Minimalizmus – vyhodnotenie 4. kola fotky Nikonblogu 2023

Minimalizmus vo fotografii ste zvládli veľmi dobre a to znamená, že pri výbere troch víťazných fotografií, ktoré postupujú do finále našej súťaže, som sa opäť raz riadne zapotil. Som rád, že ste zaslali hojný počet snímok a že ste sa v drvivej väčšine dokázali držať aj témy. Niektorí si pomýlili charakteristiku minimalizmu a zdá sa, že im stačilo, aby do obrazu zahrnuli malú postavu človeka, To však minimalizmus nie je. Minimalistická fotografia je charakteristická aj veľmi jednoduchou skladbou obrazu. Minimalizmom sa nedá nazvať ani ľudská tvár či samotná postava a ani klasické makro, hoci by tam bol objekt sám alebo izolovaný od pozadia jeho rozostrením. Ide o to, aby fotka bola aj nakomponovaná tak, že to nebude len portrét alebo len makro. A tak sa do výberu nedostali aj niektoré naozaj pekné fotografie detailov, krajiny alebo portrétov. Jednoducho sa nevtesnali do témy.

Na ukážku vám uvádzam fotku Michala Svítoka – krásny krajinný minimalizmus, ktorý ašpiroval na výhru.

Na druhej strane krásna krajinárska fotografia Janči Saloňa, ktorá ale nevojde do témy minimalistická fotografia.

Niektoré fotografie mohli byť omnoho úspešnejšie, keby sme si ich vedeli vychutnať a vyhodnotiť vo vyššom rozlíšení. Žiaľ fotka s rozlíšením 900 x 600 bodov má len minimálnu šancu vyhrať. Jednoducho je príliš malá, aby sme vedeli ohodnotiť. Povzbudzujem vás teda, aby ste do ďalších kôl naozaj dbali na to, aby vaše fotky mali tých odporúčaných 2000 bodov na dlhšej strane (ideálne 2048, ako ich teraz maximálne povoľuje Facebook).

Víťazné fotografie

Foto: Lívia Belková

Lívia Belková nahrala do súťaže viac fotografií, ktoré sa dostali do výberu. Ako víťaznú som nakoniec vybral tak trochu tajomnú street fotku s minimalistickou kompozíciou a nedopovedaným príbehom. Náznaky dvoch budov, ostré svetlá a hlboké tiene, ktoré redukujú polotóny a nakoniec kúsok tváre a čiapky človeka v siluete. Perfektné načasovanie, oko a skomponovanie. Kompozícia aj obsah sú trochu vyrušujúce, kladúce otázky a tak to má byť. Gratulujem.

Foto: Karol Važan
Foto: Karol Važan

Karola Važana v našej súťaži poznáme. Venuje sa architektúre a jej fotením dlhými časmi a v tomto kole sa nám ukázal aj ako zdatný minimalista s dôrazom na farby a tvary. Neviem, či to nie je jediný autor, ktorému sa do výberu dostalo všetkých sedem prihlásených fotografií. Do finále postupuje séria dvoch z nich (naše pravidlá umožňujú postúpiť viacerým fotkám aj z jednotlivo prihlásených fotiek, z ktorých porotca môže vytvoriť sériu).

Foto: Jozef Fekete

Tretím víťazným autorom tohto kola sa stáva Jozef Fekete. Do minimalistického kola prihlásil viacero čiernobielych a jednu farebnú fotku. Za postupujúcu som vybral čiernobiely „cikcak“, pravdepodobne nejaký detail tkáčskeho stroja s vláknami. Čisté línie, zaujímavá tonalita a jemné štruktúry.

Víťazom kola blahoželám, všetkým, ktorí ste sa zapojili úprimne ďakujem a teším sa na ďalšie fotky do novej súťažnej témy. Viac o novom kole a link na súťažné príspevky nájdete tu: „Príroda v zajatí človeka

Fotografie, ktoré prešli do výberu

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *