Vyfoťte siluety a vyhrajte! Ako na to?

Už len dva týždne nám ostávajú do uzávierky druhého kola našej fotosúťaže Fotka Nikonblogu SK. Už len dva týždne máte na to, aby ste nahrali fotky na tému SILUETA. Aj preto vám prinášame tento článok, aby sme vás inšpirovali a povzbudili. Nie je to nič zložité.

Čo je to silueta?

Vedeli ste, že slovo silueta pochádza z francúzskeho výrazu „silhouette“?

Jeho pôvod je v mene francúzskeho ministra financií v 18. storočí Étienne de Silhouette. Ten mal údajne ako hobby vystrihovanie jednoduchých portrétov z čierneho papiera. Počas svojho úradovania vraj dával raziť mince s obrazmi hláv a postáv, ktoré boli jednoduché a bez detailov (a lacné) – vykresľovali len obrysy. To videlo k termínu silueta, ktorý sa používal na pomenovanie obrazu, ktorý zachytával iba obrysy postavy, ale aj na všeobecné pomenovanie niečoho lacného či strohého (zdroj. Wikipédia a Britannica). Niekedy bol tento výraz pomerne ironický na označenie niečoho menej hodnotného, dnes ho naozaj používame len na popis objektu s výraznými kontúrami a bez detailu.

Foto: Julo Kotus

Niektorí by povedali pri pohľade na siluetu, že je to spackaná fotka. Veď objekt je celý čierny, bez detailov, vidno z neho len obrysy a celé je to nejaké tmavé…

Fotografia je výtvarné umenie či disciplína a nemá jednoznačné pravidlá či interpretácie.

Niekedy je silueta nechceným výsledkom zlej expozície (najčastejšie nechceného podexponovania), no môže byť aj výrazovým prostriedkom.

Foto: Julo Kotus
Foto: Julo Kotus

Ja milujem street siluety z niekoľkých dôvodov. Rád ich fotím nielen pre jednoduchú komunikáciu a kompozíciu, ktorá sa dá v protisvetle vyfotiť, ale aj preto, že siluety nie sú konkrétnou podobizňou osoby. To prináša so sebou viacero výhod. Pozorovateľ sa dokáže oveľa viac stotožniť s nekonkrétnou podobizňou ako s konkrétnou tvárou na fotke. Siluety môžu byť veľmi výrazné a silno odkazovať na niektoré naše zážitky, skúsenosti či situácie. V neposlednom rade je jednoduchšie ich obhájiť či komunikovať s fotografovanými ľuďmi. Zvyčajne majú menší problém s tým, že ste ich zachytili tak trochu inkognito, ako siluetu a nie so všetkými detailmi. Ich identita tak môže zostať skrytá. 😊 Silueta má často drámu a dynamiku, keď je vyfotená za ostrého protisvetla

Samozrejme silueta nemusí byť len pouličnou fotografiou, môže to byť portrét osoby, stavba, strom, zviera…

Foto: Julo Kotus

Ako na siluetu?

Dnešné fotoaparáty sú veľmi chytré a tak vyfotiť siluetu nie je tak jednoduché, ako v minulosti. Niekedy stačilo namieriť fotoaparát do silnejšieho protisvetla (napríklad pri západe slnka, oproti oknu…) a fotka takmer s istotou vyšla ako silueta (podexponovaná fotka s obrysmi). 😊 Dnešné aparáty i telefóny vedia rozpoznať tvár človeka a prispôsobia expozíciu tak, aby tvár bola jasná a mala detaily. Nikon fotoaparáty dokonca rozoznávajú aj tváre domácich miláčikov, vtáky, autá, lietadlá… To je super, ak chcete automaticky a správne exponovať. Nechcene podexponovať fotku tak nie je tak jednoduché ako prednedávnom.

Foto: Julo Kotus

Pri fotení siluet teda odporúčam rozpoznávanie objektov a automatickú expozíciu na ne vypnúť. Expozíciu nastavte manuálne tak, aby ste dosiahli tmavé postavy a objekty na svetlejšom pozadí. Ak nechcete používať plný manuál (manuálne nastavenie citlivosti ISO, clony a času), môžete využiť aj niektorý z automatických režimov, ale použite korekciu expozície do mínusu. Sila korekcie bude záležať od konkrétneho prípadu, Vynikajúcou vlastnosťou dnešných mirrorless fotoaparátov je, že účinok korekcie expozície či manuálneho nastavenia expozície okamžite vidíte na zadnom displeji či v elektronickom hľadáčiku.

Akvárium nasvietené zvnútra robí excelentné siluety nielen z pozorovateľov ale aj z niektorých obyvateľov akvária, ktorí sú bližšie k sklu. Foto: Julo Kotus

Kam a kedy za siluetami

Miest, kde sa dajú vyfotiť siluety je nekonečne veľa, ale sú určité typické situácia, kde to overene ide a kde sa siluety fotia najľahšie.

Foto: Julo Kotus
Aj počas dňa vyfotíte siluety oproti slnku, len si musíte trochu "pričupnúť" Foto: Lívia Belková

Západy a východy slnka sú asi najbežnejšou situáciou, v ktorej môžeme vyhotoviť siluety. Stačí si uhliadnuť pozadie za fotografovaným objektom, aby nám s objektom nekolidovalo alebo nerušilo jeho tvar. Samozrejme ono to ide aj za bieleho dňa, akurát ak fotíte farebne, počas ostrého denného slnka nedosiahnete pekné teplé sfarbenie a aby ste objekt dostali pred slnko, ktoré je nad ním, musíte fotografovať z podhľadu. Dať sa to ale dá. 😊

„Problémom“ západov a východov slnka je, že výsledné fotky sú tak ľúbivé a populárne a sprofanované, že len málokedy z takej fotky nevznikne gýč. No ale zas, kto z nás by si ho na dovolenke nevyfotil, však. 😊

Okno je ďalším zo spoľahlivých nástrojov na vytvorenie siluety. Samozrejme vo vnútri musí byť omnoho tmavšie, ako je vonku za oknom. Ak je vnútro vysvietené, so siluetou môže byť problém. Jednoduchý recept ale existuje – zhasnúť osvetlenie v miestnosti.

Foto: Julo Kotus

Reflektory áut (a iných dopravných prostriedkov) produkujú ostré svetlo oproti ktorému vznikajú siluety chodcov a objektov

Foto: Julo Kotus

Koncertné osvetlenie je často ostrým protisvetlom a spolu s dymom dokáže vytvoriť naozaj efektné siluety.

Foto: Julo Kotus

Nočné osvetlenie, výklady… To všetko sú zdroje osvetlenia schopné vytvoriť z objektov medzi fotografom a zdrojom siluety. Ak nám pomôže ešte hmla, ktorá celú scénu zjednoduší a „vyčistí“, výsledok môže byť super!

Foto: Julo Kotus

Akékoľvek nasvietené pozadie (a pred ním nenasvietený objekt) môže napomáhať vytváraniu siluet. Typické street siluety sa tvoria v ulici, ktorej časť je nasvietená ostrým slnkom a druhá je v tieni. Postava, ktorá sa bude hýbať v tieni, ale za ňou bude nasvietená scéna / stena, vytvorí siluetu.

Foto: Julo Kotus
Foto: Julo Kotus

Čiernobiele alebo farebné

Je vec vkusu. Mne osobne sa možno o čosi viac darí vytvárať čiernobiele. Jednak sa mi zdá, že sú oslobodené od gýču, ktorý často v protisvetle zapadajúceho či vychádzajúceho slnka vzniká, jednak sú zjednodušené na vnímanie a tým aj upútanie na výrazný tvar, keďže ma nerozptyľujú farby. 

Foto: Julo Kotus
Foto: Julo Kotus

Tým ale nechcem tvrdiť, že to tak má byť u každého. Poznám nádherné siluetovky, ktoré sú vo farbe a sám by som ich chcel mať v portfóliu. 😊

Vyfoťte siluetu, súťažte a vyhrajte full frame fotoaparát Nikon Z f. Nahrajte fotografie siluet pod náš Facebook príspevok do nášho druhého kola súťaže Hľadáme siluety. Už len do 31. apríla 2024. Tešíme sa na vaše fotografie!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *