Ďalší objektív s fresnel šošovkou na obzore, AF-S NIKKOR 500 MM F/5,6E PF ED VR

Amsterdam, Holandsko, 14. júna 2018: Nikon dnes oznámil vývoj objektívu AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR – superteleobjektívu s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ktorý je kompatibilný s digitálnymi jednookými zrkadlovkami Nikon formátu FX…

Pred 2 rokmi som pre vás testoval neuveriteľne malý, veľmi rýchly a presný teleobjektív Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR. S práve ohláseným teleobjektívom ho sprája niekoľko skratiek. Ak by ste chceli vedieť, čo každá z nich znamená, pozrite si článok Vývoj a skratky objektívov Nikon, mechanické inovácie a automatické zaostrovanie, kde sa dočítate o skratkách z hľadiska mechanického spracovania a automatického zaostrovania. Až v druhom článku Skratky objektívov Nikon II, optické vlastnosti sa ale dočítate o skratke, ktorá nás v prvom rade zaujíma a zďaleka nie je tak bežná, ako všetky ostatné. Áno, tušíte dobre, je to skratka PF (Phase Fresnel), ktorá označuje použitie fresnelovej šošovky v objektíve.

Fresnelová šošovka má špeciálny tvar. Jej povrch je zabrúsený v tvare akýchsi sústredených kružníc a vo vhodnej kombinácii so štandardnou šošovkou dokáže potláčať chromatické aberácie a zároveň znižovať počet použitých optických členov v objektíve. Tým radikálne zmenšuje rozmery a znižuje hmotnosť objektívu pri zachovaní ohniskovej vzdialenosti a svetelnosti.

Na tomto obrázku vidíme rapídne zmenšenie rozmerov u nového PF objektívu AF-S Nikkor 300mm f/4 E PF ED VR oproti predchodcovi AF-S Nikkor 300mm f/4 D ED. Čo teda môžeme očakávať pri novom modeli? Dole vidíte siluetou naznačený nový PF objektív pri aktuálnom modeli AF-S NIKKOR 500 mm f/4E FL ED VR.

Aký úbytok váhy a veľkosti poskytne? Určite výrazný. Bude mať o clonu nižšiu svetelnosť a zároveň implementovaný fresnelový optický prvok. Podľa tlačovej správy spoločnosti Nikon sa môžeme tešiť na bezproblémové fotografovanie “z ruky”, pohodlnejšie nosenie, presnosť a  rýchlosť, ktoré umožnia fotografovať rýchlo sa pohybujúce objekty napríklad pri športových podujatiach, ale aj nepredvídateľne sa pohybujúce zvieratá v prírode.

Ak AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR naplní očakávania rovnako, ako ich naplnil AF-S Nikkor 300mm f/4 E PF ED VR, bude to, podobne ako tristovka, najmenší a najľahší 500mm objektív pre Full Frame na svete!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *