Zapojte sa do súťaže cestovateľských fotografií s Nikonom na Instagrame!

Na sviatok svätého Valentína sa Miroslav Zikmund dožil krásnych 100 rokov. Český cestovateľ, spisovateľ, fotograf, dokumentarista a kameraman sa narodil len tri mesiace po tom, čo utíchla prvá svetová vojna. Jeho život je dlhý a neuveriteľne dobrodružný. Určite si spomínate aj na Zikmundovho cestovateľského “parťáka” Jiřího Hanzelku. Spoznali sa počas vysokoškolských štúdií a v roku 1947 prvýkrát spoločne vyrazili do sveta.

Najprv Tatrou 87 precestovali 44 krajín Európy, Afriky a Južnej Ameriky. Ich cesta začala v Prahe a viedla cez Švajčiarsko do francúzskeho Marseille, odkiaľ sa loďou prepravili do marockej Casablanky. V lýbijskej Syrte mala ich tatrovka nehodu, čo si vyžiadalo nútenú prestávku v Tripolise. Keď sa po dvoch mesiacoch vydali opäť na cestu, nebrali smer Egypt. Tu prenocovali na vrchole Cheopsovej pyramídy. Neskôr prekročili hranice Sudánu a ich cestovateľké kroky viedli pozdĺž východnej Afriky smerom na juh. V Tanzánii vyniesli na vrchol Kilimandžára československú vlajku, v konžskom pralese sa zoznámili s Pygmejmi. Nalodili sa v Kapskom meste a zakotvili v argentínskom Buenos Aires, kúpali sa na slávnej Copacabane v Rio de Janeiro. V Južnej Amerike strávili viac ako dva roky a z Mexika vyplával na cestu späť do Európy Zigmund sám, Hanzelka až neskôr. S ich tatrovkou sa vylodil v poľskom Gdansku.

Neskôr na dvoch upravených nákladných Tatrách 805 prešli Áziu a Oceániu. Z tej istej pražskej adresy ako 12 rokov pred tým, keď sa vypravili na prvú cestu, vyrazili smerom na Balkán a Blízky východ cez Indiu na Srí Lanku a indonézske ostrovy, dostali sa až na Západnú Novú Guineu. Zo Sumatry sa preplavili Japonska, prešli veľkú časť Sovietskeho zväzu.

Pri niekoľko rokov trvajúcich cestách vzniklo veľké množstvo dokumentárneho fotografického i filmového materiálu, z ich ciest vysielal rozhlas reportáže. Po roku 1969 až do pádu komunizmu nemohla dvojica cestovať ani publikovať. Jiří Hanzelka zomrel v roku 2003.

Kilimandžáro, Foto: Petr Jan Juračka

Miroslav Zikmund môže ale ešte aj dnes rozprávať a spomínať na dobrodružstvá, ktoré zažili, keď náš svet bol ešte úplne iný, ako ho poznáme dnes. Aj na to ako v Tanganike vystúpili na vrchol Kilimandžára si dodnes pamätá. Presvedčil sa o tom aj Nikon ambasádor Petr Jan Juračka po tom, ako pri listovaní Zikmundovou a Hanzelkovou knižkou „S Československou vlajkou na Kilimandžáro“ zistil, že má takmer totožnú fotku Klimandžára, akú našiel v knižke – rovnaké miesto, rovnaké podmienky. Petrovi sa podarilo so Zikmundom stretnúť a svoju fotografiu mu ukázať. „Fantastické, to je přesně to místo, Mawenzi,“ povedal Miroslav Zikmund. „Jenom jste tam měli o trochu více mraků.“ Česká vlajka zaviala na vrchole 28. januára 1948, Petr svoju snímku vyfotil 6. októbra 2016.

Túžili ste sa niekedy aj vy vydať po cestách týchto slávnych cestovateľov? Podarilo sa vám to? Sdieľajte do 14.3.2019 na Instagrame svoje fotografie z miest, ktoré precestovali aj Zikmund s Hanzelkom a označte ich hashtagom #stoletiZikmunda a profilom @nikon_cz_sk. 20 najlepších fotografií a príbehov bude odmenených dokumentom „Století Miroslava Zikmunda“ na DVD, ktorého partnerom je Nikon. Teším sa, ako vďaka vašim fotografiám precestujeme svet. Držíme vám palce!

Neviete kadiaľ presne viedla trasa veľkých ciest Zikmunda a Hanzelku?

Trasa 1. cesty  cez Afriku a Južnú Ameriku (1947-1950):

Nemecko – Rakúsko – Švajčiarsko – Francúzsko – Monako – Taliansko – Maroko – Alžírsko – Maroko – Alžírsko – Tunisko – Lýbia – Egypt – Sudán – Eritrea – Etiópia – Somálsko – Keňa – Tanzánia – Uganda – Demokratická republika Kongo – Zambia – Botswana – Juhoafrická republika – Argentína – Paraguaj – Brazília – Uruguaj – Bolívia – Peru – Ekvádor – Kolumbia – Panama – Kostarika – Nikaragua – Honduras – Salvádor – Guatemala – Mexiko – Poľsko

Trasa 2. cesty cez Áziu a Oceániu (1959-1964):

Rakúsko – Maďarsko – Srbsko – Bosna a Hercegovina – Čierna Hora – Albánsko – Macedónsko – Bulharsko – Turecko – Sýria – Libanon – Izrael – Jordánsko – Irak – Kuvajt – Bahrajn – Katar – Omán – Irán – Pakistan – India – Nepál – Srí Lanka – Barma – Indonézia – Japonsko – Rusko – Kazachstan – Kirgizsko – Uzbekistan – Tadžikistan – Turkmenistan – Bielorusko – Poľsko

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *