Profi zoomy pre zrkadlovky i mirrorless fotoaparáty

Už niekoľkokrát som na Nikonblogu písal o troch veľkých drakoch medzi objektívmi pre zrkadlovky. Tieto objektívy dennodenne využívajú profesionálni reportážni fotografi, fotografi športu, reportéri ale i svadobní fotografi a mnohí ďalší. Sú to profesionálne zoom objektívy so svetelnosťou f/2,8 v rozsahu od ultraširokouhlých, cez štandardné až po teleobjektívy.

Dnešné novinky patria k tým posledným. Dočkali sme sa už druhého veľkého draka pre mirrorless fotoaparáty Nikon Z. Po Nikkor Z 2470 mm f/2,8 S prichádza Nikkor Z 70200 mm f/2,8 VR S. Má všetky overené technológie + najnovšie prvky ako programovateľné tlačidlá. OLED displej a SR optický člen pre korekciu farebnej vady v modrom spektre svetla, ktoré je na korekciu veľmi náročné.

Nikon však dopĺňa profizoomy pre zrkadlovky štvrtým drakom s netradičným rozsahom ohnísk 120 – 300 mm. Nový objektív AF-S NIKKOR 120 – 300 mm f/2,8E FL ED SR VR je určený pre tých reportérov a fotografov športu, ktorým klasický rozsah 70 – 200 mm nestačí a preto často používajú na 70 – 200 mm objektívoch telekonvertor. Ten však môže znížiť optickú kvalitu objektívu a znižuje aj jeho svetelnosť. Nový objektív si zachováva profi svetelnosť aj v tomto zväčšenom rozsahu.

Obidva objektívy patria medzi najkomplexnejšie objektívy výrobcu s množstvom špeciálnych optických prvkov, ktoré majú za úlohu potláčať optické chyby a zabezpečiť bezprecedentnú kvalitu obrazu. S novými technológiami to ide, presvedčili sme sa o tom už pri poslednom drakovi v rozsahu 70 200 mm: Keď je ťažko ostať neutrálnym… Nikkor AF-S 70-200mm f/2,8 E FL ED VR v praxi.

Veľmi sa teším, až sa mi dostanú do rúk a budem ich môcť pre vás otestovať.

Nech sa páči, oficiálna tlačová správa.

Tlačová správa

DVOJICA VÝNIMOČNÝCH TELEOBJEKTÍVOV SO ZOOMOM

Amsterdam, Holandsko, 7. januára 2020: Nikon predstavuje dva nové profesionálne teleobjektívy so zoomom. AF-S NIKKOR 120 – 300 mm f/2,8 E FL ED SR VR pre fotoaparáty DSLR a NIKKOR Z 70 – 200 mm f/2,8 VR S pre mirrorless fotoaparáty Nikon Z. Tieto odolné teleobjektívy so zoomom posúvajú latku v oblasti konštrukcie objektívov a poskytujú optický výkon ekvivalentný objektívom s pevnou ohniskovou vzdialenosťou.

Či už fotografujete na športových podujatiach alebo vonku v noci, objektív AF-S NIKKOR 120 – 300 mm f/2,8E FL ED SR VR vyniká svojou mimoriadnou rozlišovacou schopnosťou a výkonom automatického zaostrovania. Tento pozoruhodný objektív tiež predstavuje zavedenie očakávaného rozsahu ohniskových vzdialeností. Fotografi používajúci digitálne jednooké zrkadlovky, ktorí chcú fotografovať s ohniskovou vzdialenosťou 300 mm, sa už nemusia viazať na jednu ohniskovú vzdialenosť. Rovnako nemusia riskovať zníženie optického výkonu pri použití objektívu so zoomom s pripojeným telekonvertorom.

Vysoko svetelný plnoformátový objektív NIKKOR Z 70 – 200 mm f/2,8 VR S je druhým objektívom zo základnej trojice objektívov pre systém mirrorless od spoločnosti Nikon, ktorý bude onedlho uvedený. Či už fotografujete šport, udalosti alebo reportáže, tento teleobjektív so zoomom z radu S je vhodný pre všetky situácie pri snímaní statických snímok alebo videosekvencií. Zaostrovanie je rýchle, plynulé a nehlučné. Ostrosť je vynikajúca v celom obrazovom poli – dokonca aj pri snímaní s plne otvorenou clonou. Pri snímaní videosekvencií je zmena uhla záberu pri zaostrovaní úplne eliminovaná.

Obidva tieto objektívy predstavujú krok vpred v oblasti optického výkonu a využívajú nové sklo SR od spoločnosti Nikon a ED sklo na potlačenie farebnej vady. Výsledkom sú významne zredukované aberácie a starostlivo korigované ťažšie regulovateľné modré svetlo (krátke spektrum vlnových dĺžok). Obrázky sú ostrejšie ako kedykoľvek predtým a kontrast je výnimočný.

Dirk Jasper, Product Manager, Nikon Europe, povedal: „Vďaka doteraz najpokročilejšej optickej konštrukcii zo všetkých objektívov so zoomom od spoločnosti Nikon tieto nové teleobjektívy so zoomom nastavili nový štandard pre profesionálny výkon objektívov. Inteligentná ergonómia od spoločnosti Nikon a rozsiahle utesnenie voči poveternostným vplyvom dotvárajú celkový obraz: nech fotografujete čokoľvek, budete pripravení zájsť ďalej.“

AF-S NIKKOR 120 – 300 mm f/2,8E FL ED SR VR

Profesionálny teleobjektív so zoomom a bajonetom Nikon F. Pokrýva všestranný rozsah ohniskových vzdialeností 120 – 300 mm pri konštantnej svetelnosti f/2,8.

Plynulé a presné automatické zaostrovanie. Výkon, ktorý sa vyrovná objektívom s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, dokáže udržať krok s rýchlo alebo nepravidelne sa pohybujúcimi objektmi. Elektromagnetická clona zaručuje presné expozície pri vysokých frekvenciách snímania.

Pokročilá optická konštrukcia. 25 prvkov v 19 skupinách s prvkami z ED skla a skla SR od spoločnosti Nikon, ako aj antireflexnými vrstvami ARNEO a Nano Crystal Coat. Farebná vada, koma, reflexy a závoj sú starostlivo potlačené.

Neotrasiteľná stabilizácia obrazu. Stabilizácia obrazu (VR) od spoločnosti Nikon poskytuje výhodu štyroch stupňov EV, dokonca aj pri použití telekonvertora.

Renomovaná ergonómia od spoločnosti Nikon. Programovateľné funkčné tlačidlá, jednoduchá zmena medzi vodorovnou a zvislou orientáciou a ďalšie funkcie.

Integrovaná pätka na statív. Smeruje k prednej časti objektívu na dosiahnutie optimálneho vyváženia a pohodlnejšieho prenášania.

Odolná konštrukcia. Vďaka pevnej konštrukcii a rozsiahlemu utesneniu je tento objektív pripravený na terénne podmienky za každého počasia.

NIKKOR Z 70200 mm f/2,8 VR S

Profesionálny teleobjektív so zoomom s bajonetom Nikon Z. Pokrýva všestranný rozsah ohniskových vzdialeností 70 – 200 mm pri konštantnej svetelnosti f/2,8.

Vynikajúci výkon. Ostrosť a kontrast sú výnimočné v celom obrazovom poli.

Zaostrovanie je plynulé, rýchle a nehlučné.

Pokročilá optická konštrukcia. 21 prvkov v 18 skupinách s prvkami z ED skla a skla SR od spoločnosti Nikon, ako aj antireflexnými vrstvami ARNEO a Nano Crystal Coat. Farebná vada, koma, reflexy a závoj sú starostlivo potlačené.

Pripravený pre video. Zmena uhla záberu pri zaostrovaní je úplne eliminovaná a stabilné ovládanie clony poskytuje prirodzenú zmenu expozície naprieč celou scénou.
OLED informačný displej objektívu. Umožňuje rýchlo skontrolovať clonu, zaostrenú vzdialenosť, presnú ohniskovú vzdialenosť, citlivosť ISO a hĺbku ostrosti priamo na objektíve.

Fn tlačidlo. Fn tlačidlu na objektíve môžete priradiť až 21 rôznych funkcií, od uzamknutia automatického zaostrovania cez meranie až po bracketing atď.

Pracovný objektív: odolná a kompaktná konštrukcia s rozsiahlym utesnením chráni objektív pred prachom a vlhkosťou.

CENY A DOSTUPNOSŤ

AF-S NIKKOR 120 – 300 mm f/2,8 E FL ED SR VR – začiatok predaja: február 2020, cena: 10 399 €

NIKKOR Z 70 – 200 mm f/2,8 VR S – začiatok predaja: február 2020, cena: 2 599 €

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *