Vychutnajte si vzdialený svet: Nikon Monarch HG 10X42

Moju záľubu v ďalekohľadoch stáli čitatelia Nikonblogu určite poznajú. Pre tých, ktorí ste moje články o ďalekohľadoch a recenzie nečítali, mám tento link na sekciu športovej optiky: https://www.nikonblog.sk/sportova-optika/

Len zopakujem už viackrát napísané, že ďalekohľad je skvelým pomocníkom fotografa, ale nielen fotografa. Ďalekohľady nám otvárajú takmer tak nový a nepoznaný svet ako mikroskopy. No dobre, trochu som to teraz prehnal 😊, ale určite vďaka ďalekohľadu objavíte veľa nových vecí a zažijete kopec nových zážitkov.  Ja som čaru ďalekohľadov prepadol počas mojej práce pre fotoportál FOTOma, kde sme organizovali mnoho workshopov v exteriéri, či už šlo o wildlife alebo krajinársku fotografiu.

Ďalekohľad je ale veľmi príjemným spoločníkom aj pri obyčajných prechádzkach pri Dunaji a dokonca aj po meste. Priblížiť si a vychutnať vzdialené štvrte či detaily na fasáde zaujímavých (nielen) historických budov.

No, ale veď vy sami si viete asi dobre predstaviť, kde všade môže kvalitný ďalekohľad nájsť uplatnenie.

Poďme sa teraz baviť o tom, aký je konkrétne ďalekohľad Nikon Monarch HG 10X42, hlavný hrdina dnešného článku. 😊 Slovko hrdina som nepoužil náhodou, lebo ide naozaj o prístroj, ktorý pri svojej veľkosti, váhe, cene a výkone konkurenciu hľadá len ťažko.

Spracovanie, dizajn a ergonómia

Vedeli ste, že všetky (aj omnoho lacnejšie) ďalekohľady s názvom Monarch sú utesnené voči nepriaznivým poveternostným vplyvom a plnené dusíkom proti zahmlievaniu? A teda aj Monarch 10X42 HG je, ale má ako najvyšší model radu Monarch aj telo z horčíkovej zliatiny. Telo ďalekohľadu je tak odolné a určite bude dlho robiť radosť svojmu majiteľovi. Plnenie dusíkom znamená, že sa na vnútorných povrchoch šošoviek nebude zrážať voda a nebudú sa zahmlievať ani pri veľkých zmenách teploty pri prechode zo zimy do tepla. Predná šošovka okulára a zadná objektívu sú navyše opatrené ochrannými odpudivými vrstvami, ktoré jednak odpudzujú tekutiny a špinu a aj keď sa zašpinia, lepšie sa čistia.  

Dizajn ďalekohľadu je strechový (roof), to znamená, že objektív a okulár sú v jednej osi. Ido o štíhlejší a modernejší dizajn. Vďaka nemu po zložení zmestíte ďalekohľad do väčšieho vrecka na bunde.

Zadné krytky objektívov sú spojené s gumovým prstencom a tak ich už nestratíte. Ak ich nechcete takto používať, môžete ich jednoducho vymeniť gumené prstence bez krytiek.

Predné krytky sú štandardné snímateľné. V balení nájdete aj prenosné puzdro a samozrejme popruh na krk. Pozor, na fotkách z recenzie nevidíte originálny popruh ale Peak Design popruh, ktorý rád používam na ďalekohľady aj na malé fotoaparáty.

Ďalekohľad je robustný, pôsobí spoľahlivo a pritom je na svoje špecifikácie extrémne ľahký.

Široký zaostrovací kotúč má hladký chod s primeranou mierou odporu a presne a pohodlne sa s ním zaostruje. Korekcia dioptrií je na pravom okulári. Prstenec na korekciu expozície má polohu na zaaretovanie, aby sa vám používaním korekcia nechtiac nezmenila. Na môj vkus je tento prstenec malý a trochu nepohodlný, ale zas korekciu nastavíte raz a máte na dlhý čas pokoj. Otravnejšie to je, keď si ďalekohľad požičiavate a je potrebné zakaždým prispôsobiť korekciu. Je ale pravda, že lepšie riešenie som zatiaľ na ďalekohľadoch nenašiel.

Gumové očnice na okulároch sú vysúvateľné v troch úrovniach, v ktorých majú akési kliky či aretovacie polohy a dobre držia. Tu chcem pochváliť, lebo na lacnejších ďalekohľadoch tieto polohy zvyknú držať len málo a používaním a gumové očnice svojvoľne zasúvajú do nižších pozícii. Osobne mi najviac vyhovujú očnice v najvzdialenejšej polohe – 17 mm od šošovky, keď pozorujem bez okuliarov. S okuliarmi je to naopak najviac zasunutá poloha. Priznám sa ale, že pozorovať ďalekohľadom s nasadenými okuliarmi je pre mňa vždy diskomfort a tak si ich radšej zložím.

Ďalekohľad je aj dizajnovo veľmi pekný. Matná čierna v kombinácii so zlatým reliéfnym písmom a označením vyzerá dobre.

Optika a pozorovanie

Optická sústava je celosklenená a obsahuje aj členy zo špeciálneho skla s extrémne nízkym rozptylom svetla – ED členy. Tie majú na starosti potlačenie farebných aberácií – farebné kontúry na kontrastných hranách. Viacvrstvové antireflexné vrstvy sa zas starajú o čo najčistejší obraz v protisvetle. Optika je naozaj prvotriedna. Výsledkom pokročilého optického návrhu je ostrý obraz až do okrajových vzdialeností, kde ostrosť málinko klesá a objavuje sa nejaká minimálna aberácia v tých najkritickejších situáciách (napríklad konáre oproti mliečnej oblohe), ale nie je to nič, čo by vyrušovalo pri pozorovaní. Pri používaní si to najskôr ani nevšimnete, iba neuveriteľne ostrý obraz. Ale ako recenzent si musím všímať aj tieto drobnosti v periférnych častiach obrazu.

Ďalekohľad má integrovaný systém vyrovnávania poľa ostrosti Field Flattener. Často vidíme u ďalekohľadov (niekedy aj u objektívov pre fotografiu či video), že pole ostrosti nie je rovné ale zakrivené (Field Curvature). Práve systém Field Flattener zabezbečuje, že keď zaostríte aj na plochý objekt (alebo skupinu objektov v rovnakej vzdialenosti), bude celý v hĺbke ostrosti a môžete ho nerušene pozorovať.

Optika sa naozaj výrazne priblížila k dnes už legendárnym ďalekohľadom Nikon EDG, ktoré sú ale za dvojnásobnú cenu a sú tiež rozmernejšie a ťažšie. Optický výkon tohto Monarchu HG (High Grade) je o poznanie lepší aj oproti už skvelému radu Monarch M7 a samozrejme prevyšuje s prehľadom celý produktový rad Prostaff. Jednoducho v optike platí, že za viac peňazí „zahrá viac muziky“.

Široké zdanlivé zorné pole 62,2° znamená 121 m široký záber na vzdialenosť 1 km. Ide o komfortné pozorovanie objektov v ich prostredí s 10x priblížením.

Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť je 2 m, čo je o pol metra menej ako u lacnejšieho Monarchu M 7. To umožňuje lepšie pozorovanie malých plachých živočíchov na blízke vzdialenosti – napríklad motýľov, hlodavcov…

Záver

V prípade Nikonu Monarch HG 10 X 42 ide o jeden z najlepších Nikon ďalekohľadov aktuálne na trhu. Monarch bol stále synonymom kvality za rozumnú cenu. Nikon HG ďalekohľady boli v minulosti zas TOP produkty s najlepšími optickými vlastnosťami. Nikon sa od roku 2016 pokúša tieto línie prepojiť. Ponúknuť špičkovú kvalitu obrazu za priaznivú cenu. Myslím, že sa mu to podarilo skĺbiť. Nikon Monarch HG 10 X 42 sa môže smelo porovnávať aj s drahšou konkurenciou a jeho benefitom nebude len priaznivejšia cena, ale zvyčajne aj ostrejší obraz, alebo menšie rozmery, či nižšia hmotnosť. Verte mi, Monarch HG 10 X 42 je radosť nosiť na krku celý deň a používať ho. Priblížiť si a objavovať vzdialený svet okolo nás.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *