Nikkor Z 50 mm f/1,8 S: nový štandard

O tom, prečo sa oplatí mať 50mm objektív, som písal už dávnejšie v článku Máte už svoju päťdesiatku? Je to v prvom rade ohnisko s rovnakým uhlom záberu, ako má ľudský zrak. Inými slovami objektív “vidí” ako my. Má teda prirodzenú perspektívu. A tým je tak trochu výzvou pre fotografa, ktorý neohuruje netradičným širokouhlým ohniskom či stlačenou perspektívou teleobjektívom. Musí teda viac zapracovať na obsahu, kompozícii a posolstve fotky.


Jednu formálnu zbraň ale pevný 50 mm objektív má. Je ňou rozostrenie pozadia. 50 mm objektívy sa vyrábajú najčastejšie so svetelnosťou f/1.8 alebo f/1.4. Kombinácia tejto clony a ohniskovej vzdialenosti 50 mm už umožňuje rozostriť pozadie za fotografovaným objektom. Svetelný objektív vám umožní fotografovať aj tam alebo vtedy, keď je to nemožné štandardným zoom objektívom. Zachytí viac svetla a umožní vyhotoviť zábery z ruky bez statívu s dostatočne krátkym časom závierky na to, aby sme mohli fotografovať aj živé veci. 50 mm je vhodných na portrét s priznaným okolím. Nie je to objektív, ktorý izoluje objekt od okolia tak, že ho úplne vytrhne z kontextu. Je tak vhodný pre dokument i reportáž. 50 mm objektív je zvyčajne ľahší a kompaktnejší ako zoom a tak nezaťaží váš krk tak, aby spôsoboval problém pri dlhšom nosení.


Platí to aj pri novej 50-ke. Nie je tak kompaktná, ako sme zvyknutí pri päťdesiatkách pre zrkadlovky. Aj 50 mm f1, 4 je kompaktnejšia a o trochu ľahšia ako tento nový objektív pre Z systém. Ale má to svoje zdôvodnenie. Videli sme v posledných rokoch niekoľko veľkých a ťažkých 50 mm objektívov, ktoré však dokázali kvalitou poraziť kompaktnejšie objektívy. A to je prípad aj tohto Nikon objektívu. Po jeho otestovaní som presvedčený, že na to čo dokáže, je ešte ľahký a kompaktný. Možno ho pritom spokojne porovnávať s najťažšou konkurenciou.

Mnohí tento na pohľad nevýrazný objektív ofrflali hneď na začiatku. Bol pre nich veľký, málo svetelný a drahý. Medzi frflošov patrili aj redaktori najznámejšieho recenzného portálu dpreview. Umiestnili ho dokonca medzi 10 najhorších produktov roku 2018. A mýlili sa. Nedávno po otestovaní objektívu zistili, že optickými vlastnosťami poráža konkurenciu a porovnáva sa s omnoho väčšími a drahšími objektívmi. Omyl si priznali a Nikon Z 50 mm f/1.8 S zaradili medzi top odporúčané objektívy so zlatým ocenením – dpreview gold award.

Optická kvalita

Ostrosť aj pri plnom odclonení je ukážková a k okrajom klesá minimálne. Je to o úroveň lepší objektív ako 50 mm pre digitálne zrkadlovky. V kombinácií so super presným zaostrovaním na snímači si naozaj môžete dovoliť fotografovať s plne odcloneným objektívom a využiť maximum svetla. Zdá sa, že nová konštrukcia s väčším bajonetom a kratšou vzdialenosťou od snímača prináša svoje ovocie. A netýka sa to len ostrosti. Objektív je odolný voči všetkým aberáciám, ktoré v obraze vôbec nepostrehnete. Na farebné okraje okolo kontrastných hrán môžete zabudnúť a tiež nenájdete ani pozdĺžnu aberáciu, ktorá je častým problémom svetelných 50 mm objektívov. Prejavuje sa tým, že v rozostrených kontrastných oblastiach sa zobrazujú falošné farby. Je to spôsobené nechceným rozptylom svetla za ohniskovou vzdialenosťou. Aj preto, že tento objektív má v konštrukcii ED sklá s nízkym rozptylom svetla a asférické šošovky pre lepší lom svetla aj k okrajom obrazu, ostrosť je perfektná a aberácie minimálne. Na druhej strane asférické šošovky majú niekedy vplyv na bokeh. Ak je použité viac asférických šošoviek, môžu bokeh urobiť menej hladký a plynulý. Kým toto sa u Nikkor Z 50 mm f/1,8 S neprejaví na bežnom pozadí, vidieť to v rozostrených svetlách, ktoré majú v kruhoch sústredené kružnice. To je snáď jediná vec, ktorú možno tomuto objektívu vytknúť.


Odolnosť voči protisvetlu je taktiež ukážková a fotografovať aj so slnkom v zábere nie je problém. Aj bez toho, aby to bolo špeciálne zvýraznené znakom na tele objektívu, všetky objektívy radu S sú zatiaľ vybavené antireflexnými vrstvy Nano Crystal Coat alebo Arneo. To zabezpečuje kontrastný a čistý obraz aj v komplikovaných svetelných podmienkach.


Spracovanie, dizajn a ovládanie

Objektív je utesnený voči vonkajším vplyvom nepriaznivého počasia. Mal by teda vydržať dážď, sneh, prach, hmlu … Umožní vám vyhotoviť zábery aj v počasí, v ktorom by ste inak museli prestať fotografovať. Môžem potvrdiť.

Počas fotenia portrétov mojich dcér sme boli v hustom snežení. Sneh bol pritom vlhký, prichytával sa na fotoaparát a po chvíli za začal roztápať. Aj objektív aj Nikon Z 6 boli kompletne mokré. Samozrejme, pred príchodom do tepla je potrebné utrieť prístroj od vody, vybrať batériu z fotoaparátu, uložiť ho do brašne (pri veľkej zmene teploty možno aj do igelitového sáčku) a nechať postupne otepľovať v uzavretom priestore, aby sme zabránili kondenzácii vlhkosti prudkým oteplením. Ani objektív ani fotoaparát ani raz nezaváhali a zvládli toto nie ľahké zaťaženie bez problémov.


Zaostrovanie je svižné a hlavne presné. Tým, že nové prístroje majú zaostrovacie body priamo na snímači nehrozí, že by bolo zaostrovanie posunuté pred alebo za rovinu ostrosti. Je jednoducho presné. Kontinuálne zaostrovanie je fajn hlavne, keď u Z 6 alebo Z 7 zvolíme sledovanie pomocou skupiny bodov alebo jedného konkrétneho bodu. Je možné úspešne sledovať primerane sa pohybujúce objekty. Nie je to na najrýchlejší a nepredvídateľný pohyb ale bežné hry detí, kráčajúce osoby či klusajúce zvieratá nerobia objektívu nijaký problém.

Záver

Som veľmi rád, že Nikon plní svoje prísľuby o objektívoch radu S (Superior). Áno, je väčší a aj ťažší ako 50 mm Nikony na zrkadlovky, ale prejaví sa to aj na kvalite obrazu. Nabudúce vám napíšem o novom Nikkor Z 35 mm f1,8 S, ale už teraz viem, že obidva objektívy sú skvelé. Sú si podobné ako vajce vajcu dizajnom a tiež špičkovou optickou kvalitou. Nová konštrukcia dimenzovaná na väčší bajonet a krátku vzdialenosť k senzoru im umožňuje porovnávať sa s najlepšími, často drahšími a väčšími objektívmi. Tomu, kto je zvyknutý na 50 mm ohnisko, môžem nový objektív bez výčitiek odporúčať. Ak odhliadnem od špecifických situácií v tme s ostrými svetlami v pozadí (kde staršie objektívy vyprodukujú hladší bokeh), tak objektív porazí svojich kolegov z DSLR segmentu o triedu až dve. Nikon Z  50 mm f/1,8 S je novým štandardom…

Nikkor Z 50 mm f/1,8 S na stránkach výrobcu

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *