Tváre Vianoc podľa fotografky Palomy Parrot

O niekoľko dní sú tu Vianoce, ale prípravy na tieto nádherné sviatky sú v plnom prúde už niekoľko týždňov. V obchodoch na nás žiaria vianočné ozdoby a z regálov sa usmievajú čokoládoví Mikulášovia už naozaj dlho. A pre niektorých prípravy na Vianoce začínajú hneď ako skončia tie predchádzajúce. Sú to práve tí, ktorí chystajú, vyrábajú, pestujú, chovajú všetko to, bez čoho si Vianoce nevieme predstaviť.

U nás na Slovensku si väčšina ľudí nevie predstaviť štedrú večeru bez kapra alebo inej ryby. Andrej Horváth pracuje v rybárstve, ktoré sa nachádza priamo v zámockom parku v Stupave. Kvalitné ekoryby, ktoré tu chovajú sa dostávajú na stoly slovenských domácností celoročne, ale práve Vianoce sú obdobie, kedy vrcholí ich celoročné úsilie. „Našim želaním je, aby v každej slovenskej rodine skončil na tanieri kapor alebo iná čerstvá a správne vykŕmená rybka z nášho chovu,“ hovorí Ján Horváth.

Tradície začala v minulom roku fotiť aj česká ambasádorka Nikon Alžběta Jungrová a rada by v tom pokračovala aj v budúcnosti. „ Tradície pre mňa znamenajú uchovávanie kultúry, zvykov a mravov z generácie na generáciu. Definujú odkiaľ pochádzame a umožňujú nám niesť si so sebou skúsenosti našich predkov. V súčasnosti sa stále viac vytrácajú a preto sa mi zdá dôležité, ich uchovať a stále si ich pripomínať. Koniec koncov sú súčasťou nás samých.“ hovorí Alžběta Jungrová.

Foto: Alžběta Jungrová, použitá technika: Nikon D810, NIKKOR 18-35mm f/3,5-4,5 G AF-S

Svoju minisériu nazvala jednoducho Tradície. Zahŕňa prípravu na Vianoce v podobe lovu čerstvých kaprov na sviatočný stôl, sviatkom Troch kráľov počas ktorého sa svätia domácnosti a začína obdobie fašiangov plné zábavy, osláv, zabíjačiek, karnevalov, či svadieb.

Autor: Alžběta Jungrová, použitá technika: Nikon D810, NIKKOR 18-35mm f/3,5-4,5 G AF-S

V predvianočnom období oslovila spoločnosť Nikon nemeckú fotografku Palomu Parrot, aby technikou Nikon zachytila a zozbierala špeciálne tradície v rôznych európskych krajinách. Vďaka sérii fotografií, tak môžeme spoznať ľudí, ktorí tvoria Vianoce. Tých ktorých produkty sú nám via či menej známe, ale ich tváre nepoznáme. Odkryla tak kus vianočného tajomstva.

Pri práci sa Paloma Parrot mohla spoľahnúť na kvalitnú Nikon techniku, ktorá je poskytla priestor pre jej tvorivú činnosť a dokázala zachytiť momenty tak, ako si to fotografka predstavovala.

„Ako portrétová fotografka potrebujem vybavenie, ktoré ponúka presné rozpoznanie objektu a vynikajúcu výkonnosť, aby som mala potrebnú slobodu na vyjadrenie príbehu môjho objektu. Objektívy, ktoré som použila pri tomto fotení, poskytovali všestrannosť na vizualizáciu vianočnej atmosféry,“ hovorí Paloma Parrot k sérii fotografií.

Julie Tuner z anglického Yorku už 18 rokov vyrába klasických hojdacích koníkov a je skutočnou odborníčkou svojho remesla. Vyrába tiež sedlá a uzdy na mieru pre všetkých milovníkov tejto tradičnej hračky. Objednávky na vianočné darčeky jej chodia každoročne už od marca, majú o ne záujem rodiny, ktoré si prajú venovať nadčasový darček. Ľudia si u nej tiež často nechávajú reštaurovať hračky zo svojho detstva, ktoré si chcú uchovať alebo venovať svojim vnúčatám. Niektorí ľudia chcú dokonca do vnútra koníka, ako do časovej schránky, vložiť spomienkové predmety alebo fotografie.

Julie Tuner z Veľkej Británie, vyrába drevené húpacie koníky, finalizuje výrobok pritĺkaním hrivy
Zdroj: Nikon / Paloma Parrot, použitá technika Nikon D7500, AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G

Hlavný pekár Mike Wallace z britského Shipston-on-Stour každoročne pripraví viac ako 100 vlastnoručne upečených koláčov a tort. Už 14 rokov u neho začínajú Vianoce v septembri. Rôzne druhy vianočných pudingov a koláčov sa pečú v malých dávkach ráno, popoludní sa potom ručne ozdobujú a na druhý deň sa odležané rozposielajú zákazníkom. Pre Mikea znamenajú Vianoce najmä robenie radosti druhým. Najviac ho teší, keď sa zákazníci každý rok vracajú po jeho vianočnú tortu s polevou, za ktorú dostal ocenenie.


Mike Wallace z Veľkej Británie, hlavný pekár, stojí pred viac ako 100 vlastnoručne upečenými tortami.
Zdroj: Nikon / Paloma Parrot, použitá technika Nikon D7500, AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G

Santa Claus sa už od nepamäti spája so sobmi, ktorí mu verne ťahajú jeho sane. A práve o soby sa stará Upi Virkkula z fínskeho Salle už takmer 20 rokov. Jeho Salla Reindeer Park je unikátnou možnosťou zažiť trochu odlišnú tvár Vianoc – v nádhernej laponskej prírode môžete tieto majestátne tvory aj kŕmiť alebo sa spolu s Upim vybrať na výlet za polárnou žiarou. Vrcholom tunajšej vianočnej sezóny však je tradičný závod sobov.

Upi Virkkula, majiteľ sobov, počas ich kŕmenia (Fínsko).
Zdroj: Nikon / Paloma Parrot, použitá technika Nikon D7500, AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G

18-ročný Tom Count pracuje počas Vianoc ako produkčný asistent v spoločnosti Santa Sacks, kde vyrába originálne potlače na tradičné jutové vrecia a tovar. Vďaka nemu je na každom darčekovom vreci meno obdarovaného, potom vrece naplní darčekmi, previaže mašľou a zabezpečí, aby darček dorazil na miesto určenia práve na Štedrý deň. Tomovi sa na jeho práci páči, že je súčasťou tradície posielania originálnych darčekov, ktoré potom ľudia používajú rok čo rok. Je to pre neho tiež možnosť šíriť čaro Vianoc.

Tom Count, baliareň a personalizácia obalov na Santove balíčky (Veľká Británia)
Zdroj: Nikon / Paloma Parrot, použitá technika Nikon D7500, AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G

Projekt Tváre Vianoc bol nafotený prístrojom Nikon D7500 a objektívmi NIKKOR:AF-S DX NIKKOR 16–80 mm f/2,8–4E ED VR
Výkonný a všestranný objektív so zoomom formátu DX pokrýva ohniskové vzdialenosti od širokouhlého objektívu až po teleobjektív a je vhodný na väčšinu fotografických situácií – od intímnych portrétov až po cestovateľskú fotografiu. Redukcia vibrácií Nikon uchováva vysokú ostrosť snímkov a nízka hmotnosť tela objektívu prispieva k jeho dobrému vyváženiu na fotoaparáte.

AF-S NIKKOR 50 mm f/1,4G
Tento objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 50 mm a vysokou svetelnosťou f/1,4, ktorá je ideálna na fotografovanie pri nízkej hladine osvetlenia alebo na získanie malej hĺbky ostrosti. Objektív je tiež vybavený exkluzívnym ultrazvukovým zaostrovacím motorom Nikon (SWM) pre rýchle a tiché automatické zaostrovanie.

Paloma Parrot

Paloma Parrot je nemecká fotografka z Dortmundu. Svoj pohľad na svet spoza objektívu zdieľa už vyše 20 rokov. Je známa svojim minimalistickým, grafickým štýlom a dodržiavaním pravidla „menej je vždy viac“.

Web stránky autorky:
www.instagram.com
takingpicturesofwhatever.tumblr.com

Inšpiroval aj vás tento vianočný projekt? Využite Zimný cashback spoločnosti Nikon a získajte kvalitnú fototechniku pre vaše vlastné projekty.

Viac info:
nikoncashback.cz

Všetky foto v galérii: Nikon / Paloma Parrot

Zdroj:
Nikon
tojesenzace.cz

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *