Štyri svadby s Nikonom D850

O kvalitách zrkadlovky Nikon D850 som už toho dosť popísal a nielen ja. Je to snáď najoceňovaňejší fotoprístroj posledných rokov. V recenzii som o Nikone D850 písal ako o najvšestrannejšej zrkadlovke. Preto si svoje miesto našla aj v rukách nejedného svadobného fotografa. Veď fotoaparát s kvalitným výstupom v rukách dobrého fotografa, ktorý dokáže pracovať so svetlom a zachytiť emócie, zanechá spomienky, akých je svadba hodná. Teda aspoň ja to tak vnímam.

Cez víkend mohol celý svet sledovať kráľovskú svadbu, ale sila emócií nie je priamo úmerná veľkoleposti. Ak máte radi svadobné príbehy, rôznorodosť zvykov, príbehov, predstáv a túžob spojených s týmto dňom, pozrite si s nami dokument Štyri svadby.  Príbehy štyroch rozdielnych svadieb z pohľadu neviest – britskej ženy, ktorá si nie je istá budúcnosťou, vojačky prepustenej z Iraku, Indky z vyššej spoločenskej vrstvy  a mladej Rumunky z dediny.

Film bol natočený fotoaparátom Nikon D850 s objektívmi NIKKOR:

AF-S NIKKOR 28mm f / 1.4E ED je pevný objektív, ktorý je obľúbený u svadobných fotografov. Vďaka zaujímavému bokehu, napriek širokouhlému ohnisku, a pri zachovaní ostrosti od okraja po okraj je skvelým nástrojom pre zachytenie svadobných okamihov. Vďaka rýchlemu zaostrovaniu aj v slabom svetle zachytí snímky s vysokým rozlíšením a ani protisvetlo pre neho nepredstavuje problém. Zaostruje na krátku vzdialenosť a má široký uhol pohľadu, vďaka čomu je univerzálny pri zmenách medzi fotením detailov a širšími zábermi prostredia.

AF-S NIKKOR 35 mm f/1.4G je širokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou a svetelnosťou f/1,4. Je ideálny pre snímanie hromadných scén a krajiniek vo svadobných videách a fotografiách. Zachováva ostrý obraz aj pri slabom osvetlení.

AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G je ľahký a kompaktný objektív, ideálny na zachytenie portrétnych momentiek na každej svadbe. Svetelnosť objektívu f/1,8 je ideálna v situáciách s nízkou hladinou osvetlenia, alebo ak chce fotograf využiť malú hĺbka ostrosti.

Dokument vznikol v spolupráci s The Guardian. Účinkujú: Emma a Michael, Esmeralda a Lindsay, Priyamvada a Divyabhan, Ilanucă a Ionuţ.

Popri zaujímavom svadobnom dokumente vznikla aj štvordielna séria videí. Dve britské, indickú aj rumunskú svadbu nafotil londýnsky svadobný fotograf Will Patrick. Na zachytenie neopakovateľných okamihov týchto rôznorodých svadieb použil Nikon D850. O prednostiach tohto prístroja pri fotení významnej udalosti rozpráva v nasledujúcich videách.

Dynamický rozsah

Ako fotograf svadieb sa Will Patrick dostane na rôzne inšpiratívne miesta, od starého vidieckeho panstva v Devone do nádherného paláca v Indii. Pre fotenie svadieb je typické rôznorodé a často aj veľmi rýchlo sa meniace svetlo a jeho intenzita. A na to je potrebný fotoaparát rýchly ako samotná svadba. Pri mnohých svadobných okamihoch je veľmi málo svetla – na tanečnom parkete, pri večeri v protisvetle, pri príhovoroch v tmavej miestnosti. Dynamický rozsah a možnosť zvýšiť ISO otvára oči a myšlienky pre ďalšie príležitosti. V zložitých situáciách je dôležité mať fotoaparát, ktorému môže fotograf dôverovať a pomôže spraviť snímky podľa našich predstáv.

Spomalený pohyb

Byť svadobným fotografom znamená byť na chvíľu súčasťou života veľmi rozdielnych ľudí. Spomalený záznam videa dá vyniknúť emóciám a detailom, veľmi silný je v spomalenom pohybe tanec. Nikon D850 dokáže snímať rýchlosťou 120 snímok za sekundu, čo je vyniakúca frekvencia na spätné spomalenie aj rýchlych pohybov.

Rozlíšenie

Svadobný príbeh je asi to najdôležitejšie, čo chce svadobný fotograf odovzdať. Will Patrick sa vždy snaží nájsť dôležité detaily, pohľady a interakcie medzi ľuďmi. Snímky, na ktorých vidieť detaily, emócie, ktoré si počas svadobného dňa jednoducho nestihli všimnúť, páry milujú. S fotoaparátom sa to všetko dá zachytiť. Senzor D850 formátu FX má 45,7 mil. pixelov a zároveň využíva technológiu, ktorá dostáva na senzor viac svetla. Vďaka tomu sú fotografie a video ostrejšie. Univerzálnosť fotoaparátu sa vo výsledku prejaví v kvalitných a detailných fotografiách a zároveň vo vysoko kvalitnom 4K videu. Obe robia svadobný deň nezabudnuteľným.

Univerzálnosť

Will Patrick spočiatku iba fotografoval. Video a videografia je ďalší krok, ktorého sa spočiatku obával, pretože to pre neho bolo niečo neznáme. Až keď mal možnosť vyskúšať si fotoaparát, ktorý pri videu fungoval naozaj skvele, mal viac odvahy ísť do toho. Video zmenilo jeho perspektívu a stal sa oveľa kreatívnejším. Stále sú situácie, ktoré sa snaží nafotiť čo najlepšie, ale sú aj také, ktoré radšej točí na video. Na tanečnom parkete, keď padajú konfety, alebo keď páry prechádzajú uličkou, to sú skvelé momenty pre video. Takú prácu uľahčuje jednoduché prepínanie medzi fotografovaním a videom.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *