Rýchlik v strednej triede. Nový Nikon D7500 je tu

Nie je to tak dávno, čo som testoval na dovolenke v Alpách Nikon D7200 a bol som ním nadšený. Úprimne som sa tešil, že sme sa dopracovali do štádia, keď u zrkadloviek Nikon nijako neriešime kvalitu obrazu, lebo je samozrejmé, že je vynikajúca. Čo mi ale tak trochu s odstupom času chýbalo k dokonalosti, boli vychytávky z nižšej strednej triedy, konkrétne z produktového radu D5XXX (napríklad výklopný dotykový displej) a rýchlosť či buffer z vyššieho radu D5XX. No a je to tu, Nikon ich implementoval do nového všestranného prístroja Nikon D7500! Neviem sa dočkať, kedy sa mi tento primerane veľký stroj dostane do rúk, aby som ho otestoval.

Najväčšie zmeny

Senzor s rozlíšením 20,9MP (podobne ako u Nikon D500)
Expeed 5 procesor (ako u Nikonu D500), ktorý má na svedomí zrýchlenie fotoaparátu až na snímanie frekvenciou 8obr./s (50 RAW v rade verzus 6obr./s 18RAW v rade u D7200).
Nový tenký výklopný a dotykový displej
180 000 bodový RGB senzor na meranie svetla, autoexpozíciu a vyváženie bielej
nové meranie na svetlá (zamedzuje prepalom v najsvetlejších častiach obrazu)
Uzávierka testovaná na 150 000 cyklov s „elektronickou prvou lamelou“
Automatické jemné doladenie AF (ako u D5 a D500)
4K video vo frekvencii max. 30obr./s (crop faktor pri 4K je 2,25x)
Hlbší grip pre uchopenie pri zachovaní rovnakej celkovej hĺbky prístroja
Zníženie váhy prístroja
Vylepšenie funkcie multiexpozície, kedy si môžete na displeji komponovať aktuálnu fotografiu s predtým vyfotenou a ak sa vám ani po vyfotení výsledok nepáči, môžete zmazať len tú druhú a pokračovať v prekrývaní.
Kompatibilita s rádiovým odpaľovačom WR-R10 a rádiovo ovládaným bleskom Nikon SB-5000
Konektivita cez SnapBridge pomocou nízkoenergetického rozhrania Bluetooth Low Energy

Dobré ostáva

Samozrejme, takmer všetky pozitíva, pre ktoré je modelový rad D7X00 obľúbený, ostali zachované. Rýchlosť reakcií, výdrž batérie, ovládanie pomocou predného a zadného rollera, pentaprizmatický jasný hľadáčik (teraz zobrazuje 100% obrazového poľa), odolné zliatinové telo utesnené voči nepriaznivým poveternostným vplyvom, kompatibilita s AF-D objektívmi bez vstavaného motora, kompatibilita s AI, AIS, pre AI objektívmi. A prečo som spomenul na začiatku odseku „takmer“ všetky pozitíva? Jedného ukrátenia sme sa predsa len dočkali – Nikon D7500 má iba jeden slot na SD kartu namiesto dvoch, ktoré mal jeho predchodca D7200. Musím priznať, že toto sa mi komentuje trochu ťažko.

No ale ešte jedna dobrá správa. Nikon D7500 bude predávaný snáď v najrozmanitejších zostavách, ako sme u značky či u fotoaparátov vôbec zvyknutí. Môžete ho teda zvýhodnene dostať práve s objektívom alebo objektívmi, ktoré vyhovujú vašim potrebám.

Očakávaná cena je 1439€ za telo Nikon D7500 a 1699€ za kit D7500 + Nikon AF-S 18-105mm. Ostatné kity budú postupne upresnené.

Tlačová správa spoločnosti Nikon

Amsterdam, Holandsko, 12. apríla 2017: Spoločnosť Nikon prináša na trh fotoaparát D7500, ktorý bol vytvorený s cieľom rozšíriť možnosti fotografov s kreatívnym prístupom k fotografovaniu. Výkonný, pohotový a plne prepojený fotoaparát D7500 ponúka rovnakú kvalitu snímok ako model D500 – vlajková loď digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon formátu DX – a vysoký výkon aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Model D7500 je vybavený výkonnými obrazovými technológiami v tele s rozmermi vhodnými na cestovanie, vďaka čomu je ideálnym fotoaparátom pre fotografov, ktorí sa vždy snažia zhotoviť tie najlepšie možné snímky. Rovnako ako v prípade modelu D500 ponúka snímač CMOS formátu DX fotoaparátu D7500 s 20,9 milióna pixelov rozsah citlivosti ISO siahajúci až k neuveriteľnému ekvivalentu ISO 1 640 000. Fotoaparát je vybavený systémom spracovania obrazu EXPEED 5 od spoločnosti Nikon, ktorý umožňuje rýchlejšie a čistejšie spracovanie snímok. Výrazne zvýšený počet pixelov 180 000-pixelového snímača RGB zasa umožňuje presnejšie meranie expozície. Milovníci videa môžu snímať videosekvencie s rozlíšením 4K/UHD, pričom vstavaná elektronická stabilizácia obrazu od spoločnosti Nikon potláča účinky nežiaducich pohybov fotoaparátu. Ergonomické vylepšenia zahŕňajú nový zvislo vyklápateľný monitor s možnosťou dotykového ovládania a hlboký grip na stabilné a výnimočne pohodlné držanie. Tento fotoaparát je zároveň prvou digitálnou jednookou zrkadlovkou Nikon vybavenou vstavaným bleskom, ktorá podporuje rádiové pokročilé bezdrôtové osvetlenie.

Jordi Brinkman, produktový manažér v spoločnosti Nikon Europe, hovorí: „Fotoaparát D7500 je dokonalým pokročilým fotoaparátom pre amatérskych fotografov, ktorí oceňujú model D500, ale nepotrebujú toľko profesionálnych funkcií. Získate rovnakú prvotriednu kvalitu snímok ako s fotoaparátom D500, ale v kompaktnejšom a prenosnejšom tele. Možnosť fotografovania s frekvenciou snímania až 8 snímok za sekundu v kombinácii s automatickým zaostrovaním a meraním expozície znamená, že fotoaparát disponuje dostatočnou rýchlosťou a presnosťou na zhotovovanie skvelých akčných záberov. Aplikácia SnapBridge zasa fotografom umožňuje zdieľať všetky impozantné zábery priamo z miesta ich zhotovenia.“

Súhrn hlavných funkcií

Kvalita snímok vlajkovej lode D500: Snímač formátu DX s 20,9 milióna pixelov. EXPEED 5. 180 000-pixelový snímač merania RGB.

Vynikajúca citlivosť na svetlo: Excelentná pri slabom svetle s možnosťou nastavenia na hodnoty ISO 100 – 51 200, ktoré možno ďalej rozšíriť až na ekvivalent citlivosti ISO 1 640 000.

Fenomenálne rozpoznanie objektu: 180 000-pixelový snímač merania RGB a pokročilý systém detekcie motívu. Získate presné expozície a zachytíte dynamické kompozície.

Meranie s dôrazom na predchádzanie preexponovaniu: Uprednostňuje najsvetlejšie prvky na snímke a pomáha predchádzať snímkam s preexponovanými svetlými oblasťami.

Extrémne presné automatické zaostrovanie: 51-bodový systém automatického zaostrovania s presnou funkciou až do pôsobivej hladiny osvetlenia –3 EV. Sleduje objekty, zaostruje na ne a udržiava ich zaostrené – aj keď je jediným zdrojom svetla mesiac.

Kinematografické videosekvencie s rozlíšením 4K/UHD: Záznam videosekvencií s rozlíšením 4K/UHD 30p alebo videa s rozlíšením Full HD (1 080p) pri frekvencii snímania až 50p/60p.

Časozberné snímanie: Jednoduchá tvorba plynulých a dobre exponovaných časozberných videosekvencií s rozlíšením 4K/UHD a Full HD vo fotoaparáte v plnom formáte DX.

8 snímok za sekundu pri úplnom automatickom zaostrovaní a meraní expozície: Zhotovte 50 snímok vo formáte NEF (RAW) alebo 100 veľkých snímok vo formáte JPEG s vysokou kvalitou v jedinej sérii.

Vyklápateľný monitor a dotykové ovládanie: Tenký zvislo vyklápateľný monitor s uhlopriečkou 8 cm (3,2“). Pri fotografovaní v režime živého náhľadu možno automatické zaostrovanie a uvoľnenie uzávierky ovládať pomocou dotykového ovládania.

Optický hľadáčik s pentaprizmou: Ponúka približne 100 % pokrytie obrazového poľa.

Automatické nastavenie obrazu: Systém Picture Control vo fotoaparáte obsahuje osem nastavení vrátane nového automatického nastavenia obrazu, ktoré optimalizuje vyváženie farieb, kontrast a jas podľa fotografovanej scény. Automaticky prispôsobuje premenlivé parametre pri snímaní viacerých záberov.

Flexibilita formátu DX: Telo fotoaparátu má hmotnosť len 640 g (približne), je vybavené hlbokým gripom a utesnené proti vplyvom počasia. Objektívy DX NIKKOR sú kompaktné a 1,5-násobný faktor orezania snímača fotoaparátu poskytuje efekt teleobjektívu pri snímaní s objektívmi formátu FX.

Rozšíriteľný systém: Kompatibilita s bleskami Nikon, ako aj stereofónnym mikrofónom Nikon ME-1 a bezdrôtovým mikrofónom ME-W1.

Kompatibilita s aplikáciou SnapBridge

Pripojenia Bluetooth® a Wi-Fi® fotoaparátu sú k dispozícii len pri používaní aplikácie SnapBridge. Pred použitím funkcie SnapBridge s týmto fotoaparátom je potrebné nainštalovať do kompatibilného inteligentného zariadenia aplikáciu Nikon SnapBridge.

Značka a logá Bluetooth® sú registrované obchodné známky, ktoré vlastní spoločnosť Bluetooth SIG, Inc., a akékoľvek použitie týchto známok spoločnosťou Nikon a jej pobočkami je na základe licencie.

Wi-Fi® a logo Wi-Fi Certified sú registrované ochranné známky spoločnosti Wi-Fi Alliance®.

Android a Google Play sú ochranné známky spoločnosti Google Inc.

Produktové fotografie Nikon D7500

Zdieľaj

5 komentáre

  1. Ako je to s kompatibilitou s manualnymi Ai, AiS objektivmi? Zachytil som informaciu, ze uz ich D7500 nepodporuje.
    Bude mozne si k tomuto fotoaparatu dokupit battery grip? Fotky spodnej strany boli bez kontaktov pren…

    1. Ai a AiS možno používať, ale žiaľ len v manuálnom móde a bez merania svetla. Na D7500 chýba unášač clony, pomocou ktorého sa kalkulovala expozícia. Fotoaparát teraz nedostáva informáciu o použitej clone. Takže možno, ale s obmedzením – buď expozíciu nastaviť odhadom alebo metódou pokus – omyl, alebo inštalovať do telefónu expozimeter, alebo si expozimeter kúpiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *