Vaša šťastná sedmička, váš nový mirrorless fotoaparát Nikon Z 7

Sedmička je vo viacerých kultúrach šťastné číslo, odkazuje na plnosť, či dokonalosť. A môže byť aj vašim šťastným fotoaparátom! Zachytí totiž plnosť farieb, svetla a detailov. Bude vám slúžiť sedem dní v týždni, môže vás sprevádzať na každom zo siedmich kontinentov. Zachytí nielen všetkých sedem farieb dúhy, ale aj ich kombinácie a najjemnejšie odtiene… Je to jednoducho … Sedmička.

Z 7 je prvým Full Frame mirrorless fotoaparátom, ktorý spoločnosť Nikon predstavuje fotografom. Je v ňom zhodnotených 100 rokov vývoja, inovácií a snahy o neustále zdokonaľovanie. Výsledkom je úplne nový fotoaparát, ktorý vás presvedčí siedmymi dôvodmi, prečo práve on.

1. Nový bajonet s veľkým priemerom a krátkou vzdialenosťou k senzoru

Revolúcia medzi fotoaparátmi Nikon nenastala len odstránením zrkadla z overených zrkadlových fotoaparátov. To by bolo málo. Skutočne inovatívnym krokom je zmena bajonetu. Prečo je ale nový bajonet Nikon Z o toľko iný? Lebo umožňuje konštruovať objektívy so špičkovou optikou. Nikon Z bajonet je totiž väčší (55mm) a je omnoho bližšie k snímaču (16mm), ako bajonety zrkadloviek či konkurenčných fotoaparátov. Fotoaparát a objektív tak dokážu na senzor dopraviť viac svetla a zároveň zabezpečiť detailnú kresbu v celom obrazovom poli, aj v jeho okrajoch.

2. Kompatibilita s existujúcimi objektívmi a príslušenstvom

Uvedenie nového bajonetu vždy trochu bolí. Mnohí profesionálni fotografi i nadšenci majú množstvo pôvodných objektívov. Nikon však zachováva plnú kompatibilitu (AE, meranie, AF, EXIF) s objektívmi, ktoré majú vlastný zaostrovací motor (AF-I, AF-S a AF-P). Niektoré z nich boli vyrobené už v roku 1992! To je celých 26 rokov dozadu. Ak vám nevadí zaostrovať ručne, plné meranie svetla, autoexpozíciu a EXIF údaje dostanete dokonca so všetkými objektívmi až do generácie Ai. A to je neuveriteľných 40 rokov nazad. Spolu ide o niekoľko sto kompatibilných objektívov. Kompatibilitu so staršími objektívmi zabezpečuje bajonetový adaptér Nikon FTZ. Umožňuje na Nikone Z 7 využívať objektívy s bajonetom F, čiže objektívy určené pre zrkadlovky Nikon (FX) a v minulosti pre kinofilmové zrkadlovky.

3. Stabilizovaný snímač

Po prvý krát v histórii fotoaparátov Nikon stabilizuje svoj obrazový senzor a to v piatich osiach a s účinnosťou až 5EV (expozičných stupňov). To znamená, že s použitím stabilizácie môžete fotografovať 5-násobne dlhšími časmi závierky, než by bolo inak možné. Stabilizátor je na nezaplatenie aj pri natáčaní videa a pomáha aj pri kontinuálom zaostrovaní a sledovaní nepravidelne sa pohybujúcich objektov. So stabilizátorom objavíte nové možnosti ostrosti aj s objektívmi, ktoré stabilizátor nemajú.

4. Full Frame senzor s rozlíšením 45,7MP

O senzore sa asi veľmi rozpisovať netreba. Je to BSI CMOS senzor veľmi podobný tomu v TOP modeli zrkadlovky Nikon D850. Tento senzor si zaslúžil mimoriadne vysoké ocenenia a vyniká nielen extrémnym rozlíšením, ale aj širokým dynamickým rozsahom a bohatými farbami. Spĺňa nároky profesionálov i nadšených fotografov.

5. 4K video 30p, 10 bit N-log, 120p Full HD, 8K timelaps snímanie

Video je v súčasnosti veľmi populárne a s potešením môžeme potvrdiť, že Nikon mu venoval vo svojom novom modeli Z 7 patričnú pozornosť. Môžete natáčať komprimované i nekomprimované 4K video vo frekvencii 30p alebo Full HD video vo frekvencii až 120 obr. / s. K dispozícii je aj 10 bit natáčanie s gamma profilom N-Log, v ktorom zachytí prístroj maximálne množstvo detailov v tieňoch i vo svetlách. Video má časový kód a možno ho v postprodukcii jednoducho synchronizovať napríklad so zvukom z profesionálneho zvukového rekordéra. Lahôdkou je potom timelaps snímanie s výsledným rozlíšením až 8K!

6. Zaostrovanie je pri súčasnom rozlíšení senzorov i objektívov kľúčové.

Musí byť nielen presné, ale aj rýchle. Zaostrovací systém s fázovou detekciou na snímači má 493 AF bodov a 90% pokrytie obrazového poľa. Tým, že zaostrovací systém je integrovaný do obrazového snímača, sú vyriešené problémy s prípadným nesprávnym zaostrovaním pred (front focus) alebo za (back focus) rovinu ostrosti.

 7. Overená ergonómia a odolnosť

Ak ste zvyknutí fotografovať Nikon zrkadlovkou, s novým Nikonom Z 7 sa budete cítiť ako doma. Spoľahlivé vytvarovanie gripu pre úchop, ovládacie prvky, rýchle reakcie a intuitívne používateľské rozhranie vás budú presviedčať, že fotografujete svojou obľúbenou zrkadlovkou. Pritom však môžete využívať ďalšie výhody vášho nového systému.

Skúsenosti profíkov

Uvedenie takejto novinky a veľkej koncepčnej zmeny je ostro sledované všetkými stranami, priaznivcami i neprajníkmi. Najväčšie pozitívne diskusie vznikli okolo nového bajonetu Z, ktorý naozaj sľubuje veľa. Oceňovaná je ergonómia, špičkový hľadáčik a displej, ale aj odolnosť voči nepriaznivým poveternostným vplyvom, ktorá je na úrovni TOP modelu zrkadlovky Nikon D850. No a najväčšiu kritiku si zlízol jeden slot na XQD karty či výdrž udávaná v špecifikáciách, ktorá je iba 330 obrázkov na nabitie batérie.

K dvom „problémom“ sa vyjadrili i naši špecialisti a profi fotografi z Čiech, ktorí už novým Nikonom Z 7 mali možnosť dlhšie fotografovať. Sú to Petr Jan Juračka, Nikon ambasádor a Magdaléna Fukanová z Czech Vibes.

Petr Jan Juračka: 300 snímok na jedno nabitie je nezmysel

V Japonsku som na tlačovej konferencii vyhotovil  s Nikonom Z 7 približne tisíc fotografií a výdrž batérie bolo práve to, čo ma prekvapilo najviac. Na internete sa všade dočítate o tom, že na jedno nabitie je možné  vyfotiť 300 snímok, ale z vlastnej skúsenosti viem, že zvládne oveľa viac. Po asi tisícke fotografií mi kapacita batérie klesla na tretinu. A pritom som ju vôbec nešetril. Fotografie som si prezeral, vymazával, posielal cez SnapBridge do telefónu a veľa som fotografoval cez živý náhľad. Niektorí fotografi spravili so Z 7 menej, iní viac fotografií, ale zhodli sme na tom, že výdrž akumulátora je pri podobnom štýle práce podobná ako pri DSLR.

Veľkú diskusiu u nás aj vo svete vyvolal jeden slot na kartu. Pre mňa osobne to problém nie je. Na svojich výpravách nie som zvyknutý zálohovať priamo v tele. Nenosím so sebou toľko pamäťových kariet, aby som mohol funkciu dvoch slotov využívať. Používam karty osvedčených značiek, pracujem s nimi opatrne, aby som predišiel poškodeniu a ešte sa mi nestalo, že by ma nejaká sklamala. Taký prístup by určite ocenila aj moja manželka. 🙂 Voľba jedného slotu je preto v mojom prípade jasná. Nie ani tak pre monogamiu, ale vďaka konceptu XQD, ktorý Nikon prijal. Pre nás Nikonistov je tento formát známy už z vlajkových lodí značky aj z APS-C zrkadloviek ako Nikon D500. Spoľahlivosť a rýchlosť tohto typu kariet potlačí nevýhodu v slabšej dostupnosti a vyššej cene na trhu. Tak či tak, takéto rozhodnutie bolo určite odvážne a možno aj tak trochu kontroverzné, až čas ukáže, či bolo aj správne. Ja verím, že áno.

Petr Jan Juračka, Tokio 2018

Magdaléna Fukanová: Ja dve karty súčasne nepoužívam

Odkedy existuje Czech Vibes, sa nám našťastie nestalo, žeby sme stratili dáta z SD karty, hoci dve karty súčasne nikdy nepoužívame. Myslím si, že pri práci je dôležitá opatrnosť a potom je možnosť poškodenia alebo straty veľmi malá. Hoci rozumiem tomu, že pri práci napríklad svadobných kameramanov alebo fotografov je istota zachovania snímok extrémne dôležitá. Túto istotu im však namiesto dvoch slotov zabezpečuje XQD karta, ktorá má vysokú úroveň kvality, bezpečnosti a rýchlosti.

Pri prvom testovaní v Japonsku mi plne nabitá batéria vydržala skutočne dosť dlho, hoci som po celý čas natáčala iba video. Po tom čo som zaplnila dve 32GB XQD karty, stále na indikátore batérie svietila jedna čiarka. Výdrž batérie pri natáčaní videa ma v porovnaní s konkurenčným telom naozaj veľmi milo prekvapila.

Viac informácií o Nikon Z 7 nájdete na stránkach výrobcu: www.nikon.sk

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *