireflexná povrchová úprava optických členov objektívu. Funkcia podobná ako u N (Nano Crystal). Sú to bežné povrchové úpravy v súčasnosti.

nikon_afs_micro_105mmTypický profesionálny makro objektív Nikkor AF-S Micro 105mm f/2,8 G ED VR s nanokryšlálovými vrstvami.

Fluorine Coat

Špeciálna povrchová úprava optických členov, ktorá odpudzuje prach, vlhkosť a špinu. Voda sa na povrchu zráža do kvapiek, ktoré z neho stekajú. Tento povrch sa omnoho ľahšie čistí, aj keď špina či prach na ňom usadnú a priľnú.

Micro (Macro)

Objektívy schopné usporiadaním optickej sústavy a zaostrovacích prvkov zobraziť objekt na senzore (filme) v mierke 1:1 (u starších manuálnych objektívov 1:2). Používajú sa na fotografovanie detailov, malých živočíchov, hmyzu, rastlín… Nikon má v ponuke niekoľko Micro objektívov rôznej ohniskovej vzdialenosti. Ich „zväčšenie“ je rovnaké (1:1), odlišujú sa ale pracovnou vzdialenosťou od fotografovaného objektu a šírkou záberu pozadia. Vo všeobecnosti možno povedať, že pre fotografovanie neživých objektov sú vhodné aj micro objektívy s krátkou ohniskovou vzdialenosťou (40mm, 60mm), pri fotografovaní živých organizmov sú úspešnejšie objektívy s dlhšou ohniskovou vzdialenosťou (105mm, 200mm). Práca s nimi nevyžaduje tak extrémne priblíženie sa k objektu a živočíchy sú tak menej rušené.

CRC (Close Range Correction)

Špeciálny návrh optickej sústavy. Pri ostrení sa pohybujú skupiny optických členov (floating elements) navzájom tak, aby bola zachovaná maximálna ostrosť aj pri zaostrení na krátke vzdialenosti.

105mmDCPortrétny objektív so špeciálnou funkciou na kontrolu sférickej aberácie pre vylepšenie bokehu AF-D Nikkor 105mm f/2 DC.

DC (Defocus Control)

Špeciálna funkcia u portrétnych objektívoch (AF-D 105mm f/2 DC a AF-D 135mm f/2 DC) pre kontrolu rozostrenia pozadia alebo popredia. Pri rozumnom používaní funkcie sa vylepší bokeh za portrétovanou osobou bez toho, aby mala funkcia negatívny dopad na kvalitu kresby, ostrosť. Miera rozostrenia sa nastavuje pomocou prstenca s poistkou pred zaostrovacím prstencom.

reflexnikkor500mm-04Nikkor 500mm f/8 Reflex

Reflex (Mirror)

Extrémne ľahké teleobjektívy s veľkým priblížením. Priblíženie nie je dosiahnuté kombináciou sklených optických členov ale hlavne dvoch zrkadiel ukrytých v ich vnútri. Svetlo vchádza do objektívu, odráža sa na veľkom zadnom zrkadle, odráža sa na zrkadle za predným členom a cez otvor v zadnom veľkom zrkadle dopadá na senzor (film). Podobne fungujú astronomické teleskopy. Pri fotografovaní majú viacero špecifík: nedá sa meniť clona, sú málo svetelné (typicky f/8 alebo f/5,6), sú ľahké a majú špecifický bokeh svetiel (podanie rozostrených svetiel v tvare krúžkov).

FL (Fluorit Lens elements)

Fuoritový optický člen má vynikajúce vlastnosti a je odolnejší a ľahší ako zo štandardného skla.

VR (Vibration Reduction)

Redukcia vibrácií pomocou pohybu optického člena v objektíve. Optický člen pomocou gyrosenzorov a vyrovnávacích mechanizmov vyrovnáva roztrasenie objektívu pri fotografovaní z ruky (bez statívu), ktoré sa prejavuje rozmazanou snímkou. Ide teda o optický stabilizátor obrazu. Nikon neustále vylepšuje účinnosť svojich stabilizátorov a v súčasnosti dokážu predĺžiť expozičný čas pri snímaní z ruky až o 4-5 expozičných stupňov (EV). VR tak pomáha dosiahnuť ostré fotografie aj za podmienok, kedy by sme už museli používať statív.

Nikon-D7200Špeciálny objektív extrémne kompaktnej stavby a malej váhy vďaka fresnelovej šošovke je zároveň vybavený optickou stabilizáciou obrazu VR.

PF (Phase Fresnel)

Fresnelová šošovka je známa skôr v osvetľovacích zariadeniach ako v objektívoch. Je charakteristická nerovným, akýmsi etážovitým povrchom v sústredených kruhoch od stredu šošovky. Vo vhodnej kombinácii so štandardnou šošovkou dokáže potláčať chromatické aberácie a zároveň znižovať počet použitých optických členov v objektíve. Preto sú objektívy s týmto optickým členom radikálne menšie a ľahšie. Napríklad nový objektív AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR. Recenziu na tento skvelý objektív si môžete prečítať tu.

pflens copyFresnelový optický člen v kombinácii so štandardnou šošovkou a ich vzájomné vyrovnávanie rozdielneho lomu svetla.

HRI (High Refractive Index)

Optický člen s vysokým indexom lomu (viac ako 2.0) umožňuje nahradiť niekoľko optických členov v konštrukcii objektívu. Vo vhodnej kombinácii s inými optickými členmi (napríklad fresnelovou šošovkou) taktiež potláča chromatickú aberáciu.

Zdroj: nikon.com, wikipedia.com, photographylife.com
Fotografie: Nikon corp.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *