Životné pokušenie. Nikon AF-S Nikkor 200mm f/2.0G IF-ED VR II

Každoročné fotografovanie regaty Gentleman Sailing využívam aj na to, že otestujem niektorý z objektívov Nikon, aby som vám vedel sprostredkovať skúsenosti a ponúkol obrázky. Máte tak potom viac podkladov, aby ste sa pred kúpou objektívu rozhodli. Toho roku som od Nikonu dostal na test síce nie najnovší (vo výrobe od r. 2010), ale za to výborný objektív. Skôr by som chcel povedať, že najlepší objektív. Nečudujte sa, keď sa táto recenzia bude hemžiť superlatívmi, ale je to jednoducho tak. Objektív je super rýchly, super presný, super ostrý a má super jemný bokeh. A ešte som zabudol na super cenu. 🙂 Aj pri cenovke takmer 6000€ si však nachádza svojich majiteľov. Stačí totiž raz skúsiť a máte o celoživotné pokušenie postarané. 🙂

Konštrukcia a ergonómia

Objektív je kulturista. Samotné telo nie je až tak dlhé a má len niečo cez 20cm, no je veľmi robustný. Samý kov a sklo a kvalitné pogumovanie. Dokonca ešte aj slnečná clona je kovová s pogumovaním na hrane a s bezpečnostnou skrutkou. Objektív tak môžete položiť na zem na slnečnú clonu aj s fotoaparátom na ňom. Ja som to z pochopiteľných dôvodov na lodi nerobil. 🙂 Objektív má najvyšší štandard ochrany pred nepriaznivými vplyvmi počasia a drahú obrovskú prednú šošovku chráni číre sklo v kovovej pogumovanej obrube. Tá je tak veľká, že filtre na ňu nezoženiete. Zúfať ale nemusíte, vzadu na objektíve nájdete „šuplík“ na zásuvné filtre s príjemným priemerom 52mm.

Napriek objemnému telu sa objektív používa príjemne, ale pri dlhšom používaní samozrejme môžete pocítiť únavu. Ste celkom radi, že objektív môžete po dlhšom fotení položiť, na druhej strane ušetríte na vstupnom do posilňovne. 🙂 Privítal by som zväčšenie statívovej pätky. Tá je síce kompaktná a nepridáva tak na váhe už i tak dosť ťažkému objektívu, ale nedá sa použiť ako držadlo.

Na objektíve nájdete pomerne veľa ovládacích prvkov. Podľa poradia zľava doprava sú to prepínač zvukového potvrdenia vyvolania hodnoty zaostrenia z pamäte, prepínač štyroch funkčných tlačidiel, pomocou ktorých môžete blokovať AF, aktivovať AF alebo vyvolať vzdialenosť zaostrenia z pamäte, prepínač spôsobu stabilizácie, limitér zaostrenia a prepínač automatického zaostrovania. Samotnému zapnutiu a vypnutiu stabilizátora je venovaná obruč pripomínajúca clonový krúžok.


Objektív má kovové oká na popruh, ktorý nájdete v dodávke. K objektívu dostanete aj veľmi kvalitné puzdro či skôr brašnu, do ktorej vojde objektív aj s nasadeným fotoaparátom. Super, nemusíte tak skladať a oddeľovať objektív od tela pri prenášaní.

Kvalita obrazu

Objektív je určený pre akčné fotografovanie. Nepovedal by som veľmi pre wildlife, na to je trochu prikrátky, ale indoor športy a v podstate akýkoľvek šport či akcia, kde je 200mm ohnisko využiteľné, sú jeho doménou. Objektív je totiž bleskovo rýchly. Reaguje bez akéhokoľvek zaváhania a výborne sleduje pohyb pri kontinuálnom zaostrovaní. Naozaj si môžete dovoliť focus tracking pri plne otvorenej clone a pomerne blízkom objekte, kde je hĺbka ostrosti pár centimetrová. Obdivuhodné. Pri portrétoch nesklame presným zaostrením na mihalnice. Pozor, pri blízkom portréte je hĺbka ostrosti tak malá, že dosahuje len niekoľko milimetrov. To značí, že keď zaostríte na mihalnice, obočie už nemusíte mať ostré. Objektív tak ponúka kreatívne možnosti, aby ste mohli dosiahnuť „vystúpenie“ vášho objektu z okolia. Stačí trochu pricloniť a priznáte aj okolie, ktoré je ale stále krásne hladko rozostrené. Portréty mojich dcér v žite boli fotené dosť neskoro, aj keď to tak nevyzerá a bolo pri niektorých použité vysoké ISO hodnoty.

Objektív ma dokonalo potlačené optické nedokonalosti a aberácie. Jediné, čo som občas postrehol, bolo malinké purpurové sfarbenie na hranách v rozostrených častiach obrazu. Naozaj minimálne. Objektív je inak konštantne ostrý, bez aberácií a odleskov v protisvetle. Antireflexné vrstvy Nano Crystal robia svoju robotu. Môžete tak fotografovať aj so slnkom v zábere. Opatrne však, nehľaďte cez objektív priamo do ostrého slnka, mohli by ste si poškodiť zrak.

Ja som objektív skúšal na Nikone D750 a tiež na Nikone D500. Na obidvoch telách fungoval ukážkovo bez nutnosti akejkoľvek korekcie back či front focus-u. S D750 som fotografoval portréty ale nechal som dcéry aj rýchlo utekať oproti a skúšal som dynamické portréty pri detskom šprinte v žite. 🙂 A úspešne. S D500 bol objektív ešte o niečo rýchlejší, novší zaostrovací systém bolo cítiť. Škoda, že tohoročná regata bola bez silnejšieho vetra a akcie, objektív by sa zišlo prevetrať pri niečom ešte dynamickejšom. Verím, že sa mi ešte do rúk dostane, keď bude príležitosť na niečo naozaj rýchle.

Záver

Tak ako som prezradil hneď v úvode, objektív je špičkovým profesionálnym produktom ktorý robí to, na čo je určený. Produkuje špičkové fotografie plné detailov a s WOW efektom pre všetkých, ktorí milujú výrazný efekt rozostrenia pozadia pri portrétoch. Myslím si, že práve tí fotografi, ktorí chcú mať „iné“ portréty ako väčšina, prípadne chcú krásne rozostriť pozadie za celou osobou, tento objektív ocenia. No a samozrejme fotografi športu či akcie vonku a hlavne vo vnútri. Halové športy, atletika, gymnastika ale aj divadlo… to všetko je javiskom, na ktorom bude tento objektív hlavným hrdinom. Objektív Nikon AF-S Nikkor 200mm f/2.0G IF-ED VR II je nákazlivo dobrý. Tak nákazlivo, že sa stane vašim životným pokušením… Mojim už je. 🙂

Technické špecifikácie

Ohnisková vzdialenosť: 200 mm
Maximálna clona: f/2
Minimálna clona: f/32
Stavba objektívu: 13 členov v 9 skupinách s 3ED a s jedným super ED členom
Zorný uhol: 12°20´(8° pri použití na telách Nikon DX)
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 1,9 m
Maximálne zväčšenie: 0.12x
Počet lamiel clony: 9
Rozmery(priemer x dĺžka): 124 x 203,5 mm
Hmotnosť: cca 2,930 g
Dodávané príslušenstvo: predná a zadná krytka objektívu, slnečná clona HK-31 a púzdro CL-L1, držiak filtrov, 52 mm Neutral Color filter, popruh LN-1.

Produktové foto: Nikon Crop.
Testovacie foto: Julo Kotus
Foto mňa s objektívom: Michal Lindner

Galéria fotografií

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *