Vyhodnotenie 4. kola Fotky NIKONBLOGU 2022

Vyhodnotiť štvrté kolo Fotky NIKONBLOGU 2022 na tému Reportáž z ciest bolo trochu náročné. Zviedol som ťažké súboje sám v sebe. Bojovali proti sebe obsah a forma. Vo fotkách, ktoré ste nahrali, sa totiž objavili série so síce atraktívnym obsahom (až exotickým), ktoré mohli byť (boli) kandidátmi na víťaza. Nakoniec sa ale medzi trojicu najlepších nedostali, lebo celkový dojem úplne pokazila forma série. Séria najlepšie vynikne, keď ostane zachovaná aj forma. Znamená to, že celá séria je vo farbe, alebo je čiernobiela, fotky majú rovnaký pomer strán, ide o to, či séria jednoducho funguje dokopy alebo nie. Najtypickejším prípadom pre formu premárnenej šance je séria Miroslava Grenčíka Chrám Cao Dai. Kompozične a obsahovo pritom ide o podarenú sériu. Kriticky sa k nej vyjadrím iba preto, aby ste si nabudúce dali na podobné chyby pozor. Verím, že mi to autor prepáči. Jeho séria zďaleka nie je najhoršia, aj preto sa jej venujem, lebo má v sebe potenciál. Pomer strán síce v tomto prípade ostal zachovaný, no striedajú sa farebné fotky s čiernobielymi a dokonca jeden „úlet“ – odfarbená čiernobiela fotka, na ktorej ostal vo farbe iba ružový dáždnik. Takéto experimenty do reportáže nepatria, nehovoriac o tom, že tento prvok bol moderný možno tak pred 10 rokmi, ale vždy to bol skôr gýč.

Previous slide
Next slide

Miroslav Grenčík: Chrám Cao Dai

Keď som písal článok o reportáži z ciest, spomenul som aj to, že reportáž by mala byť podľa možností verná, a preto je farebná. Je to predsa len reportáž a nie subjektívny dokument, ani street fotka a ani umelecká fotka. Napriek tomu tu vyzdvihnem dve série, ktoré sú obsahovo alebo náladou veľmi hodnotné. Je to séria Juraja Zimányiho Nosiči uhlia v Bangladéši. Silná reportáž o ťažkej práci nosičov v neľahkých podmienkach. Silné výrazy, dobré kompozície, dobré spracovanie obrazu.

Previous slide
Next slide

Juraj Zimányi: Nosiči uhlia v Bangladéši

Druhou sériou je Slobodne pri mori od Martiny Mlčúchovej. Táto séria skôr vonia ilustratívne, náladovou, ale má v sebe aj popisnú hodnotu, a preto som ju zahrnul do výberu. Ako sme u Martiny zvyknutí, vyznačuje sa perfektným spracovaním, okom pre detail a kompozíciu.

Martina Mlčúchová: Slobodne pri mori

No a poďme teraz k víťazom. Som veľmi rád že sa medzi nich dostali aj nové mená.

Previous slide
Next slide

Víťazi 4. kola Fotky NIKONBLOGU 2022:

Norbert Hriň

Previous slide
Next slide

Norbert Hriň: Highline na Hrádku

Norbert Hriň nám priniesol peknú reportáž z Highlinu na Hrádku. Reportáž ukazuje ako nadšenci highlinu stanujú, trávia spolu vonku voľný čas, večer opekajú na ohníku a lozia až do súmraku.

Norbert Hriň: „Fotky z dvojdňového tripu s highlinerom Andrejom Harakom – Lezecká oblasť Hrádok. Boli fotené mobilom Samsung Galaxy S22 Ultra. Fotografie zachytávajú momenty z tejto krásnej akcie a Andrejovo umenie v Highline. Fotky neboli fotené pre účely tejto súťaže. Súťaž som objavil náhodou na Facebook až po ich vytvorení. HIGHLINE je pre týchto ľudí životný štýl, sloboda, zdroj fyzickej a duševnej sily.“

Tamás Márkus

Previous slide
Next slide

Tamás Márkus: Cesta so synom

Druhou ocenenou je séria Tamása Márkusa Cesta so synom. Je to veľmi emotívna séria, z ktorej cítiť nehu, intímnosť a neobyčajnosť každého okamihu, ak máme oči otvorené.

Tamás Márkus: „Séria mojich fotografií bola čiastočne fotografovaná pre súťaž, niektoré však zachytávajú momenty nášho života, keďže emócie sa nedajú načasovať. Kľúčové slová sú pre mňa dobrodružstvo, radosť z detského objavovania a to všetko prežiť prostredníctvom mojich detí, a to spoločne v kruhu mojej rodiny.“

Juraj Zimányi

Previous slide
Next slide

Juraj Zimányi: Lodné doky v Dháke

Asi najtypickejšou reportážou a zároveň najlepšie technicky a kompozične zvládnutou sériou, je séria Lodné doky v Dháke od Juraja Zimányiho. No deviatich fotkách je krásne zachytené prostredie aj práca robotníkov v lodných dokoch, ktorí opravujú lode a odlievajú vrtule. Veľmi dobre zachovaná forma čo sa týka farieb, aj čo sa týka obsahu. Séria sleduje postupne celok aj detail a zároveň postupne dej od odlievania až po finálne skúšanie.

Juraj Zimányi: „Bangladéš je krajina, o ktorú sa u nás ľudia asi veľmi nezaujímajú a väčšina ľudí na Slovensku o nej vie maximálne to, že sa tam vo veľkom šijú odevy pre západné odevné značky. Možno aj preto, že tam zďaleka nie je toľko pamiatok ako v susednej Indii, ktorej bol Bangladéš v minulosti súčasťou. O Bangladéš som sa začal zaujímať asi pred 5 rokmi po tom, ako som videl na sociálnej sieti video od môjho známeho – fotografa z jednej dávnejšej cesty do Bangladéša.

Náhoda chcela, že som sa asi pred rokom nakontaktoval na skupinu fotografov, ktorí plánovali na január 2022 výlet do Bangladéša a mohol som ísť s nimi. Je to doslova raj pre fotografov ľudí. Tamojší ľudia sú, aj napriek biednym podmienkam, v ktorých žijú a pracujú, usmievaví. Radi sa nechajú fotografovať a na rozdiel od Indie, za fotenie nepýtajú žiaden bakšiš. Boli sme pre nich hlavná atrakcia, boli radi, že môžu predstúpiť pred naše objektívy.

V Bangladéši je nespočetné množstvo miest, kde sa dá sledovať život miestnych ľudí, ktorí v mnohých prípadoch pripomína začiatok minulého storočia. Jedným z takýchto miest, sú aj lodné doky v starej Dháke. Strávili sme tu celý deň a aj to nám bolo málo. Takmer všetko sa tam robí veľmi jednoduchými postupmi, všade je veľa špiny a prachu, ale napriek technologickej zaostalosti bola radosť pozorovať s akou zručnosťou a šikovnosťou remeselníci vykonávali jednotlivé činnosti. Vďaka takmer neexistujúcim bezpečnostným predpisom bolo úplne jednoduché vojsť priamo do dielní, sledovať a fotografovať ľudí z bezprostrednej blízkosti.

Azda najzaujímavejšie bolo odlievanie lodných vrtúľ do foriem umiestnených v zemi. Svojou sériou fotografií som sa snažil aspoň trochu priblížiť atmosféru tohoto zaujímavého miesta. Bolo veľmi ťažké vybrať 9 fotografií, keďže z tohoto miesta som si na pamäťovej karte odniesol približne 800 záberov .”


Verím, že ste si toto kolo užili a aj pochopili že vybrať sériu fotografií, ktoré spolu „hrajú“, nie je až také jednoduché. Aj preto som veľmi rád za vaše príspevky a za to, že medzi víťaznými sú naozaj veľmi kvalitné reportáže. Ako ste si mohli všimnúť, začalo už aj 5. kolo Fotky NIKONBLOGU 2022. Nahrávajte fotografie na tému Šport – zastavený okamih na Facebook @NikonSlovakia a ja sa už teším na vaše vynikajúce zábery.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *