Teleobjektívy Nikon s krokovým zaostrovacím motorom AF-P

Prednedávnom bol uvedený prvý objektív Nikon s krokovým motorčekom pre zaostrovanie AF-P DX Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6G VR. Z recenzií je zrejmé, že šlo o dobrý počin, ktorý oceňujú nielen fotografi, ale najmä tí, ktorí svojou zrkadlovkou natáčajú videá.AFP_DX_70_300_ED_VR

Dnes spoločnosť Nikon predstavuje dvojicu teleobjektívov určených pre zrkadlovky DX (APS-C), ktorá rovnako disponuje touto technológiou zaostrovania. Popravde ide o takmer identické modely s rovnakým priblížením (zoomom), svetelnosťou i optickou konštrukciou. Jediný rozdiel, ktorý ich odlišuje, je stabilizátor obrazu VR, ktorý bude mať drahšia verzia objektívu.

Objektívy AF-P DX NIKKOR 70 – 300 mm f/4,5 – 6,3G ED VR a AF-P DX NIKKOR 70 – 300 mm f/4,5 – 6,3G ED majú vďaka novému zaostrovaciemu motorčeku AF-P rýchlejšie, plynulejšie a tichšie zaostrovanie a sú tak vhodné pre natáčanie videa, pri ktorom by zaostrovanie s hlučnejším objektívom rušilo zvuk nahrávky. Motor AF-P by mal plynulejšie a rýchlejšie zaostrovať aj pri fotografovaní pomocou živého náhľadu na displeji live view.

Všetky funkcie objektívu sa nastavujú z tela fotoaparátu a preto na objektíve nenájdete žiadne ovládače. Objektívy sú na svoj rozsah relatívne malé a ľahké (400 a 4015g), čo uľahčuje prácu s nimi na menších telách zrkadloviek. Práve pre tieto sú objektívy určené.

Rozsah ohnísk 70-300mm (105-450mm po prepočte na FX) napovedá o zameraní objektívu pre fotografovanie prírody, wildlife ale i rodinných dovoleniek či portrétov. Vďaka extrémnemu priblíženiu môžete dosiahnuť rozostrené pozadie za fotografovaným objektom podobne ako svetelným objektívom. Je potrebné len počítať s väčšou vzdialenosťou od fotografovanej osoby.

AFP_DX_70_300_ED_VR_const2

Do optickej sústavy sa dostal aj špeciálny člen z ED skla. Je to drahý optický člen zo skla s nízkym rozptylom svetla, ktorý sme zvyknutí vídať skôr u drahších objektívov. Zmierňuje optickú chybu, tzv. sekundárnu chromatickú aberáciu. Prejavuje sa farebnými kontúrami (najčastejšie zelenými z jednej a purpurovými z druhej strany) na kontrastných hranách v obraze. Práve ED optické členy túto chybu redukujú tým, že majú presnejší lom všetkých vlnových dĺžok svetla (farieb).

MTF krivky naznačujú, že by malo ísť naozaj o vydarené objektívy s dobrou ostrosťou v strednej časti obrazu aj na jeho okrajoch.

MTF_AFP70_300

Jordi Brinkman, Product Manager, Nikon Europe, povedal: „Nové 70 – 300 mm objektívy AF-P NIKKOR sú vynikajúce nástroje pre fotografov, ktorí si chcú vyskúšať snímanie pomocou teleobjektívu. Modernizovaná konštrukcia objektívov zabezpečuje nízku hmotnosť a sú to prvé teleobjektívy, ktoré majú zaostrovací motor AF-P od spoločnosti Nikon.“

Odporúčaná cena objektívov:
AF-P DX NIKKOR 70 – 300 mm f/4,5 – 6,3G ED VR      393€
AF-P DX NIKKOR 70 – 300 mm f/4,5 – 6,3G ED             341€

Technické špecifikácie

Ohnisková vzdialenosť70 – 300 mm (105-450mm po prepočte na FX)
Svetelnosť objektívuf/4,5 – 6,3
Minimálna clona F-minf/22 – 32
Konštrukcia objektívu14 prvkov v 10 skupinách (1 ED prvok)
Obrazový uhol22°50′ – 5°20′
Min. vzdialenosť zaostrenia1,1m
Maximálny reprodukčný pomerPribližne 0,22× (1:5)
Počet lamiel clony7 (oblúkové lamely clony)
Priemer filtrového závitu77 mm (P = 0,75 mm)
Priemer × dĺžka objektívu72mm x 125mm
Hmotnosťcca. 400g, 415g stabilizovaná verzia
Dodávané príslušenstvopredná a zadná krytka

VYSVETLIVKY
Tento objektív je kompatibilný s fotoaparátmi série D3000 od fotoaparátu D3300, fotoaparátmi série D5000 od fotoaparátu D5200 a fotoaparátmi série D7000 od fotoaparátu D7100. Fotoaparát D500 je tiež kompatibilný. Upozorňujeme, že kompatibilné fotoaparáty môžu vyžadovať aktualizáciu firmvéru.

Zdieľaj

10 komentáre

    1. Dobrý den, pokud fotíte akci, rychlý pohyb, expoziční časy okolo 1/500s a kratší, stabilizace je Vám takřka k ničemu. A také optická stabilizace je další opticko-mechanický prvek, který se může (a nemusí) pokazit. Zákazník má tak volbu, což je další důkaz, že Nikonu jde hlavně o fotografovi zájmy a potřeby.

  1. Svetelnost F6.3 na 300mm asi ziadna slava, 3rd vyrobcovia sa k takym svetelnostiam uchyluju pri ultrazoomoch, napr. 100-600mm. Snad AF zaostrovacie cleny garantovane do F5.6 sa budu chytat, teda stredovy citlivy do F8 urcite. Tie MTF krivky s takmer dokonalym priebehom mi trochu pripominaju papierove udaje emisii a spotreby osobnych automobilov. AF-P(iezo=krokove?) ostrenie je lacnejsia verzia AF-S(ilent wave) ostrenia, to co pozname od Canonu?

    1. Neviem, či je to zrovna na piezzo princípe, značka zatiaľ neobjasnila technické detaily. Je to skôr ekvivalent STM motora. Ten je ešte tichší a v mnohých prípadoch rýchlejší ako ultrasonic alebo silent wawe. V základných zoomoch AF-P 18-55 si počína veľmi dobre, ostrenie je na nepoznanie. Omnoho rýchlejšie a aj presnejšie a tichšie. Ostatné zodpovie iba test. 🙂

  2. Nejak mi nejde do hlavy, ze Nikon nasadi super technologiu ako AF-P do low end objektivov skor ako do objektivov mieriacich na profesionalov. Pockat jedine ze by AF-P nebolo take terno. Pripocitajme k tomu to, ze Nikon ani nedoda slnecnu clonu aby ju predal ako predrazene prislusenstvo. A kazdy sudny clovek vidi ze Nikon uz velmi fotograf nezaujima, uz je to len dojna krava. Nikon stracas mas…

    1. Je zaujímavé, ako sa dá na veci rozdielne pozerať, však? Keď je nový motor v lacnom objektíve, hneď vzniknú špekulácie, že asi taký dobrý nebude. 🙂 AF-P je určite rýchlejší a plynulejší ako AF-S v lacných objektívoch. V týchto totižto nebol profi motor prstencového typu. Ako sa bude porovnávať s profi AF-S prstencovým motorom to sa nám snáď podarí čoskoro otestovať. To znamená, že je tu reálne vylepšenie funkcionality lacnejších objektívov. Prečo hneď zavrhovať?

      Čo sa týka clony, neobhajujem, nevidím, aké sú rozpočty a náklady. Možno aj preto bude cena nižšia. Slnečná clona je samozrejme užitočné príslušenstvo, no nie nevyhnutné. Konkurencia v DSLR v tejto cene podobne nedodáva slnečnú clonu. Ale ako som napísal, nevidím do detailov. Pekný deň

  3. Tento objektiv je velmi dobry – lacny, maly, lahky a ostry. Neuveritelne vysoka hodnota za tie peniaze. Po jeho kupe som s pokojnym svedomim pustil do sveta Nikon 55-200 VRII, Tamron 70-300 VC i Tamron 90mm (sluzil ako lahky teleobjektiv).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *