Vianočný pozdrav z vlastnej kuchyne…

Priznám sa, že tohto roku sme to s vianočnými pozdravmi a pohľadnicami nezvládli. Každý rok s deťmi pripravíme vlastnoručne vyrobené pohľadnice a pošleme aspoň svojim najbližším. Zvyšné pozdravy sme posielali elektronicky. Toho roku sme ale ručnú prácu nestihli a tak sme si povedali, že aspoň elektronický pohľad musí byť taký „náš“.

Na internete možno nájsť mnoho návodov, ako si vytvoriť vianočný či novoročný pozdrav. Ja sa podelím s vami o svoj postup, ako som vytváral pozdrav, ktorý mal byť osobnejší ako len napísanie odkazu Times New Roman-om do stiahnutej fotografie.

Ingrediencie

Fotografia lampáša, fotografia sviečky.

DSC_8910

Nástroje

Fotoaparát, počítač, softvér Adobe Photoshop CC, grafický tablet Wacom Intuos Pro M.

Postup

Chceli sme rodinný pozdrav, ktorý by bol príjemný, v teplej tonalite. Podkladová fotografia mala byť bez umelých svetielok a klasických profánnych ozdôb. Pri testovaní Nikonu AF-S 70-200mm som natrafil na pekný lampáš z mosadze (asi) na vianočných trhoch. Páčila sa mi jeho štruktúra a tak som si ho vyfotil ešte netušiac, že sa stane hlavným motívom našej rodinnej vianočnej a novoročnej pohľadnice. Fotografiu som vyfotil v tieni pri modrej oblohe a tak jej farebné podanie bolo pomerne chladné. Prvým úkonom bolo dostať tonalitu do teplých tónov. Urobil som to pomocou funkcie Photoshopu Color Balance (skratka CTRL + B). V tieňoch, stredných tónoch a vo svetlách som pridal červenú, purpurovú a žltú. Ako si všímate, klesol tým podiel opozičných chladných farieb azúrovej, modrej a zelenej a celá fotografia nabrala teplý ráz pripomínajúci hrdzu. To sa mi páčilo.

lapmas

V tomto prvom štádiu som tiež orezal fotografiu z ľavej strany, aby som sa zbavil rozostrenej siluety figúrky anjelika, ktorý bol za lampášom položený. Dostal som čistú fotografiu s pravou stranou vhodnou na písanie textu. Najprv som ho tam vložil pomocou textu v novej vrstve. No žiaden font sa mi dostatočne nepáčil alebo mi prišiel neosobný. Tie naše klasické pohľadnice, ktoré sme vypísali vlastnou rukou, mali čosi do seba. Štýl písma či rukopis je predsa veľmi osobná záležitosť. A ja čím ďalej tým viac obľubujem „písané“ písmo. Tu prichádza na rad grafický tablet. Wacom Inuos Pro M má veľmi vysoké rozlíšenie 5080lpi a 2048 úrovní prítlaku. Zvolil som béžovú farbu písma a napísal som svoj vinš určený všetkým priateľom. Písanie na kvalitnom grafickom tablete je absolútne bezproblémové. Myškou by som takto text nikdy nenapísal.

VeseleVianoce2016b

Pozdrav začína naberať svoje črty no stále nie som spokojný s atmosférou. Potom mi to docvaklo. Lampáš nesvieti! Akože? Vianočný lampáš by mal určite svietiť. Moja manželka sa ma opýtala (zrovna prechádzala okolo), či ho neviem v Photoshope „rozsvietiť“. Pozrel som sa na tablet a pero v ruke a pomyslel som si, že by som tam plameň mohol dokresliť. Nakoniec som to ale z nedostatku času (a guráže) vzdal a našiel som fotografiu sviečok. Z nich som potom Wacom perom vybral vrch sviečky s plameňom a vložil som ho do lampáša. Vloženie spočívalo v tom, že som na plameň so sviečkou aplikoval masku podľa mreží kahanca. Opäť masku som jednoducho nakreslil pomocou Wacom pera. Na prvý pohľad to bolo samozrejme neohrabané a okamžite rozpoznateľné pre inú farebnú tonalitu a vyvstalo niekoľko ďalších potrieb. Písmo bolo na svetlom pozadí zle čitateľné, lampáš nevyzeral, akoby žiaril, mreže na zadnej stene lampáša boli neúplné, lebo boli prikryté pôvodnou veľkou nehoriacou sviečkou. Spísal som do obrázka všetky potreby aj graficky, aby ste videli, kde všade bol potrebný ešte zásah.

Snímka obrazovky 2016-12-22 o 17.39.45

Kým som všetky tieto úkony urobil, ubehla skoro hodina. Nebol som ešte úplne spokojný, ale viac času nemám. Potrebujem ešte poskladať nové stoličky pre hostí, ktorí zavítajú na Vianoce a ozdobiť stromček. Manželke sa výtvor veľmi páčil a tak bol cieľ dosiahnutý. 🙂 Pozdrav mohol odísť do sveta a podobne, ako všetkým blízkym a priateľom, aj vám čitateľom Nikonblogu, želám pokojné, veselé Vianoce a úspešný rok 2017!

VeseleVianoce2016FINAL

PS: samozrejme existuje aj iná cesta – počkať pri lampáši v meste na trhoch kým sa zotmie a poprosiť majiteľa, aby ho zapálil a nafotiť to na hotovo. Mojim cieľom však bolo ukázať, ako si môžete pomôcť pomocou zaujímavého softvéru a ešte zaujímavejšieho príslušenstva – grafického tabletu.

Zdieľaj

2 komentáre

  1. Super, ďakujem za inšpiráciu. Vianočný som nestihol, ale novoročný stíham. 🙂 Všetko dobré do nového roku!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *