Na detaily nielen s makrom

Už iba niekoľko dní a uzavrieme 3. kolo našej súťaže fotka Nikonblogu 2022 na tému Najmenšie detaily prírody. Ako sme už vysvetlili vo výzve súťaže, nechceli sme vás súťažiacich obmedzovať technikou, a tak sme túto tému nenazvali makro ale iba detail v prírode.

Na blízky detail (close up záber) naozaj nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Ak si však zvolíte extrémne malé objekty, určite využijete špecializovaný makroobjektív, ktorý má mierku reprodukcie obrazu na senzore 1:1 alebo dokonca ešte väčšiu. Aj na týchto nasledujúcich záberoch vidíte, že makroobjektív, zvlášť v ohniskách okolo 105 mm ponúka nielen blízke zaostrenie, ale aj atraktívne podanie skutočnosti. Voľným okom sa takto pozerať nedokážeme. Tomáš Hulík zachytil tieto malé tvory makroobjektívom.

NIKKOR Z MC 105 mm f/2.8 VR S | Foto: Tomáš Hulík
NIKKOR Z MC 105 mm f/2.8 VR S | Foto: Tomáš Hulík
NIKKOR Z MC 105 mm f/2.8 VR S | Foto: Tomáš Hulík
NIKKOR Z MC 105 mm f/2.8 VR S | Foto: Julo Kotus
NIKKOR Z MC 105 mm f/2.8 VR S | Foto: Julo Kotus

Druhým spôsobom, ako sa priblížiť k detailom prírody, je teleobjektív. Je užitočný zvlášť vtedy, keď sa k svojmu objektu fotografovania nemôžete priblížiť, či už pre vzdialenosť, ktorú nedokážete prekonať, pre jeho plachosť alebo nebezpečenstvo, ktoré by vám hrozilo, ak by ste sa o to pokúšali. 😊 Niektoré teleobjektívy majú naozaj aj slušné zaostrenie na blízko. Pri týchto objektoch je samozrejmé, že reprodukcia zvieraťa, alebo objektu nebude 1:1, ale to vôbec nevadí. Takáto extrémne blízka fotografia naozaj môže byť close up. Aj nový najlacnejší teleobjektív v produktovom rade Nikon Z v rozsahu 50 – 250 mm splní túto službu a vyhotoví nablízko veľmi pekné detaily. Výhodou fotografovanie detailov pomocou silného teleobjektívu je to, že môžete byť od objektu viac vzdialení a nerušiť ho, ak ide o zviera alebo hmyz. Pri dnešných rozlíšeniach fotoaparátu orezom objekt ešte dodatočne „zväčšíte“.

NIKKOR Z DX 50-250 mm f/4.5-6.3 VR | Foto: Julo Kotus
Orez NIKKOR Z DX 50-250 mm f/4.5-6.3 VR | Foto: Julo Kotus
Orez NIKKOR Z DX 50-250 mm f/4.5-6.3 VR | Foto: Julo Kotus
NIKKOR Z DX 50-250 mm f/4.5-6.3 VR | Foto: Julo Kotus

Celkom do blízka vedia ostriť aj štandardné objektívy, ktoré sa dodávajú k fotoaparátom. Aj keď vo svetelnosti neexcelujú, zvyčajne si to vynahrádzajú naozaj malou minimálnou vzdialenosťou zaostrenia. Zaujímavou voľbou pre close-up zábery je aj nový ultrazoom NIKKOR Z 24-200 mm.

NIKKOR Z 24-200mm f/4-6,3 VR | Foto: Julo Kotus
NIKKOR Z 24-200mm f/4-6,3 VR | Foto: Julo Kotus
NIKKOR Z 24-200mm f/4-6,3 VR | Foto: Julo Kotus
NIKKOR Z 24-200mm f/4-6,3 VR | Foto: Julo Kotus

Ako zväčšiť detail pri snímaní bežným objektívom

Existujú viaceré spôsoby ako si pomôcť, ak váš objektív neostrí úplne blízko. Pri teleobjektíve je logickou voľbou telekonvertor, ktorý predlžuje ohnisko – to znamená zmenšuje uhol snímania, a tak zväčšuje aj zobrazenie objektu na snímači.

Telekonvertor Nikon Z 1,4x

Kvalitatívne horší je druhý spôsob, ktorý vám umožní bližšie zaostriť pomocou šošovky, ktorú namontujeme dopredu na objektív. Takýto optický člen, ktorý umožňuje bližšie zaostrenie, sa volá makro predsádka. V angličtine je zaužívaný výraz close up filter. Aj keď umožní zaostriť bližšie, zvyčajne sa aj postará o pokles kvality zobrazenia. Preto na close up filtri netreba šetriť. Sila priblíženia predsádky sa označuje dioptriami podobne ako okuliarové šošovky.

Sada makro predsádok od +1 do +10 dioptrií

Ďalšou nenákladným variantom môže byť fotografovanie pomocou medzikrúžkov. Sú to akési dištančné krúžky, ktoré sa vkladajú, podobne ako telekonvertor, medzi fotoaparát a objektív. Na rozdiel od telekonvertora však nemajú optické členy. Kým telekonvertor predĺži ohniskovú vzdialenosť opticky pomocou optických členov, medzikrúžok iba posunie minimálnu vzdialenosť zaostrenia tak, že objektív v tomto kombe dokáže zaostriť omnoho bližšie. Čím je medzikrúžok hrubší, tým viac posunie rovinu zaostrenia a tým bližšie dokážeme so sústavou zaostriť.  

Makro medzikrúžky pre Nikon F bajonet, možno ich kombinovať pre ešte bližšie zaostrenie.

Existujú ešte aj ďalšie špeciálne spôsoby snímania extrémne blízkych záberov, alebo len blízkych záberov. Sú to napríklad makro mechy či ďalšie príslušenstvo.

Špeciálnym spôsobom je fotografovanie cez opačný koniec objektívu. Keď objektív otočíme naopak a predný člen je vzadu a opačne vpredu je zadný optický člen. V takejto polohe snímania dokáže fotoaparát zaostriť extrémne blízko. Objektív dokážeme nasadiť na fotoaparát naopak pomocou reverzného krúžka.

Reverzný krúžok na Nikon Z bajonet

Či už vyskúšate telekonvertor, medzikrúžok, predsádku, makro mech, alebo sa len priblížite so svojím objektívom na minimálnu vzdialenosť zaostrenia, vždy môžete vyhotoviť atraktívne zábery prírody. A o to nám predsa ide, aby sme potešili a uspokojili nielen seba, ale zároveň učinili za dosť aj našim kamarátom a ďalší milovníkom prírody a pohybu.

Tak čo, inšpiroval som vás na poslednú chvíľu vybehnúť do prírody a skúsiť vyfotiť detaily prírody, alebo ste si spomenuli, že nejaké pekné máte uložené na disku. Tak len smelo do to toho a sem s hotovými zábermi! Súťažte s Nikonblogom na Facebooku @NikonSlovakia.

Galéria fotografií:

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *