Vydajte sa na cestu Slovenskom a vychutnajte si jeho pocity a nálady

O Tomášovi Hulíkovi, wildlife fotografovi, filmárovi a Nikon ambasádorovi, sme už písali a priniesli s ním zaujímavý rozhovor pre Nikonblog. Tomáš má ale novinky, o ktorých by ste mali vedieť. Ide v prvom rade o novú knihu SLOVENSKO, POCITY a NÁLADY, ktorá bude uvedená na vernisáži jeho novej výstavy CESTY SLOVENSKOM. No a aby toho nebolo málo, Tomáš zároveň nedávno oslávil 40 rokov. 🙂 Pri príležitosti týchto noviniek sme mu položili niekoľko otázok.

Slovensko_Tomas Hulik_sk_en-1

Tomáš, okrúhle narodeniny v júni, autorská výstava a kniha v októbri tohto roku. Je to všetko náhoda alebo zámer, ako osláviť pekné jubileum a zhodnotiť svoju doterajšiu prácu?

Z príležitosti okrúhlych narodenín som zamýšľal výstavu, no z rôznych príčin sa to presne nepodarilo. Teraz je výstava aktuálna a to, že v tom čase vychádza aj moja nová kniha, je tak trochu náhoda. Všetko ale má svoj význam a teším sa, že to takto dopadlo. Pri cestách Slovenskom (pri natáčaní dvoch filmov Cesty Slovenskom a Divoké Slovensko) som nazhromaždil toľko obrazového materiálu, že som sa rozhodol urobiť z neho akýsi prierez a podeliť sa o svoje pocity a nálady, ktoré ma pritom sprevádzali a sprevádzajú.

Výstava a kniha teda spolu súvisia témou. Nájdu tam návštevníci to čo je aj v knihe?

Nájdu tam niektoré fotografie, ktoré sú aj v knihe, ale budú tam aj také, ktoré sa do knihy nedostali a opačne. S výberom fotografií na výstavu mi pomáhal otec svojim vycibreným umeleckým pohľadom. Knihu sme robili s ľuďmi z vydavateľstva Dajama. Priznám sa, že to mali so mnou ťažké, keďže som bol často odcestovaný a tak som im v prvom momente poslal neskutočné množstvo fotografií. Bolo ich asi 2000, ktorými sa oni poctivo prehrýzli. Potom sme z ich predvýberu spolu vybrali tie, ktoré sa aj mne páčili.

str.203(21 of 256)Morava (4515 of 7006)

Aké fotografie môžu nájsť naši čitatelia v novej knihe?

Sú to zábery krajiny, zvierat, ale aj našich miest, architektúry a aj niekoľko leteckých fotografií.
Na výstave to budú vplyvom otcovho výberu trochu umeleckejšie fotky.

Aký formát si volil na výstavu?

Všetky fotografie sú v jednotnom formáte 100x70cm.

Masterclass (248 of 367)

Kedy je vernisáž výstavy a dokedy ju môžu návštevníci Galérie Z vidieť?

Vernisáž výstavy je 13. októbra a práve vtedy aj uvedieme do života novú knihu.

Voľakedy fotografi krstili svoje knihy vývojkou, ustaľovačom, čím budeš v dnešnej digitálnej ére polievať knihu ty?

(Smiech) To je prekvapenie pre tých, čo prídu. Poviem len, že budem sypať. Dúfam, že sa mi tento zaujímavý materiál, ktorý veľmi úzko súvisí s mojou prácou a históriou podarí zohnať, keďže je teraz dosť vzácny. 🙂

Čo chystáš najbližšie?

Popri bežných prácach na fotkách a filmoch so zahraničnými producentami so Slovenskou televíziou pripravujeme zmluvy a podklady k dvom ďalším filmom o svetlých a tmavých stránkach našej krásnej krajiny. Dark Side a Bright Side of Slovakia. Vyzerá to, že by projekt mal nabrať skoro konkrétne kontúry a začal sa realizovať, čomu sa veľmi teším. S filmovaním bude opäť ruka v ruke prebiehať aj fotografické dokumentovanie.

Takže sa možno o nejaký čas opäť uvidíme na ďalšej vernisáži fotografií zo Slovenska. Dúfam, že tých menej radostných fotiek a záberov bude čím ďalej tým menej a že si vyberieme krásu, ako to ty pekne popisuješ v jednom svojom citáte.

Verím tomu, že áno. Teraz by som však chcel pozvať všetkých čitateľov na aktuálnu výstavu a nazretie do knihy pocity a nálady. Kniha je verím len a len o kráse a je optimitická. 🙂
Rád vás uvidím v Galérii Z.

alternativyalternativyDNV (2024 of 2349)

Poznámka redaktora

Tomášovu knihu už mám doma a niekoľkokrát som si ju prezrel. Páči sa mi výber fotografií, medzi ktorými som našiel veľa takých, ktoré som ešte nikdy nevidel. To je pre mňa, keďže sa s Tomášom roky kamarátime, príjemné prekvapenie. Príjemným občerstvením sú aj spomínané letecké zábery. Kniha je minimalisticky zalomená a vo mne naozaj vzbudila či pripomenula mnoho pocitov a nálad, ktoré som na cestách našou krajinou zažil, aj keď to moje cestovanie a dokumentovanie nebolo tak intenzívne. Kniha je dobrá do vašej knižnice i ako darček pre zahraničných známych, ktorým napovie čo to o súčasnom a krásnom Slovensku.

Výstava CESTY SLOVENSKOM trvá od 13.10 do 20.11.2016
miesto: Galéria Z
Ventúrska 9, Bratislava
Otváracie hodiny okrem nedele a pondelka od 13:00 – 18:00
Vernisáž a uvedenie knihy je 13.10.2016 o 18:00

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *