Vloguj ako profík

Ešte pred nedávnom sme ”fičali” na blogoch. Tí odvážnejší a zdatnejší v písanom slove si zakladali blogy na weboch denníkov a zbierali karmy. Blogovať sme začali nielen na spoločenské a politické témy, ale o všetkom možnom. Dostali sme možnosť prejaviť a ukázať sa a to doslova. Kto chce držať krok s dobou a hlavne s mladými, už nepíše, ale nahráva videá. Nehodnotím, či je to dobre alebo zle, že čítame stále menej a menej, ale je to jednoducho tak. Video hlavne u mladšej generácie vyhráva boj nad písaným slovom. Ale aby som nenaznačil len kritiku, že sa menej číta. Video je na druhej strane prirodzené, je dynamickejšie, zábavnejšie a v určitom zmysle osobnejšie. A ešte teda k výrazu, ktorý môže byť pre niekoho staršieho mätúci. 🙂 Keď blogujeme videom, vlogujeme.

Vlogovať môže každý, kto má smartfón. Ale myslím si, že je namieste byť pri vlogoch, ktoré si pustíme a aj dopozeráme, náročný. Pre tých, ktorí už zvládajú svoje vlogy obsahovo a chcú zlepšiť aj ich vizuál, prichádza Nikon so sadou pre natáčanie video blogov – Nikon Z 50 Vlogger Kit.

Nikon Z 50 Vlogger Kit sa stáva nástrojom pre vlogerov, ktorým záleží na kvalitnom obraze a zvuku a svoje videá chcú prezentovať aj náročnejšiemu publiku.

Nikon Z 50 sa môže stať ideálnym prístrojom pre aktívneho až akčného blogera. V teste som ho nazval foťákom na každý deň” a teraz dodávam, že nielen pre fotografov. Spája v sebe výhody mirrorless fotoaparátu v malom ľahkom a kompaktnom tele s vysokou kvalitou obrazu. APSC senzor s rozlíšením 20 Mpx, bajonet Z cez ktorý nasadíte najnovšie vynikajúce objektívy Nikkor Z a cez FTZ adaptér aj tie staršie s bajonetom F. Z 50 vo vloggerskom kite kúpite so základným zoomom 16-50 mm. Video nahráva v 4K rozlíšení s frekvenciou 25/30p, spomalené videosekvencie v rozlíšení Full HD.

Dobré video, tak ako fotka, musí byť zaostrené presne tam, kde to chce vy. Z 50 má niekoľko možností. Smerovým tlačidlom alebo dotykom na displeji môžete vyberať z 209 zaostrovacích bodov, dotykom môžete priamo konkrétne miesto zaostriť a meniť veľkosť zaostrovacej oblasti. Fotoaparát ostrí aj kontinuálne a dobre bude fungovať aj automatické zaostrovanie na tvár alebo priamo na oko. Dokonale zaostrené teda máme. 🙂

Ďalšou možnosťou Z 50, ktorú vloggeri určite ocenia je displej vyklopiteľný o 90° nahor a 180° nadol. Displej možno vyklopiť  tak, že aj keď stojíte pred objektívom, vidíte sa aj na displeji. Presne skomponujete obraz vo videu a máte neustále pod kontrolou, čo Z 50 natáča.

Keď všetko dobre skomponujete, zaostríte, natočíte, zostriháte priamo vo fotoaparáte, ten spárujete so svojím smartfónom cez Wi-Fi® alebo Bluetooth®, okamžite prenesiete dáta do zariadenia a zverejníte. Je to takmer tak rýchle, ako keby ste točili a spracovali video v smartfóne. Verím však tomu, že ten, kto si takýto kvalitný kit zakúpi, dá si prácu aj na kvalitný strih v počítači. Tak či onak, možnosť bleskovo publikovať svoj výtvor tu je. 🙂

Sada Nikon Z 50 Vlogger Kit obsahuje:

• Fotoaparát Nikon Z 50 s objektívom Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR
• Montážna doštička / lišta SmallRig

Vďaka montážnej doštičke SmallRig bezpečne pripevníte k fotoaparátu ďalšie príslušenstvo. Je to jednoduché, pomocou statívového závitu pripevníte SmallRig k fotoaparátu. Samotná doštička má potom ďalšie statívové závity, ktoré sa nachádzajú na spodnej strane a dva na pravej bočnej strane fotoaparátu. Tam nájdete zároveň štandardné sánky pre blesk, do ktorých môžete zapojiť ďalšie príslušenstvo. 

• Externý mikrofón Rode VideoMicro s odpruženým držiakom, prepojovacím káblom a návlekom proti vetru

Zreteľný a kvalitný zvuk je dôležitý rovnako ako obraz. Externý mikrofón zaznamená zvuk s minimálnym šumom z okolia, je čiastočne smerový, čiže potláča zvuky spoza mikrofónu. Ochranný návlek redukuje v nahrávke šum vetra. Prichytenie mikrofńu k fotoaparátu cez odpružený držiak Rycote® Lyre® tlmí vibráce vznikajúce pri manipulácii s fotoaparátom. Súčasťou je aj prepojovací kábel TRS 3,5 mm.

• Mini statív Manfrotto Pixi

Ministatív určite uľahčí vlogerskú prácu. Dá sa použiť ako klasický statív a postaviť fotoaparát na plochu, alebo poslúži ako “rukoväť” pre držanie fotoaparátu v ruke. Guľová hlava umožní nastaviť fotoaparát do požadovanej polohy.

Tak čo, dáte sa na vlogovanie? S týmto príslušenstvom to láka aj mňa. 🙂


Odporúčaná cena súpravy Z 50 pre vlogerov: 1 109,- Eur

Stránka výrobcu: www.nikon.sk

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *