Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR

300mmPF1-1024x666

Tento objektív som dostal na testy v jednom balíku s Nikonom D810 a s novým profi zoomom Nikon AF-S 24-70mm f/2,8 G VR. Keď som otvoril tašku a vybral krabice, pomyslel som si: „Poslali mi dva zoomy 24-70mm.“ A naozaj, nová tristovka je podobná zoomu 24-70mm VR nielen dizajnom ale aj veľkosťou. Dokonca je o pár milimetrov kratšia a o dobrých pár gramov ľahšia ako štandardný zoom. Áno, dnešné technológie robia zázraky a pomocou nich je svetelný teleobjektív s ohniskom 300mm menší a ľahší ako štandardný zoom.

Je to spôsobené špeciálnou konštrukciou objektívu s fresnelovou šošovkou (PF – Phase Fresnel). Práve tá má na svedomí radikálne zmenšenie a zníženie hmotnosti. Fresnelová šošovka je známa skôr v osvetľovacích zariadeniach ako v objektívoch. Je charakteristická nerovným, akýmsi etážovitým povrchom v sústredených kruhoch od stredu šošovky.

Nikkor-300mm-f4D-IF-ED-vs-Nikkor-300mm-f4E-VR

Nová 300-ka v porovnaní s predchodcom. Radikálne ušetrenie veľkosti i hmotnosti.

Dizajn a ergonómia

Dizajn je v línii s aktuálnymi profesionálnymi objektívmi Nikon. Kovový bajonet a konštrukcia s kvalitnými plastami na povrchu. Zaostrovací prstenec má príjemný chod a pogumovanie. Podobne predná obruba je gumová a fotoaparát sa tak dá odložiť na chvíľku na zem práve na objektív. Gumová obruba má samozrejme tiež chrániť prednú šošovku pred nárazmi a poškodením objektívu.

300mmPF2

Objektív má elektromagneticky ovládanú clonu (označenie „E“ – Electromagnetic Diaphragm Mechanism) a preto plne funguje len s fotoaparátmi vyrobenými cca. od roku 2007. Možno ho použiť aj so staršími fotoaparátmi, dokonca aj s filmovými fotoaparátmi, ale len s maximálnou clonou F4, nakoľko ju staršie fotoaparáty nevedia ovládať.

Objektív zaostruje už od vzdialenosti 1,4m a poskytuje tak krásne close-up zábery s dokonale rozostreným pozadím. Mierka zväčšenia pri minimálnej zaostrovacej vzdialenosti je 1:4,16 (0,24x). Ak nepotrebujete ostriť tak blízko, objektív má limitér zaostrovania, ktorý zrýchľuje AF pri zaostrovaní na vzdialenosti typické pre takýto objektív. Viac o tom v časti zaostrovanie.

Na bočnej strane nájdete aj ovládač stabilizátora obrazu (VR – Vibration Reduction). Ten má normálny a športový mód vhodný pri sledovaní pohybujúcich sa objektov. Účinnosť stabilizátora je podľa štandardov CIPA až 4,5 EV (expozičných stupňov).

Objektív má AF-S motor s tichým a rýchlym zaostrovaním, ktorý možno kedykoľvek aj v AF móde v prípade potreby ručne preostriť.

Objektív má prípravu pre statívovú obruč RT-1, ktorá ale nie je dodávaná s objektívom. Je to súčasť voliteľného príslušenstva. Objektív je dodávaný so slnečnou clonou HB-73 a kvalitným puzdrom s remienkom na nosenie CL-M3.

Optický výkon

Objektív ukrýva 16 optických členov v 10 skupinách. Jeden člen je asféricky, jeden ED člen zo skla s nízkym rozptylom svetla a jednu fresnelovú šošovku. Priemer závitu pre filtre je štandardných profesionálnych 77mm. Na prednom optickom člene je aplikovaná fluoritová vrstva, ktorá by mala odoloávať znečisteniu i mechanickému poškodeniu.

DSC_0683-2

Protisvetlo

Charakteristika fresnelovej šošovky napovedá, že práve na jej povrchu by mohli nastať komplikácie s odleskami svetla a zároveň tento komplikovaný povrch by mohol mať negatívny vplyv aj na hladkosť rozostrených častí v obraze – bokeh. Nikon sám na svojich oficiálnych stránkach upozorňuje, že pri silnom protisvetle alebo bočnom svetle sa môžu objaviť odlesky v tvare farebných kruhov. Bol som veľmi zvedavý na tento úkaz a vynaložil som nemalé úsilie, aby som takéto odlesky v objektíve získal. Nikon za účelom ich maximálneho potlačenia aplikoval na šošovky svoje najlepšie antireflexné vrstvy vrátene nanokryštálovej „N“ (nanášané pomocou nano technológií). Napriek tomu, že som objektív schválne používal bez dodávanej slnečnej clony, výsledkom boli kontrastné zábery aj na ostrom slnku, s plošným prostivetlom, aj so slnkom v zábere. V extrémnych prípadoch, keď sa veľmi snažíte, môžete získať neštandardné odlesky ostrého protisvetla alebo jeho „preliatie“ do okolia. Nie je to ale nič extrémne rušivé a navyše je to naozaj ojedinelé.

DSC_0657-1

Bokeh je u teleobjektívoch dôležitý, nakoľko sa často používajú na fotografovanie portrétu alebo detailu. Obava z nepríjemného bokehu sa nenaplnila. Objektív síce nerozostrí pozadie za objektom tak hladko, ako napríklad pevné ohnisko Nikonu 200mm so svetelnsoťou f/2, ale podanie rozostrených častí je neutrálne až príjemne hladké. Pri konštrukcii s fresnelkou ma toto zistenie príjemne prekvapilo a s chuťou som používal objektív na fotografovanie portrétov kamarátov i svojich dcér. Jedna z fyzikálnych zákonitostí o hĺbke ostrosti objektívu hovorí, že čím menšia je vzdialenosť zaostrenia, tým menšia je hĺbka ostrosti. V prípade nášho objektívu je evidentný aj atraktívnejší bokeh pri zaostrení na menšie vzdialenosti. To všetko sú priaznivé správy pre portrétistov so záľubou úplne izolovať portrétovaného od okolia ako aj pre fotografov detailu.

DSC_0348

Kresba a kontrast

Kresba objektívu je na vynikajúcej úrovni. Popravde, ani som iné nečakal. Testoval som predchodcu tejto 300-ky a bol opticky vynikajúci. Neveril som, že by tento nový variant mohol byť horší, aj keď mnohí skeptici vyjadrovali svoje obavy z použitia fresnelovej šošovky. Moje očakávanie sa naplnili, ich nie. Fotografie na maximálnu clonu f4 sú nielen kontrastné, ale aj prvotriedne ostré. Ostrosť klesá do strán len v okrajových oblastiach a iba minimálne. Optimálna clona pre bezprecedentne ostrú fotografiu je cca. F6,3 až F8. Rozdiel oproti otvorenej clone F4 však nie je nijako veľký. Voči kresbe objektívu nemám nijaké výhrady. Kontrast objektívu je vysoký pri väčšine fotografických situácií. Málinko klesne v plošnom protisvetle, ale je to štandard v prípade teleobjektívov.

DSC_0268

Zaostrovanie

Zaostrovanie objektívu je svižné. Zaradil by som ho medzi rýchly objektív AF-S 800-400mm a bleskovo rýchly AF-S 70-200mm. Zvlášť so zapnutým limitérom zaostrovania na 3m-∞. To môžete samozrejme urobiť vtedy, ak nefotografujete veľmi blízke zábery. Pritom toto nastavenie je použiteľné nielen na vzdialené objekty, ale aj napríklad pri fotografovaní portrétov. Ja som ho používal takmer vždy, ak mi nešlo o vyslovené close-up fotografie. Zaostrovanie s Nikonom D810 bolo dostatočne svižné a presné nielen na sledovanie pohybu mojich dcér na kolobežke alebo odrážadle, ale zvládlo aj kontinuálne ostrenie a snímanie rútiacich sa labradorov. Nebál by som sa použiť tento objektív aj na fotografovanie rýchlych športov. Som zvedavý, ako si bude objektív počínať s nedávno ohlásenými novinkami Nikonom D5 a D500. Presnosť zaostrovania statických scén je ukážková a percento nezaostrených záberov sa blíži k nule. Pri kontinuálnom ostrení a snímaní samozrejme nie je 100% záberov ostrých, ale taká kombinácia fotoaparátu a objektívu zatiaľ neexistuje. Áno, ľudské oko je zázrak… 🙂

Optické chyby

Chromatické a pozdĺžne aberácie prejavujúce sa farebnými kontúrami na kontrastných hranách sú minimalizované. Práve fresnelová šošovka a člen zo skla s nízkym indexom lomu (ED člen) sa stará o to, aby boli svetelné lúče rôznych vlnových dĺžok lomené rovnako. Tieto optické chyby tak u novej 300-ky nenájdete.

Vinetácia

Je veľmi dobre potlačená a prejavuje sa len pri plnom odclonení objektívu. Pri clone f5,6 sa takmer úplne stráca.

Stabilizátor obrazu

U prvých vyrobených kusov (výrobné číslo ……) sa objavil nedostatok v stabilizácii obrazu, kedy pri hraničných časoch okolo 1/200s stabilizátor nedokázal ustabilizovať obraz. Chyba bola bezplatne odstránená našim servisom a súčasné objektívy by už mali byť vyladené. Aj objektív, ktorý som testoval, patril medzi tieto prvé kusy. Ja som ho dostal až po výmene firmvéru a so stabilizátorom som bol veľmi spokojný. Bežne som dokázal urobiť ostrý záber aj s 1/20s. Stabilizátor by mal mať účinnosť až 4,5 EV a podľa mojich skúsenosti by to malo bať reálne.

DSC_0574-1

Záver

Čo na záver?

Kto ma pozná, vie, že som zástancom kompaktnej fototechniky, ktorá ma ale nesmie obmedzovať zníženou kvalitou obrazu. AF-S 300mm f/4 PF je teleobjektívom, o ktorom mnohí snívali. Na svoje ohnisko a vynikajúci optický výkon je objektív unikátne malý a ľahký. V súčasnosti ide o najmenší a najľahší 300mm objektív pre Full Frame s týmito špecifikáciami. Ani po vychádzke so psami v horskom teréne a nosení objektívu nasadenom na Nikone D810 ma fotenie neomrzelo ani neunavilo. Je to prvý svetelný teleobjektív na Full Frame, ktorý môžete mať stále so sebou v stredne veľkej až menšej brašni. A preto ho odporúčam všetkým, pre ktorých je nízka váha a malé rozmery prioritou. Nedokáže asi tak efektne odpichnúť od pozadia veľké objekty ako jeho väčší brat AF-S 300mm f/2,8, ale ponúka príjemný bokeh ktorý radi využijete pri fotení portrétov a detailov. No a nesklame vás ani pri fotografovaní akcie. Svižné zaostrovanie, kontinuálne preostrovanie s kontinuálnym snímaním vám pomôžu vyhotoviť efektné zábery pohybu. Inovatívny objektív s ktorým je fotografovanie zábava, nie posilňovanie. 🙂

jk-1024x1024

Takto si môžete s novou tristovkou vykračovať celý deň bez bolestí chrbta a bez únavy. 🙂

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *