Veľkonočná oblievačka z traktora i konského záprahu. Radovan Stoklasa a jeho fotografovanie s povolenými stratami :-)

Milí priatelia, pred rokom sme vám na nikonblogu želali pekné veľkonočné sviatky s ilustračnou fotografiou Radovana Stoklasu. Prisľúbil som vám, že o autorovi ešte budete na blogu počuť. Síce po roku, ale predsa plním svoj sľub. Nech sa páči, aktuálne oblievačkové mini interview.

Rado, ako si sa dostal k fotografovaniu tejto dávnej tradície?

Prvý krát som sa k foteniu oblievačky dostal v roku 2002, keď som v TASR dostal za úlohu odfotiť túto milú tradíciu. Nič som nemal s nikým dohodnuté a vybral som sa len tak „naslepo“ autom hľadať nejakých šibačov. A hneď v prvej dedine v Trenčianskej Teplej mi skrížil cestu voz ťahaný koňmi plný šibačov. Takže náhoda. Do Trenčianskej Teplej sa odvtedy vraciam takmer každoročne už 16 rokov.

Tvoje fotografie sú ale pestré a zrejme nie sú stále z toho istého miesta.

Jednak túto tému fotografujem dlhodobo a zažil som pri nej aj všelijaké počasie od slnka cez dážď až po sneh, V roku 2006 som dostal od môjho známeho, kolegu a vyštudovaného etnografa, tip na dedinku Selec neďaleko Trenčína. To je koncová dedina, ktorá sa preslávila udržiavaním tradícii v pôvodnej podobe.

A tak sa mi to páči. Slobodní mládenci oprášia kroje a idú obliať a vyšibať dievčatá v obci pekne od spodného konca až po horný. V Selci tečie stredom obce potok a tak mnohé skončia aj v potoku.

No, to môže pre mnohých, hlavne zahraničných hostí, vyzerať dosť bizarne. 🙂

To nie je všetko. Selčania majú vychytávku, na oblievačku používajú malý traktor a na vlečke vezú okrem šibačov kotlinu na guláš a v nej si kúria a prihrievajú vodu na oblievanie.

Sú to gentlemani, nechcú aby im dievčence nachladli.  Ale čím sa viac „občerstvujú“ tým viac treba dávať pozor, aby horúcou vodou dievčence neobárali. 🙂

V Selci a v Teplej to robia také nestrojené, čo sa mi viac páči.

Videl som fotografie, ako to robia niektoré folklórne súbory. Zídu sa na čerstvej zelenej trávičke vo vyžehlených krojoch aj chlapci aj dievčatá a tam spravia nacvičené predstavenie.

To by ma nebavilo. Radšej si to odšliapem, prejdem s chalanmi aj pol dediny. Je to autentickejšie. Nie je vždy všetko ideálne. Niekde im neotvoria. Dievčatá sú v domácom oblečení, nie v krojoch, ktoré si nechcú nechať obliať, lebo sú vzácne.

Oblievačka je asi obľúbenejšia tradícia u chalanov ako u dievčat. 🙂

Ale nie je to úplne tak. Aj dievčatá majú rady oblievačku. Nakoniec ich chlapci oblievajú, aby boli pekné a zdravé. Dokonca v Trenčianskej Teplej sme zažili jeden rok situáciu, že tam k jednej domácej slečne pricestovala kamarátka, tuším niekde od Ružomberka, lebo chcela byť obliata a hodená do potoka. Chlapcov nebolo treba prehovárať… 🙂

Akou technikou fotografuješ oblievačku? Čo sa ti najviac osvedčilo?

Z bezpečnostných dôvodov fotím stále svojim najstarším Nikonom. Myslím teraz fotoaparátom, ktorý mám aktuálne najstarší a som ochotný niesť nejaké riziko. Lebo fotka je len vtedy dobrá, keď som v centre diania. Veľakrát ma obliali, no nejde len o vodu. Oblievačka vie byť aj búrlivá… 🙂 Novú techniku si šanujem.

Čo si teda vezmeš so sebou toho roku?

Toho roku to bude D4. D5 a D850 budú odpočívať doma v bezpečí.

Z objektívov používam väčšinou širokáč AF-S 16-35/4 alebo AF-S 24-70/2.8, občas dlhé sklo AF-S 70-200/f2.8 na pohľad oblievačov kráčajúcich po dedine.

Bol som svedkom, ako kolegovi z AFP, ktorého som zavolal na fotenie, odišlo po obliatí vodou telo (prestal fungovať fotoaparát – pozn. autora)

Totiž najlepšie je do situácie pribehnúť, strčiť tam vystreté ruky s foťákom a držať spúšť. Je to často lotéria. Vyjde to alebo nie. Hovoriť o nejakej plánovanej kompozícií alebo strážiť si pozadie sa tu naozaj nedá. Mám rád fotenie na krátke časy, aby bola voda „zmrznutá“, keď ju lejú na dievčatá.

Posledná pikoška?

Pred dvomi rokmi ma chalani v Selci po rokoch, čo som im to sľuboval, navliekli do kroja a oblieval som spolu s nimi a vyskúšal som si, že to nie je jednoduché. Pri naskakovaní na voz som im roztrhol krojové nohavice, čo ma veľmi mrzelo. Ale vraj to sú povolené straty. 🙂

Tak a tu ho máte. Rado šibačom v ľudovom kroji.

Ďakujem Rado za tento minirozhovor a teším sa na veľké interview, v ktorom mi (a našim čitateľom) porozprávaš viac zo zákulisia fotografa TASR. Prajem ti príjemnú oblievačku aj toho roku a bez strát na technike a zdraví.

Všetky fotografie: TASR/Radovan Stoklasa, REUTERS/Radovan Stoklasa

Tak toto bol Radovan Stoklasa so svojou obľúbenou oblievačkou.  Akokoľvek vnímate Veľkú noc, či ako náboženské sviatky, tradície, sviatky jari, alebo ako príležitosť si oddýchnuť, za Nikonblog aj za seba osobne vám prajem veľa radosti, pokoja a pohody v týchto dňoch voľna.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *