Fotka mesiaca Nikonblogu: Kumšt nafotiť „Krásu detailu“

Milí priatelia, vo februári ste nahrali do súťaže Fotka mesiaca Nikonblogu zábery ukazujúce krásu, ktorú si často nemáme šancu všimnúť voľným okom. Zábery, ktoré raz vzbudzujú úžas a inokedy takmer hrôzu z malých monštier, ktoré nás obklopujú. Takou bolo fotografia Pavla Cepela. Oceňujem kumšt a mravenčiu prácu, ktorá stoji za týmto technicky impozantným záberom hlavy hmyzu, predpokladám muchy.

© Pavol Cepel

Podobným prípadom bol i predátor od Jana Lacha.

Pohľad © Jan Lacho

Niektoré z vašich záberov tvoria klasické kompozície krásnych objektov. Patria medzi ne samozrejme kvetiny a rastliny. Ak sa pekný objekt skĺbi s pekným svetlom a nablízku je fotograf so skvelým okom, vzniknú zábery, ktoré ulahodia našim očiam. A to bol prípad aj Lucky Blaškovej, ktorú v našej súťaži už dobre poznáme, Tomása Kuzsu i Mareka Janosa. Títo traja autori nahrali do súťaže krásne detaily našej prírody v prirodzenom atraktívnom svetle. Každý jeden z nich bojoval o výhru s technickým zázrakom Pavla Cepela.

Sen o jari © Lucka Blašková

Rodina © Tomás Kusza

Papradie © Marek Janos

Ja viem, že čiernobiela bola témou v mesiaci január, ale zabrala netradične aj v žánri makro. Tibora Cibiru poznáme ako street fotografa zachytávajúceho pohyb na uliciach svojským spôsobom. Aj v prípade makro fotografie si postavil hlavu a napriek tomu, že pre väčšinu fotografov je makro neoddeliteľne spojené s farbou, Tibor sa farby zbavil. A výsledok je tak trochu prekvapujúci. Stratou farby o to viac vyniknú tvary vážok, ktoré Tibor fotografoval. A nielen tvar ich zvláštneho tela pripomínajúceho vojnovú helikoptéru, ale aj jemné štruktúry v blanitých krídlach či chĺpky na nohách, hrudi a hlave. Fotka má pritom náladu, ale nie je gýčom, má aj výpovednú hodnotu, no nie je to typická atlasovka do učebnice. Je to výpoveď o tele a konštrukcii dravca, ktorý je jedným z naj zabijakov v ríši hmyzu. Je to iný pohľad ako zvykneme mávať v makro fotke – plný farieb, ktoré odpútavajú našu pozornosť od mechanizmu bojového vrtuľníka pripraveného vyštartovať po koristi. A preto je táto fotografia na tému „Krása detailu“ víťaznou. Tibor tak získava symbolickú mesačnú cenu – špeciálnu edíciu diára Nikon – 1000 statočných a je zároveň druhým finalistom v súťaži o Nikon techniku v hodnote 1111€.

Víťazná fotografia februárového kola súťaže Fotka mesiaca Nikonblogu. © Tibor Cibira

Nezabudnite, že súťažíme každý mesiac a na marec sme vyhlásili tému, ktorá sa možno bude trochu prekrývať s touto, ale má širší záber. Čakáme vaše fotografie „Z ríše zvierat“. Viac o novom kole a link na nahrávanie fotografií nájdete v článku s vyhlásením marcového kola súťaže.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *