Štvrté FotoVideo 2024 plné inšpiratívnych žien, ľudskosti a pochopenia

Štvrť roka je za nami a apríl si s nami hrá svoju hru. Extrémne teplo urýchľuje kvitnutie a celú vegetáciu vôbec. Príroda pozýva všetkých jej obdivovateľov nevynímajúc krajinárskych fotografov. Napriek tomu, aktuálne číslo FotoVideo skôr sleduje štandardný apríl a prináša veľa ľudských príbehov. Ale aj v ňom sa všetko prehrieva. Teplo človečiny z neho sála.

V majstrovskej osmičke nájdete úžasnú a zaslúžilú českú fotografku Danu Kyndrovú, ktorá sa fotografii človeka venuje niekoľko desaťročí. Ona sama o svojej fotke hovorí: „Pokiaľ ide o dokumentárnu alebo humanistickú fotografiu, jej hlavnú perspektívu vidím v komplexných projektoch, ktoré sa zameriavajú na určitú tému. Nazývam to vizuálnou literatúrou. To však vôbec neznamená, že zavrhujem jednotlivé fotografie.“

Tvorí od svojej mladosti, no rozhodujúci bol pre ňu rok 1975 (môjho narodenia 😊), keď bola so svojimi rodičmi v africkom Togu a zachytávala malým filmovým fotoaparátom život tamojších obyvateľov. Jej mama bola novinárkou a fotografkou a vypestovala aj u svojej dcéry záujem o ľudské bytie, cit pre detail a obrovskú empatiu. Jej cesta k vlastnej fotke ale nebola vždy jednoduchá a priamočiara. Viac sa dočítate a uvidíte v časopise.

Nová kniha Janky Pechlátovej „MAMA“ rozhodne stojí za prehliadnutie, zastavenie a najmä zamyslenie. Sama autorka o nej hovorí: „Nikdy predtým by som nepovedala, že nejaké moje dielo bude o materstve, ale možno práve preto, že materinská láska tak otriasla mojím svetom a zastihla ma úplne nepripravenú na realitu, som sa rozhodla vyrozprávať tento príbeh.“

V časopise nájdete aj Annu Boháčovú, mladú vychádzajúci hviezdu na českom reportážnom nebi. Výherkyňa významného ocenenia na Czech Press Photo 2023 prezradí veľa o svojej fotografickej ceste, štúdiu a samotnej fotografii. Aj keď študuje, pracuje pre známy mediálny dom a tak je pri všemožných spoločenských, politických i športových udalostiach.

No a štvoricu inšpiratívnych žien uzatvára Jana Zeithmanová, talentovaná fotografka krajiny a krajinných detailov, ktorá vám ponúkne úvahu „Fotografia – umelecký jazyk s vlastnými pravidlami“ určite stojí za zamyslenie. A je samozrejme doplnená autorskými snímkami.

Tradične nechýba v aktuálnom čísle ani Kevin V. Ton so sugestívnou esejou „Všetko na Mars“, ktorá zachytáva tradíciu karnevalov.

Marketingový špecialista Nikonu Michal Ciml prezradí veľa z toho, čo sa pečie a varí v kuchyni Nikonu. Dozviete sa o Nikon škole, prezentáciách, Nikon blogoch ale aj mnoho ďalšieho. A mimochodom, s príchodom Nikonu Z f ho nanovo chytila čiernobiela fotografia. 😊

Stano Pokorný bol svojho času kurátorom Nikon Photo Gallery v Prahe, Teraz vydáva takmer tri kilogramy vážiacu 300 stranovú knihu so svojimi krajinárskymi i štylizovanými fotografiami.

A čo nová súťažná téma Fotografa roku? Hurá, je to street alebo po našom pouličná fotografia. Nenechajte sa presviedčať. Je to super téma kvalitnej fotosúťaže časopisu FotoVideo. V aktuálnom čísle nájdete aj vyhodnotenie predchádzajúcej témy – čiernobielej fotografie. Opäť ste nafotili krásne zábery.

A správny fotografický časopis musí byť aj o technike, inak by to ani nešlo. V aktuálnom čísle nájdete recenzie objektívov, statívov, skenerov, filmu či tipy na výber statívu a postavenie stremovacieho mini štúdia. Aprílové číslo je jednoducho nabité, technikou, ale to dôležitejšie je človečinou.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *