Dokonalý portrétny objektív: prvé skúsenosti s Nikkor Z 85 mm f/1,8 S

Viete, že najradšej fotím ľudí. Už som vám viackrát napísal aj o tom, že si myslím, že najkrajšia krajina je ľudská tvár a ruky. A preto milujem portréty ľudí. Fotievam ich len tak pre seba, ale aj pracovne. Pre seba samozrejme rodinné fotografie, fotografie mojich dcér a pracovne pri firemných portrétoch, v dokumentoch, či pri fotografovaní ilustračných portrétov k rozhovorom.

85 mm ohnisko je na takéto fotografovanie veľmi vhodné. Dokážete trochu ustúpiť a urobíte krásny portrét v okolitom prostredí, ktoré priznáte, ale zároveň ho tak akurát izolujete jemným rozostrením. Trochu sa priblížite a urobíte intímny portrét s úplnym rozmazaním pozadia. 

85 mm objektív si neviem vynachváliť práve pri fotení rozhovorov. Určite, zaujímavé je vyfotiť aj portrét 35 mm ohniskom a zachytiť viac a presnejšie okolie, ale to už ste príliš blízko pri človeku, ktorý vedie rozhovor a už môžete pri rozhovore rušiť. Myslím teraz na situáciu, keď redaktor robí rozhovor a ja pri tom zachytávam osobu, s ktorou sa rozhovor robí.

Kým som mal zrkadlovku, ktorá pomerne nahlas pri fotení klepala zrkadlom, bolo ťažšie nevyrušovať. Preto, keď prišli mirrorless aparáty Nikon Z, okamžite som vyskúšal, aký silný zvuk pri fotení vydávajú a bolo rozhodnuté. Zrkadlovku som vymenil za Nikon Z 6 a odvtedy pri fotení rozhovorov nemám problém. A keď som vyskúšal novinku Nikkor Z 85 mm f/1,8 S, vedel som, že práve táto kombinácia bude pri takomto fotení mojou najpoužívanejšou.

Nikon Z 6 + Nikkor Z 85 mm f/1,8 S

Na zrkadlovkách Nikon som roky rokúce s obľubou používal takmer všetky dostupné 85 mm objektívy, drahšie i lacnejšie – Nikkor 85 mm f/2 AIS, Nikkor AF-D 85 mm f/1,4,  Nikkor AF-D 85 mm f/1,8,  Nikkor AF-S 85 mm f/1,8 aj  Nikkor AF-S 85 mm f/1,4 G ED. Môžem vám teda s čistým svedomím napísať, že toto je najostrejší, najviac vykorigovaný a najpresnejší 85 mm objektív, aký Nikon doteraz vyrobil a zároveň nie je sterilne dokonalý, ale má aj svoje charakteristické podanie a príjemný bokeh.

Nikon Z 6 + Nikkor Z 85 mm f/1,8 S

Tvár dokáže vykresliť takmer 3D a v kombinácii s Nikon Z mirrorless fotoaparátmi je na chlp a opakovane presný. O takomto objektíve na portrét som stále sníval. Chcel som zabudnúť (aj keď na vydarenú) funkciu jemného doladenia AF. Nechcel som, aby som ju potreboval a musel využívať. Teraz sa mi sen splnil.

Nikon Z 6 + Nikkor Z 85 mm f/1,8 S

Nikkor Z 85 mm f/1,8 S je spoľahlivým nástrojom na denné fotografovanie portrétov, v ktorom vás nezastaví ani nepriazeň počasia. Je totiž utesnený voči nepriaznivým poveternostným vplyvom. Je v zaostrovaní rýchlejší, ako jeho predchodcovia a v kombinácii s Nikonom Z 6 nemám problém ani s kontinuálnym preostrovaním a snímaním pohybujúcich sa objektov – napríklad osoby na rýchlej kolobežke. 

Nikon Z 6 + Nikkor Z 85 mm f/1,8 S

Či by som tento portrétny objektív odporúčal? Všetkými desiatimi! Ak často fotografujete portréty a máte radi 85 mm ohnisko, nemusíte už ďalej hľadať. Je to dokonalý portréťak na presnosť ktorého sa môžete spoľahnúť. V mojej brašni už má svoje stále miesto. 🙂

Zdieľaj

3 komentáre

  1. Snáď v novom roku už aj Nikon predstaví plnohodnotný FX mirrorles fotoaparát, (2 sloty, plnohodnotný grip, výklopný a plne otočný displej a rozhodne odvážnejší dizajn), nakoľko objektívy sú aj podľa recenzentov úžasné oproti 1.2 verziám konkurencie aj cenovo veľmi dostupné, oplatilo by sa ich naplno využiť

    1. Myslíte plnohodnotný prídavný grip, však? Lebo ten na foťáku je ergonomicky jeden z najlepších. Áno, objektívy sú super. Pekný Vianočný deň 🙂

      1. Áno plnohodnotný vertikálny grip som mal na mysli, ako páči sa mi aj tento aktuálny, ale ten je skôr vhodný na natáčanie videa, keďže sa z neho dajú vyberať nezávisle batérie z každej strany, spúšť mi tam ale chýba čo je dosť škoda, že sa na to nemyslelo. Inak áno ergonómia fotoaparátu je perfektná, super sa drží, ale nie len pre to som Nikon zase uprednostnil pred konkurenciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *