Z ríše zvierat: vyhodnotenie marcového kola súťaže Fotka mesiaca Nikonblogu

Snáď ešte nikdy pri vyhodnocovaní súťažného kola našej Fotky mesiaca Nikonblogu som sa tak nezapotil ako teraz. Marcové kolo venované zvieratám bolo naozaj vyrovnané a do súťaže ste poslali veľa krásnych fotografií. Je vidieť, že príroda človeka stále fascinuje a vyvoláva obdiv. Od najmenších stvorení, včiel, motýľov, ktoré ste fotografovali makro objektívmi až po monumentálne exempláre z našich lesov, na ktoré ste použili výkonné teleobjektívy, všetko nájdete pokope v galérii, ktorú sme pre vás vytvorili na Facebooku.

Z týchto vyše 200 fotografií som vybral užší výber 30 fotiek, nad ktorými som uvažoval a vyberal finálovú päťku. Aj keď som už svojich favoritov mal, bolo to náročné. Veľmi sa mi páčil kúpeľ vrabca od Bohuša Číčela.

Technicky krásne zachytený moment, veľmi dobre spracovanie. Zmrazené kvapôčky vejárovito letia od mokrého peria vrabčiaka. Veľmi dobrý moment.

Bohuš Číčel vyfotil aj dojímavý moment mláďatka šabliarky a jej mamy.

Šabliarku pekne minimalisticky zachytil aj Martin Farkaš.

Niekoľko vydarených fotografií nahrala aj pre mňa doteraz neznáma TaraWillow Drietomska.

Či už rysa ostrovida, plamienku driemavú alebo líšku zachytila remeselne kvalitne a ostro ako ostrieľaný profík.

Zaujímavým exkurzom do správania zvierat je aj fotka užovky obojkovej požierajúcej hada od Dominic Ditri.

Veľmi emotívne, aj keď ide o nedokonalú a pohybom rozmazanú fotku na mňa pôsobila aj fotka utekajúcej srny Martina Ondroša.

Dýcha z nej les a napätie úteku. Poukazuje na to, že v prírode existujú aj úniky pred strachom, nebezpečenstvom, predátorom…

Všetky tieto fotky a mnohé ďalšie zanechali vo mne dojem a bojovali o prvenstvo. Nakoniec ale víťaz môže byť len jeden.

Cestu Marcela Rebra do severozápadného Ruska som virtuálne sledoval na sociálnych sieťach a hneď som si povedal, že v oblasti Karyepolye, nedotknutej modernými technológiami a spôsobom života, by som chcel fotografovať. Kúsok pod polárnym kruhom Marcel zažil scény ako z rozprávky. Na fotkách to tak vyzerá, aj keď v skutočnosti dokumentoval neľahký život kočovných Nencov, ktorých nazývajú aj európskymi Eskimákmi. Marcel je zdatný fotograf, ktorý fotoaparátom dokumentuje svoje cesty po svete a tu sa mu podarilo krásne zachytiť súžitie človeka s prírodou. Do súťaže však vybral fotky bez ľudského prvku. V každom prípade fotografie stáda sobov pri zapadajúcom slnku majú emóciu, nie sú opozerané a sála z nich energia súdržnosti celého stáda. Atmosféru umocňuje v pozadí tušený les…

Výhercovi posielame užitočnú šiltovku a zároveň ho zaradzujeme medzi 12 finalistov, ktorí sa na koniec roka svojimi fotkami budú uchádzať o hlavnú cenu – fototechniku Nikon v hodnote 1111€.

A nezabúdajte, hráme už v štvrtom kole s témou Za fotkou v každom počasí. Počasie nám praje vždy. Aj keď sa to niekedy nezdá, v každom počasí možno vyhotoviť zaujímavú fotografiu. Tak neváhajte, vyberte foťáky a vyrazte za dobrými fotografiami. Tešíme sa na ne! 🙂

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *