Každé fotenie ovplyvňujú moje momentálne pocity. Fotografka detí Magdalena Berny.

Kto čítate Nikonblog častejšie, poznáte môj názor na fotografovanie detí. Kto ste článok Nepózujte, foťte jednoducho život nečítali, môžete tak urobiť teraz. 😉

Mám rád fotografie, ktoré zachytávajú život jednoducho, tak ako plynie, bez pozlátka, póz, umelých rekvizít a bez silného zásahu počítača, bez retuše. Stále si to myslím a stále tak fotografujem aj svoje vlastné deti.

Fotografie Magdaleny Berny ma ale oslovili, napriek tomu, že ide o pózované či štylizované snímky. Oslovili ma tonalitou, výrazom a jednoduchosťou scén, ale i decentným spracovaním do finálneho výsledku. Páči sa mi, ako naznačujú postupne prerod detí v osoby, ktoré majú aj svoje hlbšie pocity a aj to, čo my rodičia pociťujeme pri pohľade na svoje deti. Vidíme sa v nich a v nich prežívame nanovo svoje detstvo, ale úplne iným spôsobom. Deti tak na fotkách pôsobia staršie, akoby už vyrástli z hravosti, zároveň však rozprávkovo tajomne.

Fotografia je moja vášeň nie profesia.

Berny začínala ako samouk a dnes je z nej známa fotografka. Robí workshopy doma v Poľsku, ale aj v rôznych európskych mestách. Jej práce boli publikované v domácej aj zahraničnej tlači venovanej fotografii, ako návody pri fotografovaní detí a tiež na obaly kníh. Často je zaraďovaná do rebríčkov najlepších fotografov detí. Napriek tomu tvrdí, že fotografia je jej vášňou, nie profesiou.

Deti ako objekt jej prác, sa začali objavovať s príchodom jej vlastných detí na svet. Na začiatku fotografovala neplánovane a snažila sa zachytiť živé momentky z toho, ako deti rastú a čo prežívajú.

Postupom času sa za spontánnych fotografií malých detí stali viac plánované, aranžované snímky, na ktorých už nevidno len očividnú detskú radosť a bezstarostnosť.

Počas rokov praxe si Magdalena Berny vytvorila svoj vlastný štýl. Inšpiruje ju najmä jej okolie, ale aj miesta, ktoré navštívila a v budúcnosti sa možno stanú scénami pri fotografovaní. Najväčší inšpirátor je ale život, ľudia, farby, svetlo. Najviac ju pri konkrétnom fotení ovplyvňujú jej vlastné pocity.

Magdalena Berny nefotí deti, aby vyzerali na snímkach rozkošne a sladko. Hravosť a detstvo je potlačené výrazným akcentom dospelosti. Detské tváre s pohľadom, či výrazom, ktorý vtiahne pozorovateľa do akéhosi tajomného sveta. Charakteristickým spôsobom spája detskú postavu s hĺbavou náladou.

Okrem radosti a šťastia, často odrážajú smútok. Deti na jej snímkach pôsobia zamyslene, snivo, tajomne.. Atmosféru umocňuje prostredie. Vyhýba sa vyobrazeniu moderného sveta, často umiestňuje svojich modelov do prírody a imituje rozprávkový svet.

„Fotografia nie je pre mňa iba zachytenie momentov života s deťmi, odzrkadľuje moje emócie, niekedy silnejšie inokedy slabšie.“

Deti ako prví konzultanti a porotcovia

Keď sa jej opýtali, ako deti znášajú neustále fotografovanie, odpovedá, že mamu odmalička vidia s fotoaparátom a vnímajú ho ako jej súčasť. Deti sú jej najväčšou inšpiráciou a zároveň kritikmi. Vždy ju zaujíma ich názor na fotky a sú to práve ony, kto sa k jej fotkám prvý vyjadruje.

Magdalena Berny fotografuje zrkadlovkami Nikon v manuálnom režime a často manuálne aj zaostruje. Najradšej pracuje s portrétnymi objektívmi Nikkor 85mm f1.8 a 50mm f1.4. V poslednom čase používa aj lensbaby objektívy so špeciálnym efektom.

Všetky fotografie: © Magdalena Berny

Zdroj:

https://magdalenaberny.com/
https://www.topteny.com/top-10-best-child-photographers-in-the-world/

https://photogrist.com/magdalena-berny/
https://seamlessphoto.com/beinspired/2015/04/magdalena-berny/
https://childphotocompetition.com/interview-with-magdalena-berny/

Nezabudnite, že aj u nás na Flickri prebieha súťaž, ktorej témou sú v mesiaci september práve deti. V súťaži hráte o fototechniku Nikon v hodnote 1111€!
Pre viac kliknite:

SOM | Fotka mesiaca september na tému Deti

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *