Street víkend v predvianočnej Prahe s Nikonom Df

Posledný víkend od 9.-11.12. som strávil v našom „bývalom hlavnom meste“, Prahe. Siedmi nadšenci, ktorým učarovala pouličná fotografia sa chceli spolu ponoriť do rytmu veľkomesta. Niektorí boli na mojom workshope prvý krát, niektorí už tento workshop absolvovali v jari a jeseni vo Viedni. Na stovežatú sme sa všetci veľmi tešili. A nielen na veže a krásnu architektúru, ale hlavne na obyvateľov Prahy a jej hostí.

DF0_3026

DF0_2844

DF0_2834

Keďže sme chceli využiť čas v Prahe naplno, teóriu sme absolvovali už vo štvrtok v PRO.Laike v Bratislave. Povedali sme si čo to o histórii pouličnej fotografie, o osobnostiach, ktoré geniálnym spôsobom zachytili historické obrazy miest po celom svete. Hovorili sme tiež o technike street fotografa a hlavne o jeho postupe fotografovania. Nenápadnosť špiónskeho fotografovania verzus etika otvoreného fotografovania verzus komunikácia a „pýtanie si povolenia“. Štandardné vezus širokouhlé ohnisko. Nie teleobjektívu. Ako v prípade potreby zdôvodniť svoje konanie? Právnické minimum fotografa na ulici… To boli témy, ktorým sme sa venovali na teórii, ale aj počas celého workshopu.

DF0_2879

DF0_2861

DF0_2889

Počasie počas víkendu bolo mimoriadne priaznivé na toto ročné obdobie, no napriek tomu bolo po niekoľkých hodinách v uliciach chladno. Tak sme sa sem tam zohriali v malých kaviarničkach a pritom sa bavili o tom, čo sa komu podarilo zachytiť. Bol som milo prekvapený rýchlosťou i profesionalitou služieb a kvalitou jedla. Ale nie o tom som chcel písať. Vlastne som vôbec nechcel písať. Iba som vám chcel ukázať, ako sa mi fotilo s vynikajúcim malým a rýchlym objektívom AF-D 35mm f/2. Je to najrýchlejšie zaostrujúci súčasný 35mm Nikon a zároveň je najmenší a najnenápadnejší. Už čoskoro vám prinesiem plnú recenziu tohto typického street či dokumentárneho objektívu.

DF0_2751

DF0_2736

DF0_2713

DF0_2739

Zvyšné fotografie boli nafotené štandardným Nikonom AF-S 50mm f/1,8G a krátkym portrétnym ohniskom, ktoré som pred časom recenzoval, Nikon AF-D 85mm f/1,8.

DF0_2770

DF0_2764

Nikdy som nechodil so všetkými troma objektívmi. Cítil by som sa vyrušovaný príliš širokými možnosťami výberu. Prvý večer som prechádzal mestom iba s 35mm objektívom a občas som použil 85mm objektív. Počas druhého dňa som používal výlučne 50mm objektív. Zvyšné objektívy som nechal na hoteli. Pri pohybujúcich sa ľuďoch som využíval kontinuálne zaostrovanie. Mali sme niekoľko praktických cvičení na fotografovanie v protisvetle, fotenie siluet a tiež fotografovanie dlhším časom závierky.
V Prahe sa nám fotografovalo výborne. S ľuďmi sme mali pozitívne skúsenosti, až na prípad, keď sa jednej účastníčke podarilo pravdepodobne vyfotografovať pouličných dealerov. Fotografie musela zmazať a dotyční sa viackrát presvedčili, že na karte už neostala žiadna ich fotografia. V ostatných prípadoch sme sa stretali s úsmevmi, prinajhoršom s neutrálnym postojom. Samozrejme, ľudia, ktorí ponúkajú lístky na atrakcie či obed v reštaurácii, majú fotografovania dosť a neradi sa fotia. My sme sa chceli zamerať na pozitívne emócie predsviatočnej Prahy. Preto mne osobne chýbajú aj fotografie preplneného námestia a neuveriteľnej tlačenice pod Orlojom. 🙂

Verím, že po blížiacom sa stretnutí s absolventami kurzu vám ponúknem aj ich fotografie na dokreslenie, ako skvele nám bolo.

Zdieľaj

11 komentáre

  1. fajn zabery, len silny kontrast? asi zapricinil stratu kresby v tienoch, co je nieco ako digitalny smog pre moje oko.:) Takato uprava sa mi vzdaluje od street zanru, pod ktorym si predstavujem „stare dobre“ CB fotografie, momentky z ulic. Nic v zlom, nic osobne, peace! 🙂

  2. Ďakujem za komentáre. Áno, kontrast je pridaný, ale zvláštnym presetom, ktorý má imitovať podexponovaný film Neopan 1600. Táto úprava sa mi páči na nočných foto, kde potom vzniká viac kontrast medzi tým, čo je na svetle a detaily v tieni sú utopené. Je to schválne, bol som zvedavý na reakcie, takže vďaka za tie vaše.

  3. Neopan 1600 vsak urcite spolahlivo sumel a tak aj v nevykreslenych tienoch mal nejaku „strukturu“. Ten preset to nedomyslel asi.. Exif ukazuje pri DF0_2739 ISO8000, v jasoch je prijemny sum ale v tienoch vobec, tam je to nejake vyzehlene.. :/

    1. Máš pravdu, skúsim ten preset upraviť. Keď som skenoval negatívy, často sa mi stalo, že som dostal v tieňoch jednoliatu šedú, ale analógovým zväčšovaním by tam to zrno bolo cítiť. Ďakujem za postreh a názor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *