Aktualizácie firmvéru vylepšujú zaostrovanie i kompatibilitu Nikon Z mirrorless fotoaparátov s kartami CFexpress

Viete, prečo som sa svojho času rozhodol o prechode na digitálne zrkadlovky Nikon?

Pre zaostrovanie!

Bolo to v čase, keď som fotil pomerne veľa reportáže a portrétov. Pre portréty som potreboval presné zaostrenie na oko a pre reportáž zas presné dynamické preostrovanie a sledovanie pohybujúceho sa objektu. A po mnohonásobnom skúšaní a porovnávaní mi z toho najlepšie vyšli práve zrkadlovky Nikon. Jednak ako jedny z prvých vedeli nastaviť jemné doladenie AF a naozaj fungovalo, ale hlavne pre 3D sledovanie objektu v pohybe. Keď som ho vyskúšal, na sledovanie pohybu som už nič iné nepoužíval. A nemyslíte si, že som neskúšal aj iné systémy, dokonca aj od iných značiek. Dlho som recenzoval prístroje všetkých značiek, ale zatiaľ mi nič iné neposkytlo také výsledky, ako práve 3D AF systém od Nikonu. Funguje geniálne a pritom jednoducho. Pri tomto spôsobe zaostrenia si zvolíte iba jeden zaostrovací bod (prípadne v skupine s pomocnými AF bodmi), ktorý namierite na pohybujúci sa objekt. Nemusíte nič prepínať, presúvať AF bod do správnej kompozície. Stačí zamieriť aktuálne zvolený AF bod na pohybujúci sa objekt, zatlačiť spúšť do polovice. Fotoaparát sám perfektne rozpoznáva objekt na základe údajov o farbe i tvare objektu a predáva informácie o objekte a presúva AF body po celom AF poli podľa toho, ako mierim fotoaparátom. To znamená že môžete ľubovoľne komponovať a fotoaparát sám stále udržiava váš objekt zaostrený. Po uvoľnení spúšte sa vráti AF bod na pôvodné miesto, z ktorého ste začali objekt sledovať.

Je to vynikajúci spôsob pri nepredvídateľnom pohybe objektu aj vtedy, keď sa počas sledovania rozhodnem radikálne zmeniť kompozíciu.

Priznám sa, že keď som vymenil zrkadlovky za mirrorless fotoaparáty Nikon (pre tichšie snímanie, ultrapresný autofokus pri portrétoch, zaostrovanie na oči…), absencia 3D sledovania objektov mi chýbala. Až doteraz, keďže dnešným dňom si pre Nikon Z 6 a Z 7 môžete stiahnuť aktualizáciu firmvéru na verziu 3.0, ktorá prináša obdobné snímanie aj pre tieto dva fotoaparáty.

Firmvér som si dnes stiahol a nainštaloval. V menu nepribudne 3D kontinuálne snímanie ako v DSLR, ale je potrebné prepnúť sa do kontinuálneho zaostrovania AF-C, zvoliť celoplošný výber bodov a potom dotykom na obrazovku zvoliť, ktorý objekt chcete sledovať. Potom držaním prsta na spúšti do prvej polohy (alebo tlačidla AF-ON) fotoaparát sleduje objekt a po uvoľnení tlačidla sa aktívny AF bod vráti späť na pôvodné miesto. Nemusíte dokonca ani oddialiť oko od hľadáčika, začať môžete aj zo stredového AF bodu, ktorý aktivujete zatlačením tlačidla OK. Zaostrovanie funguje ako 3D u zrkadloviek Nikon. Hurááá!

Toto je naozaj podstatné a príjemné vylepšenie funkcií fotoaparátu. Okrem toho ešte môžete aktivovať zaostrovanie s detekciou očí pri fotení domácich miláčikov. Uľahči vám to fotografovanie vašich štvornohých priateľov. Napokon nový firmvér rozšíri vaše možnosti využitia CFexpress kariet o ďalšie značky. Doteraz boli Nikon Z 6 a Z 7 oficiálne kompatibilné iba s CFexpress kartami Sony.

Nový firmvér bol uvedený aj pre Nikon Z 50 a ten mu umožňuje najnovšie pri natáčaní svojho videa nastaviť zaostrovanie na režim Full Time a tak umožňuje, aby prístroj udržiaval napríklad vloggera v jeho vlastnom videu stále zaostreného.

Nech sa páči, oficiálna tlačová správa.

DVE AKTUALIZÁCIE FIRMVÉRU PRINÁŠAJÚ ROZŠÍRENÉ FUNKCIE

PRE FOTOAPARÁTY NIKON RADU Z

 

Bratislava, 18. februára 2020: Spoločnosť Nikon dnes oznámila uvedenie firmvéru verzie 3.00 pre plnoformátové mirrorless fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6, a firmvéru verzie 1.10 pre mirrorless fotoaparát formátu DX Nikon Z 50. Tieto aktualizácie firmvéru ponúkajú množstvo vylepšení existujúcich funkcií, vďaka ktorým je rad mirrorless fotoaparátov ešte výkonnejší.

Aktualizácia firmvéru Z 7/Z 6 na verziu 3.00 pridáva k súčasnej funkcii AF s detekciou tváre/očí funkciu AF s detekciou zvierat. Zatiaľ čo funkcia AF s detekciou tváre/očí rozpoznáva ľudské tváre a oči, funkcia AF s detekciou zvierat rozpoznáva oči a tváre psov a mačiek na dosiahnutie lepšieho zaostrenia. Funkcia AF s detekciou zvierat sa postará o zaostrovania za vás, takže sa môžete sústrediť na vytvorenie kreatívnej kompozície. Upravené bolo aj sledovanie objektov, aby fungovalo podobne ako funkcia trojrozmerného sledovania u digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon, čo ešte viac uľahčuje používanie. Bola tiež pridaná podpora pre ďalšie značky pamäťových kariet CFexpress*.

Firmvér verzie 1.10 pre fotoaparát Z 50 zlepšuje prevádzku AF pri nahrávaní autoportrétov v režime videosekvencie. Toto zlepšenie bolo zavedené ako odpoveď na požiadavky používateľov, aby fotoaparát udržiaval zaostrenie na snímané tváre.

Spoločnosť Nikon kladie veľký dôraz na flexibilné reagovanie na potreby svojich používateľov počas toho, ako sa pracovne rozvíjajú, a na prinášanie fotografických skúseností, ktoré neustále stimulujú kreativitu.

*CFexpress je ochranná známka asociácie CompactFlash Association (CFA).

 

Vylepšené funkcie vďaka týmto aktualizáciám firmvéru

Firmvér fotoaparátov Z 7/Z 6 ver. 3.00

  1. Funkcia AF s detekciou zvierat na automatické zaostrovanie na tvár a/alebo oči psov a mačiek

Funkcia AF s detekciou zvierat pridáva k funkcii detekcie tváre a očí podporu pre psy a mačky. Keď systém rozpozná tváre alebo oči viacerých zvierat, pomocou multifunkčného voliča alebo dotykovej obrazovky môžete vybrať tvár alebo oko, na ktorú má fotoaparát zaostriť. Pri snímaní videosekvencií dokáže fotoaparát rozpoznávať tváre zvierat.

  1. Zvýšená použiteľnosť funkcie automatické zaostrovanie so sledovaním objektu

Sledovanie objektu pri snímaní statických snímok v režime AF-C bolo upravené tak, aby pri používaní prinášalo pocit ako funkcia trojrozmerného sledovania u digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon. Fotoaparát sleduje objekt, keď je tlačidlo spúšte stlačené do polovice alebo je stlačené tlačidlo AF-ON. Sledovanie objektu sa ukončí, keď používateľ zloží prst z tlačidla, pričom sa znovu aktivuje zaostrovací bod vybraný pred začatím sledovania objektu, aby sa zvýšila funkčnosť. Okrem toho možno prepnutie z automatického zaostrenia s automatickým výberom poľa na obrazovku výberu objektu priradiť programovateľnému tlačidlu. Všetky tieto zmeny zlepšujú fungovania sledovania objektu a uľahčujú aktiváciu a zmenu cieľového objektu pri pohľade cez hľadáčik.

  1. Podpora pre pamäťové karty CFexpress

Okrem pamäťových kariet Sony CFexpress budú s firmvérom fotoaparátov Z 7/Z 6 verzie 3.00 podporované aj karty CFexpress typu B vyrábané spoločnosťami ProGrade a Lexar.

Firmvér fotoaparátu Z 50 ver. 1.10

Zmena špecifikácií ovládania pre záznam autoportrétov v režime videosekvencie

V súčasnosti, keď sa zaznamenávajú autoportréty v režime videosekvencie, zaostrovací režim sa uzamkne v režime AF-S. S aktualizáciou na verziu 1.10 sa režim zaostrenia uzamkne v režime AF-F. Táto zmena zlepšuje fungovanie tým, že umožňuje fotoaparátu pri nahrávaní videosekvencií udržiavať zaostrenie na tvár používateľa.

Nový firmvér si môžete stiahnuť zo stránky výrobcu v CENTRE SŤAHOVANIA.

Zdieľaj

7 komentáre

  1. Ako dlhoročný spokojný užívateľ produktov Nikon ešte z čias kino-filmových zrkadloviek, musím uznať že príchodom 1. generácie bez zrkadloviek Z6/7 som svedkom nevídanej snahy dotiahnuť tieto modely za pomoci softvérovej aktualizácie na dosah najväčšiemu hráčovi na tomto poli s aktuálne 4.generáciou ich zariadení. Musím uznať že progres je markantný a som rád, že mi to prináša ako konečnému užívateľovi i patričnú radosť pri samotnom fotografovaní.

  2. Dobry ja mám otázku vlastním Nikon D850 a veľmi má zaujíma keďže nikon ukončil výrobu zrkadloviek ako to bude so softvérovou podporou konkrétne pre tuto zrkadlovku ďakujem

    1. To je skôr otázka na technickú podporu Nikon. Osobne predpokladám, že podpora ešte nejaký čas potrvá. Koľko ešte? Myslím si, že aj niekoľko rokov, kým budú D850 v obehu. Je to ale iba môj osobný odhad. .-)

      1. Ďakujem pekne skúsim napísať aj tam pretože pre mna je to dosť dôležité a myslím že nielen pre mna teraz práve zvažujem či ísť do Z9 alebo risknúť to a dúfať že tých niekoľko rokov ešte podpora pre D850 bude pekný deň Mata

        1. Kým foťák ako typ funguje, nie je ani dôvod vydávať ďalšie update firmvéru. Neviem ani, čoho by sa mohli týkať. Bugy sú odstránené, podporu na nové objektívy netreba, lebo sa predstavujú už len mirrorless objektívy. Môže slúžiť, kým nedoslúži. 🙂

          1. dakujem pekne vidím že pôjdem do Z9 objektívy si nechám kedže tie mám to najlepšie čo je vonku pôjdem cez adaptér zatiaľ a D850 si tiež nechám sú to predsa len odlišné systémy pekný víkend maťa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *