Tomáš Hulík: SLOVENSKO príbeh stredoveku

Súčasťou sviatočného vysielania koncom minulého roka bola aj televízna premiéra dokumentu Tomáša Hulíka Slovensko – prítomná minulosť. Videli ste ho?

„Štyri fotoaparáty stabilne nainštalované na dlhodobé snímanie, jeden nad Bratislavou, dva v Nízkych a jeden vo Vysokých Tatrách. Niekoľko ďalších rozmiestnených len na nejaký čas. Celkovo nafotených asi 5 miliónov fotografií, ktoré zaplnili šestnásť 8TB harddiskov. 120 000 km po Slovensku, história od Slovanov po súčasnosť.“ Toto mi Tomáš v apríli minulého roku prezradil o pripravovanom filme, dnes už má za sebou premiéru. Vtedy sme sa rozprávali o jeho timelaps záberoch Bratislavy, z ktorých vznikol aj klip k pesničke Korben Dallas. Vznikli práve pri natáčaní spomínaného filmu.

Veľa dní strávených na cestách, obrovské množstvo nasnímaných dát, aby mohol vzniknúť dokument o našej bohatej histórii od veľkomoravských čias až po prítomnosť. Zozbieraný materiál popri filme sa stal základom aj pre knihu SLOVENSKO príbeh stredoveku. Vo vyše dvestostranovej knihe nájdete zábery, ktoré ste mohli zhliadnuť aj vo filme. Fotografie stredovekých stavieb, ktoré vznikali počas približne tisíc ročného obdobia stredoveku na našom území. Kniha sa venuje najmä sakrálnym, ale aj svetským stavbám. Nájdete tu dobre známe pamiatky, ale aj veľa skvostov, ktoré ste ešte nevideli ani nepoznali.

Prvé kapitoly knihy sú zoradené chronologicky. Venujú sa Veľkomoravskými hradiskám a najstarším kostolom, ktoré sa na našom území začali stavať v 9. storočí, neskoršie postaveným chrámom v predrománskom a románskom slohu, starobylým kláštorným komplexom a kostolom postaveným v gotickom štýle. Pri zostavovaní knihy o najvýznamnejších stavbách stredoveku, nemohol Tomáš zabudnúť ani na miesta najvýznamnejších historických udalostí – hrady. Počas obdobia stredoveku ich na území Slovenska pribudlo viac ako dvesto. No a záver knihy je venovaný stredovekým mestám a ich architektúre.

Beckov, foto: Tomáš Hulík

Fotografie sú doplnené krátkymi textami Daniela Kollára, ktoré jednoducho približujú dobu a okolnosti vzniku pamiatok. Texty sú uvedené v slovenskej aj anglickej verzii. Na rozdiel od filmu, v knihe sa o niečo lepšie geograficky zorientujete. K jednotlivým fotografiám sú pridané popisky, kde sa pamiatka nachádza a tak budete vedieť, kam sa vybrať za slovenskými stredovekým podkladmi.

Spišský hrad, foto: Tomáš Hulík

Slovensko, nádherná krajina a jej úžasné stavby, ktoré sú tu na obdiv už stovky rokov, niektoré už majú za sebou viac ako celé tisícročie. Nie sú to len veľkolepé okázalé stavby, ale možno nevýrazný kostolík nad susednou obcou.

Nie každý z nás má rád dejiny, možno nám ich sprotivili učitelia dejepisu, keď od nás chceli vedieť všetky tie “nezmyselné” roky a udalosti. Kniha Tomáša Hulíka SLOVENSKO príbeh stredoveku, ale nie je žiadna nudná učebnica. Krásne veľké fotografie a stručné texty, vám nepomotajú hlavu rozsiahlym opisom dejín. Je to hlavne kniha plná pekných fotografií.

Vzhľadom na to, že na tak rozsiahly projekt mal Tomáš rok, nie všetky pamiatky sú nafotené v ideálnych svetelných podmienkach, napríklad v „zlatej hodinke“ alebo pri zvláštnych poveternostných úkazoch. Kniha je v prvom rade krásnym dokumentom. Jedným dychom chcem ale dodať, že na svoje si prídu aj milovníci náladových fotiek. Na to, že je to dokument, kniha má veľmi veľa fotografií, pri ktorých si autor počkal na dobré svetlo. Neviem si predstaviť, koľkokrát sa muselo stať, že docestoval na miesto a počasie nevyšlo a bolo potrebné sa vrátiť bez dobrého záberu.

Hronský Beňadik, foto: Tomáš Hulík

Veľa fotografií je pri zapadajúcom alebo vychádzajúcom slnku. Krásne fotografie sú logicky z okolia Tomášovho domova, miesta, na ktoré mohol vyraziť častejšie, keď boli príhodné svetelné podmienky. Dočkal sa ich napríklad hrad Devín, ktorý má krásnu leteckú náladovku i zahmlenú panorámu, ale aj benediktínske opátstvo v Bzovíku s krásnou nočnou oblohou. Z filmu si pamätám cestu farebného svetla, ktoré slnko premietalo cez vitráže kostola v Hronskom Beňadiku. Celkovo si myslím, že to dáva veľkú pridanú hodnotu vidieť film a následne na to listovať knihou a aj opačne. 🙂

Krásne svetlo bolo dopriate aj Bardejovu, Klížskemu Hradišťu i Dražovciam. Na viacerých lokalitách nájdete aj pekné večerné zábery. Extrémny teleobjektív v prípade fotky Ľubovnianskeho hradu sprostredkoval neuveriteľný záber obrovského mesiaca za siluetou hradnej veže. Fotka pripomína záber z nejakého tajomného fantastického filmu. 🙂

Knihu som listoval so záujmom a som rád, že bude súčasťou mojej knižnice. Určite sa k nej ešte vrátim, napríklad aj keď budem uvažovať o vhodnom darčeku. Verím, že táto kniha poteší aj ďalších, ktorí súhlasia s výrokom Winstona Churchila, že „národ, ktorý zabudne na svoju minulosť, nemá budúcnosť“.  Ďakujem, že aj dnes vznikajú dokumenty, filmy aj knihy, ktoré nám pripomenú náš historický a kultúrny vývoj.


Knihu SLOVENSKO príbeh stredoveku kúpite tu.

Čoskoro v predaji aj DVD Slovensko – prítomná minulosť,
sledujete stránku Tomáša Hulíka.


 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *