Nikon Z 50 so štandardným objektívom pre blízke zábery

Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

O Nikone Z 50 sme už písali aj medzi novinkami, aj sme si ho otestovali. Niekto by si mohol povedať, že ide o základný APS-C mirrorless fotoaparát, ktorý má málo svetelný objektív a teda nie je vhodný na serióznu prácu. Nie je to však úplne tak.

Nikon Z 50 so štandardným objektívom NIKKOR Z 16-50 mm f/4-6,3 VR má popri svojej mušej váhe a rozmeroch jednu nespornú výhodu. Ostrí pekne nablízko. Technicky vyjadrené jeho mierka zobrazenia na senzore (maximálny reprodukčný pomer) je 1:5. Vzhľadom na veľkosť senzora 2,35 x 1,57 cm teda pri najbližšom zaostrení vyplní obraz predmetom o veľkosti 11,75 x 7,85 cm. Ostrí pritom presne a má veľmi účinný stabilizátor obrazu. Umožní vám tak vyhotoviť super fotografie zblízka, či už fotíte jedlo, zátišie alebo nejakú rastlinu, hubu a iné predmety. Jasné, nemôžete to robiť, vzhľadom na svetelnosť objektívu, za sliepňajúceho svetla nočnej lampy, ale počas bežného dňa (najlepšie v tieni alebo pri zamračenej oblohe) sa môžete dopracovať k naozaj kvalitným blízkym záberom, ktoré môžete použiť nielen na sociálnej sieťach, ale ich smelo použiť aj do tlače. Fotografoval som drobné ovocie aj na priamom slnku a aj s takými ťažkými podmienkami na dynamický rozsah si Z 50 poradila.

Z 50 má vo svojej triede jeden z najlepších senzorov pokiaľ ide o zachytenie širokého dynamického rozsahu. Zvládne aj náročné priame slnko s detailmi v tieňoch aj vo svetlách.
Produktu a jedlu ale viac sluší jemnejšie rozptýlené a trochu smerové svetlo.

Keď fotíte do RAW formátu a dodržíte aspoň základné zásady pri jeho vyvolávaní, dosiahnete krásne farby, prirodzene vyzerajúci kontrast, detaily a naturálne (nie softvérom) rozostrené pozadie blízkych záberov.

Vzhľadom na senzor Nikonu Z 50 sa nemusíte obávať ani vyšších citlivostí ISO 1600-3200. Jemná redukcia šumu v editore a nezostane po ňom ani stopa.

Zátišie vyfotené pri ISO 1600 je plne použiteľné a nielen na web.

Z 50 je so základným objektívom naozaj ľahučkým foťáčikom, ktorý môžete mať v kabelke či malej taške so sebou stále a môžete ho mať neustále pripojený na svoj smartfón. Čokoľvek vyfotíte, môžete okamžite zdieľať s priateľmi a blízkymi. A keď klesne hladina osvetlenie tak, že už záber neudržíte z ruky? Stačí vám malý statív a blízke zábery fotíte v TOP kvalite na nízke hodnoty ISO a dlhšie časy.

Ak máte so sebou statív, môžete snímať mnoho dlhšími časmi závierky na nízkych hodnotách ISO. Tu to bolo ISO250 a čas 1/4s pri clone F8.

Aj o tom je čaro fotografie s reálnym fotoaparátom. No a nezabúdajte, že Nikon Z 50 je plne kompatibilný so všetkými objektívmi na Nikon Z bajonet (aj na Nikon F bajonet pomocou FTZ adaptéra). Môžete tak s týmto objektívom objaviť ďalšie možnosti, ako ho kreatívne využiť nielen pri fotení jedla, produktov a blízkych záberov, ale aj pri fotení napríklad portrétov. So svetelnými pevnými objektívmi vás nezastaví nič.

Autor fotografií v článku: Julo Kotus


Zišiel by sa vám tento sympatický foťáčik Nikon Z 50 aj s objektívom NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR? Súťažte o neho v našej tohtoročnej Fotke NIKONBLOGU 2021

Viac o téme a súťaži nájdete TU.


 

Nikon Z 50 + NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

Zdieľaj

2 komentáre

  1. V údaji o velikosti senzoru Vám poněkud „uletěla“ desetinná čárka doleva 🙂

    1. Ďakujem za upozornenie, pôvodne som to mal v mm a chcel v cm aby to bolo porovnateľnejšie s tým záberom. desatinnú čiarku som posunul ale jednotku dĺžky neopravil. Čítate pozorne :-). Ďakujem 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *