6.kolo Foky NIKONBLOGU 2022: Krajina v zlatej hodinke

Jeseň nás tento rok obdarila nádhernými, slnečnými a hrejivými dňami. Až je ťažko uveriť, že už sa kalendár prehupol do predposledného mesiaca v roku. A keďže je november už tu, je najvyšší čas prestaviť tému posledného kola Fotky NIKONBLOGU 2022.

Budeme fotiť vonku pri nízkom postavení slnka, ktoré do svojich zlatistých lúčov zahalí celú krajinu. Teplé bočné svetlo dodá krajine romantický nádych. Budeme fotiť krajinu v zlatej hodinke.

Pre fotografov (a verím, že aj nefotografov) je zlatá hodinky známy pojem a najobľúbenejší čas pre fotenie krajiny. Trvá asi hodinu po východe a hodinu pred západom slnka, keď je svetlo mäkšie, teplejšie a tiene najdlhšie. Keď sa slnko nachádza nízko nad horizontom, svetlo, ktoré z neho vychádza, musí prekonať pri dopade na zem väčšiu vrstvu atmosféry, preto sa zníži intenzita priameho svetla a zvýši sa časť nepriameho svetla, ktoré sa odráža od neba, zníži sa kontrast.

Prachové častice a iné znečistenia, ktoré sa v atmosfére nachádzajú, odfiltrujú svetlo s kratšími vlnovými dĺžkami (fialové a modré) a k samotnému pozorovateľovi preniknú iba dlhšie vlnové dĺžky (oranžové a červené).

Foto: Daniel Olah, Joseph Barrientos, Neven Krcmarek, Sasha stories | unsplash.com

Myslím, že téma krajinárskej fotky v zlatej hodinke je vďačná a verím, že po ukončení tohto posledného kola bude z čoho vyberať. Teším sa na vaše zábery.

Ako sa zapojíte do súťaže? V termíne od 1.11. do 31.12.2022 pridávajte fotografiu (fotografie) na tému – Krajina v zlatej hodinke ako komentár k príspevku na Facebooku @NikonSlovakia. Môžete pridať max. 5 súťažných fotografií, ktoré môžu byť vyfotografované akoukoľvek technikou. Po ukončení kola získajú autori troch najlepších fotografií čiastkovú cenu, ale najmä postúpia do finále. Už v januári vyberie odborná porota spomedzi finalistov jedného víťaza, ktorý získa Nikon Z fc s objektívom Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE.


Podmienky súťaže TU


 

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *