Prvé kolo našej súťaže Fotka Nikonblogu SK nebolo najsilnejšie počtom nahraných fotografií, ale do výberu sa dostalo veľa autorov, ktorí by si zaslúžili byť v prvej trojke a dostať sa tak do finále. Žiaľ, môžem vybrať iba troch postupujúcich, a tak som sa pri vyhodnotení riadne zapotil. V tomto kole tiež vidno pomerne výrazný rozdiel medzi fotografiami, ktoré sa dostali do výberu a zvyškom. Určite je to aj tým, že dobrá fotografia jedla nie je len o rýchlom či intuitívnom cvaku, ale aj o celej príprave, štylizácii, aranžovaní, zaujímavom svetle a kompozícii. Verím, že aj z tohto vyhodnotenia je zrejmé, že dobrá fotografia jedla vyžaduje čas. Koniec koncov ako každý typ štylizovanej fotografie.
Som veľmi rád aj tomu, že sa do výberu a medzi víťazov tohto kola dostali nové mená. Potvrdzuje mi to, že sme sa dobre rozhodli, keď sme tému fotografie jedla do našej celoročnej súťaže zaradili.
Vkusné a moderné jedlo pri minimálnej, či skôr žiadnej štylizácii okolia vyfotil Lukáš Rucek. Ak je jedlo vkusne upravené, aj toto je cesta, ako sústrediť pozornosť iba na neho. Nie som si úplne istý kompozíciou, ale ak je prázdne miesto vnímané ako priestor pre reklamný text či logo, potom sú to fajn fotky nasnímané so zreteľom na budúce použitie.
Opačným spôsobom poňala svoje zátišia s jedlom Andy Mareková, ktoré rekvizitami a použitými surovinami jedlo úplne obklopila. Niektoré fotky možno trochu priveľa, ale zátišie s bábovkou je veľmi vkusné.
U Juraja Čiča nájdeme aj jeden aj druhý prístup. Od masívneho zdobenia okolo jahodovej torty po minimalistické podanie tataráčika. 😊 Favoritom medzi jeho zábermi je pre mňa burger, aj keď osobne by som mu doprial viac sviežej farby. Mutácia farieb bola zjavne zámerom a v určitom zmysle fotku ozvláštňuje, ale ešte o kúsok väčšiu chuť na burger by som dostal, keby šalát v burgri bol sviežej zelenej farby.
Norbert Németh taktiež fotografoval burger a to aj s ľudským prvkom – rukou kuchára, ktorá ukladá hornú polovicu žemle na takmer hotový burger. Nápad je super, aj drsnejšie chlapské prevedenie, už menej mi pasuje utopenie hornej polovice fotky do úplnej tmy a trochu priveľa zreteľnosti (clarity) alebo kontrastu v obraze.
Ľubo Kubo Kubala tiež volil pohyb v obraze a vytvoril umne vznášajúce sa osie hniezda, na ktoré sa sype práškový cukor. Bolo by zaujímavé vedieť, či ide o montáž alebo sú hniezda zavesené a vyfotené na jeden záber.
Šimon Kan sa prezentuje vkusne aranžovanými fotografiami jedla so zvládnutým svetlom a tonalitou, zvlášť v prípade paradajkovej polievky.
Tinky Lopez to tentokrát roztočila svojimi decentnými, tak akurát ozdobenými fotografiami jedla. Neviem, či si jedlo aranžuje sama, ale pravdou je, že na jej fotkách vyzerá veľmi lákavo. A o to ide. Dobrá fotka jedla je taká, že sa vám z nej začnú zbierať slinky. 😊
A ktorá trojica z uvedeného výberu sa teda stáva víťaznou? Ktorí traja autori získavajú čiastkovú cenu a postupujú do finále o krásny Nikon Z fc?
Víťazi prvého kola Fotky Nikonblogu 2023
Je to práve Tinky Lopez s krásne zladeným food zátiším šalátu z červenej ryže, Andy Mareková so spomínanou fotkou bábovky a Juraj Čičo s hamburgeroom.
Srdečne gratulujem a ďakujem všetkým, ktorí ste sa do súťaže zapojili. Bolo to naozaj ťažké hodnotenie. Chcem vás ešte na záver poprosiť, aby ste si strážili veľkosť nahratých fotografií. Aj v tomto kole ste niektorí nahrali príliš malé fotografie, a tým zbytočne znížili svoje šance na výhru. Fotografie, ktoré nemajú ani 1000 bodov na dlhšej strane, je veľmi ťažké posúdiť, a tak vás povzbudzujem, aby ste nahrávali fotografie vo veľkosti cca. 2000 bodov dlhšia strana. Ideálnou veľkosťou je 2048 bodov dlhšia strana fotografie, čo je maximálna veľkosť, akú v súčasnosti Facebook povoľuje nahrať. Ďakujem a teším sa na ďalšie fotografie v novom kole. Tentoraz sa venujeme modernej architektúre. Teším sa na vaše fotografie!